Εάν δεν τα έχεις διαχωρίσει αυτά στο μυαλό σου, να ξέρεις αυτό το άρθρο θα διώξει κάθε σύννεφο μπροστά από τα μάτια σου.


Είμαι σίγουρη πως έχεις ακούσει και τις δύο έννοιες και είμαι επίσης σίγουρη πως έχεις υπάρξει και στις δύο κατηγορίες. Το θέμα είναι να μπορείς να αναγνωρίσεις σε ποια από τις δύο ανήκεις τελικά. Αυτό βέβαια δε σημαίνει, πως θα πρέπει οπωσδήποτε να επιλέξεις μία από τις δύο. Ούτε και οι υπόλοιποι της “ομάδας” θα σε πετάξουν έξω αν παραστρατήσεις και μπεις και στην άλλη. Το που ανήκεις είναι θέμα φιλοσοφίας και επιλογής. Είναι κάτι που ίσως το επιλέξεις από το πρώτο σου ταξίδι, ίσως όμως σου πάρει καιρό. Αλλά κάπως θα μπεις σε μία από τις δύο κατηγορίες και κάπως θα μείνεις εκεί για όλα τα υπόλοιπα ταξίδια σου. Έτσι νομίζω.

map.tourist

1. Ο τουρίστας φαίνεται από μακριά. Ο ταξιδιώτης όχι.

Μπορείς να εντοπίσεις έναν τουρίστα εύκολα και γρήγορα: κυκλοφορεί με ανοιχτούς χάρτες, με κάμερα στο λαιμό και ακολουθεί μόνο τα προτεινόμενα tips (αυτά που θα βρει σε sites και tourist guides). Δε συναναστρέφεται με τους ντόπιους και συχνάζει μόνο στα τουριστικά spots.

Ο ταξιδιώτης χάνεται στο πλήθος γίνεται ένα με τους ντόπιους, τριγυρίζει στα πιο απίστευτα και ασυνήθιστα μέρη του κάθε τόπου και δοκιμάζει μόνο παραδοσιακές, τοπικές λιχουδιές. Χάρτης του η φάση “όπου με βγάλει το δρόμος” και πολύ πιθανό να μην έχει ούτε κάμερα μαζί. Γράφει εικόνες και χάρτες μόνο στο μυαλό.

2. Ο τουρίστας μιλάει μόνο αγγλικά. Ο ταξιδιώτης μιλάει όλα τ᾽ άλλα.

Ο τουρίστας θα επιλέξει να μιλήσει μόνο αγγλικά, για να είναι σίγουρος πως πήρε τις σωστές πληροφορίες. Δε θα ρισκάρει να επικοινωνήσει σε άλλη γλώσσα, μιας και δε βρίσκει και το λόγο. Θεωρεί πως η τοπική γλώσσα είναι κάτι που δεν έχει λόγο να μάθει, μιας και δε θα του χρειαστεί βασικά.

Ο ταξιδιώτης κάνει ακριβώς το αντίθετο και ίσως βάλει και λίγα αγγλικά. Αυτός θα επιλέξει να μάθει την τοπική γλώσσα, θα προσπαθήσει να συνεννοηθεί με ντόπιες εκφράσεις και τα αγγλικά θα είναι μόνο η δικλίδα ασφαλείας του. Δεν έχει καλύτερο από το να μαθαίνει κάθε μέρα νέες εκφράσεις, καλημέρες και παρακαλώ , που ουδεμία σχέση ίσως έχουν με τα αγγλικά.

kk

3. Ο τουρίστας θα μείνει μέσα στο “comfort zone”. Ο ταξιδιώτης θα είναι μίλια μακριά.

Το να βγει κάποιος τουρίστας από τη λεγόμενη “ζώνη ασφαλείας” ή “comfort zone”, είναι σχεδόν απίθανο. Δε ρισκάρει, δε δοκιμάζει καινούρια πράγματα, δεν προσπαθεί να γίνει ένα με τις συνήθειες του τόπου. Ζει το ταξίδι όπως και στο σπίτι του.
Ο ταξιδιώτης, από την άλλη, μόνο αυτό ΔΕΝ κάνει.

Η “ζώνη ασφαλείας” δεν υφίσταται καν στη φιλοσοφία και στη στάση ζωής του. Το ταξίδι είναι γι᾽ αυτόν μία ευκαιρία να απομακρυνθεί ακόμη περισσότερο από οποιαδήποτε “ζώνη” πάει να τον βάλει σε καλούπια. Τα καλούπια που δυστυχώς (ίσως) υπάρχουν στην καθημερινότητά του και όταν ταξιδεύει, φεύγει μίλια μακριά από αυτά.

4. Ο τουρίστας ταξιδεύει για να κάνει ένα διάλειμμα. Ο ταξιδιώτης ταξιδεύει για να πάρει ένα μάθημα.

Αυτός που ταξιδεύει μόνο για να ξεφύγει από σκοτούρες και ζόρια, μόνο για να ξοδέψει κάπου ωραία τα χρήματά του ή μόνο για να βάλει άλλη μία (υποτιθέμενη) πινέζα στο χάρτη του, αυτός είναι σίγουρα τουρίστας. Το ταξίδι δεν έχει κάποια μεγαλύτερη ουσία, πέραν της ευχαρίστησης κατά τις ημέρες που διαρκεί, γιατί βασικά δεν πρόκειται για ταξίδι αλλά για διακοπές. Αυτό είναι γι᾽ αυτόν: διακοπές όχι ταξίδι.

Ο ταξιδιώτης δεν κάνει διακοπές. Ταξιδεύει. Γυρίζει τον κόσμο γιατί αυτό είναι το νόημα της ζωής του και το ταξίδι δεν είναι άλλη μία πινέζα, είναι άλλο ένα μάθημα. Εκπαιδεύει το μυαλό και το σώμα του σε νέες συνθήκες, υιοθετεί νέες κουλτούρες, εγκλιματίζεται με τον τόπο, δένεται μαζί του και αυτό είναι το μεγαλύτερο μάθημα της ζωής του. Το ταξίδι δε σταματά στο αεροπλάνο της επιστροφής.

Το ταξίδι, βασικά,δε σταματά ποτέ γι᾽ αυτόν.

londo

5. Ο τουρίστας έχει πρόγραμμα. Ο ταξιδιώτης ποτέ.

Μόνο με προγραμματισμό και οργανωμένη λίστα μπορεί να κινηθεί ένας τουρίστας. Λίστα για το πρωί, λίστα για το βράδυ, λίστα για αξιοθέατα, λίστα για φαγητό, λίστα για όλο το ταξίδι. Αυτό ξεκινά από την πρώτη ημέρα, μέχρι και την τελευταία που επιστρέφει σπίτι του. Και η αλήθεια είναι πως το πρόγραμμα είναι κάτι που τον ενθουσιάζει.

Κανένα πρόγραμμα και καμία λίστα δε θα βρεις σε έναν ταξιδιώτη. Εντάξει, μπορεί και αυτός να βρεθεί κάτω από το Big Ben μαζί με ένα τουρίστα αλλά να ξέρεις θα είναι εκεί γιατί θέλει να γνωρίσει τον τόπο και να επισκεφτεί τα σημαντικά του σημεία και όχι για να πει απλά ότι το έχει δει.

ttt

Μπορεί να είναι ακόμη μπερδεμένα στο μυαλό σου όλα αυτά, μπορεί και να μην ξέρεις που ανήκεις γιατί βλέπεις τον εαυτό σου να βρίσκεται και στη μία και στην άλλη κατηγορία. Δεν είναι καθόλου κακό αυτό. Αρκεί κάποια στιγμή να βρεις το που ανήκεις και να το υποστηρίξεις. Και να ξέρεις πως τότε, θα βρεις πολλούς ομοίους.

Από μακρά προσωπική ταξιδιωτική εμπειρία θα σου πω, πως έχω περάσει και από τις δύο κατηγορίες. Νομίζω όμως πως σιγά σιγά βρίσκω το που ανήκω και τα ταξίδια έχουν πλέον άλλη σημασία για μένα. Προσπαθώ να βγάλω από μέσα μου οτιδήποτε τουριστικό και η αλήθεια είναι πως τα καταφέρνω.

Γιατί θέλω να γυρίζω τον κόσμο σαν ταξιδιώτης και όχι σαν τουρίστας. Εσύ σε ποια κατηγορία ανήκεις;

The following two tabs change content below.
MaryHop

MaryHop

Είμαι μία travel addict σε σώμα digital storyteller και ως τέτοια ταξιδεύω, ζω και μοιράζομαι τις εμπειρίες μου. Αγαπώ τις παλιές, δερμάτινες βαλίτσες και τις φθαρμένες cartes postales με σφραγίδες από το Παρίσι. Δηλώνω φανατική και αιώνια φοιτήτρια του καλύτερου πανεπιστημίου του κόσμου, της Ανωτάτης Σχολής Ταξιδίων & Εμπειριών και το www.maryhop.com είναι ένα travel blog, κάτι σαν τη φανταστική διπλωματική μου.
MaryHop

Latest posts by MaryHop (see all)