Ακούς παραδοσιακό γιαούρτι, σκέφτεσαι την πέτσα και λες ΟΧΙ. Κι όμως θα έπρεπε να είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ημερήσιας διατροφής σου, καθώς έχει μεγάλη θρεπτική αξία και δρα θεραπευτικά στον ανθρώπινο οργανισμό. Περιέχει υψηλό ποσοστό πρωτεϊνών, ασβεστίου, φωσφόρου, ψευδαργύρου, βιταμινών Α, Β2 και Β12.
Αν και για αρκετό διάστημα έτρωγα τα κλασικά γιαούρτια, τον τελευταίο ένα χρόνο τρώω μόνο τα παραδοσιακά με την πέτσα. Και δεν σου κρύβω ότι πλέον δεν μπορώ να φάω άλλο γιαούρτι. Δοκίμασε το και εσύ και θα καταλάβεις ότι τόσο καιρό έτρωγες κάτι σαν γιαούρτι. Όμως δε θα σε ενημερώσω μόνο για τη διαφορά στη γεύση που έχει το παραδοσιακό γιαούρτι, αλλά θα σου πω και για τα σημαντικά οφέλη του στην υγεία.
1. Το γιαούρτι είναι πλούσια πηγή ασβεστίου, το οποίο ενεργοποιεί το μεταβολισμό. Σύμφωνα με έρευνα παχύσαρκα άτομα που κατανάλωναν 3 άπαχα γιαούρτια την ημέρα έχασαν 22% περισσότερο βάρος, 61% περισσότερο σωματικό λίπος και 81% περισσότερο κοιλιακό λίπος από άτομα που δεν κατανάλωναν γιαούρτι.
2. Το φυσικά παχύρρευστο γιαούρτι είναι μια τεράστια πηγή πρωτεΐνης, με 10 γραμμάρια ανά μερίδα, πράγμα που βοηθά στην ανάπτυξη μυών και σε βοηθά να αντέξεις περισσότερο μέσα στην ημέρα.
3. Λόγω της υψηλής περιεκτικότητας του σε ασβέστιο βοηθά στην καλή υγεία των οστών.
4. Εφοδιάζει τον εντερικό σωλήνα με ευεργετικά βακτηριακά στελέχη που καταστρέφονται λόγω της λήψης φαρμάκων-αντιβιοτικών.
Σε περίπτωση που τρως τα επιδόρπια γιαουρτιού με φρούτα, θα σου πρότεινα να τα σταματήσεις διότι δεν σου προσφέρουν τίποτα και συνήθως περιέχουν ζάχαρη.
5. Βοηθάει στη σωστή λειτουργία του πεπτικού συστήματος καθώς τα προβιοτικά που περιέχει διευκολύνουν την πέψη και βελτιώνουν την αφομοίωση των τροφών.
6. Τα ζωντανά και ενεργά βακτήρια που περιέχει ασκούν θετική επίδραση στη μικροχλωρίδα του εντέρου και στην παραγωγή εντερικών αντισωμάτων. Τα βακτήρια του συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου και το προφυλάσσουν από διάφορα παθογόνα βακτήρια που μπορούν να προκαλέσουν εντερίτιδες.
7. Είναι καλό και για όσους έχουν δυσανεξία στην λακτόζη, καθώς κατά τη μετατροπή του γάλακτος σε γιαούρτι, η λακτόζη μειώνεται κατά 20-30%. Με αυτή τη μείωση το γιαούρτι αποτελεί τροφή εύπεπτη ακόμα και για ανθρώπους που δεν μπορούν να πίνουν γάλα.
8. Μειώνει τη χοληστερίνη του αίματος και αυτό αποδίδεται σε κάποια αντιχοληστερινική ουσία που παράγεται από τα βακτήρια του γιαουρτιού.
Κάπου εδώ να σου πω ότι σε περίπτωση που πιστεύεις ότι βγάζοντας την πέτσα του παραδοσιακού γιαουρτιού αποφεύγεις τα λιπαρά, κάνεις λάθος! Στην πέτσα βρίσκονται ωφέλιμα βακτήρια για τον οργανισμό.
Δοκίμασε το και αν δεν σου αρέσει, συνδύασε το με φυσικά γλυκαντικά όπως το μέλι ή το σιρόπι αγαύης ή προσθέστε φρέσκα φρούτα, και βρόμη για επιπλέον γεύση. Μπορείς να βρεις είτε αγελαδινό, είτε πρόβειο είτε κατσικίσιο.