H ιστορία ξεκινάει ως εξής: Πώς θα βάλω στη διατροφή μου τα “απογορευμένα”; Η πίτσα είναι σίγουρα ένα από αυτά όσο ελαφριά και αν την κάνεις. Σίγουρα δεν έχεις σκεφτεί ότι πλην των υλικών, η ζύμη είναι η βασική αιτία που την αποφεύγουμε. Και είναι απόλυτα λογικό. Σκέψου μόνο ότι ένα κομμάτι από μια πίτσα Μαργαρίτα με μοτσαρέλα και σάλτσα ντομάτας έχει με αφράτη ζύμη: 290 θερμίδες και 14 γρ. λίπος και με λεπτή ζύμη: 200 θερμίδες και 9 γρ. λίπος κατά προσέγγιση.

Ευτυχώς όμως ο Μάνος Δημητρούλης μου έδωσε την συνταγή για την πιο νόστιμη πίτσα με ζύμη από κουνουπίδι!

Υλικά για 2 μερίδες:

1 μέτριο κουνουπίδι

1 αυγό

¼ κούπας ρεγκάτο light

1 ματσάκι βασιλικό

1 κ.γ. αποξηραμένη ρίγανη

½ κ.γ. σκόνη αποξηραμένου σκόρδου

αλάτι & πιπέρι

Εκτέλεση:

Καθαρίζουμε καλά το κουνουπίδι, χωρίζουμε τα φουντάκια του και τα πλένουμε καλά. Τα περνάμε από πολυκοπτικό μηχάνημα μέχρι να γίνουν τρίμμα.

Στη συνέχεια τα βάζουμε σε φούρνο μικροκυμμάτων για 4-5 λεπτά στα 600 watt. Αφαιρούμε από το φούρνο και αφήνουμε λίγο να κρυώσουν. Τοποθετούμε το τρίμμα κουνουπιδιού στη μέση μιας καθαρής πετσέτας και τη σφίγγουμε καλά δημιουργώντας ένα πουγγί ώστε να το στραγγίξουμε όσο το δυνατόν καλύτερα (είναι πολύ σημαντικό να αφαιρέσουμε όσα περισσότερα υγρά γίνεται για να έχουμε μια ζύμη που δεν τρίβεται.

Σε ένα μεγάλο μπολ προσθέτουμε το τρίμμα, το τυρί, το βασιλικό, τη ρίγανη, το αλατοπίπερο και το αυγό και δουλεύουμε το μείγμα με τα χέρια μας φορώντας γάντια μέχρι να πάρουμε μια ομοιόμορφη ζύμη.

Σε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί τοποθετούμε τη μπάλα της ζύμης και ανοίγουμε σιγά σιγά με τα δάχτυλα μας μέχρι να γίνει λεπτή και στρογγυλή όπως μία πίτσα. Ψήνουμε για 8-10 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς, αφαιρούμε από το φούρνο και προσθέτουμε σαλτσα και υλικά της αρεσκείας μας.

Η δική μου πρόταση είναι ελληνική πίτσα με σάλτσα ντομάτας, ντοματίνια, φέτα light, ελιές, κρεμμύδι και πιπεριές φλωρίνης.

Διατροφικές πληροφορίες ανά ½ ελληνική πίτσα (με τα toppings)

Ενέργεια: 272 kcal

Υδατάνθρακες: 16.6 γρ.

Πρωτεΐνη: 22,5 γρ.

Λιπαρά: 13.3 γρ.

Κορεσμένα Λιπαρά: 7 γρ.

Φυτικές Ίνες: 4.6 γρ.

The following two tabs change content below.
Μάνος Δημητρούλης
Mετά από πολλά χρόνια προσωπικής εφαρμογής προσεκτικής διατροφής, πολλών ταξιδιών και γαστρονομικών εμπειριών, ο Μάνος Δημητρούλης ενσωματώνει στα διαιτολόγια του ισορροπημένες συνταγές μαγειρικής, μετατρέποντας τη διατροφή και την απώλεια βάρους σε ευχάριστη και μοναδική εμπειρία. Το 2014 φτιάχνει το δικό του κανάλι συνταγών στο youtube στην προσπάθεια του να επιμορφώσει τον κόσμο και να τον βοηθήσει να μαγειρεύει υγιεινά και ταυτόχρονα νόστιμα. Παραδίδει σεμινάρια υγιεινής διατροφής και μαγειρικής ενώ είναι ο συγγραφέας του βιβλίου DietStories, που περιέχει πάνω από 100 έξυπνες συνταγές υγεινής μαγειρικής πλαισιωμένες από διατροφική ανάλυση και σε μορφή καθημερινού διαιτολογίου.