Αυτό το καλοκαίρι δοκίμασε να φας το αντηλιακό σου…
Η έκθεση μας στον ήλιο το καλοκαίρι είναι αναπόφευκτη. Και τις βόλτες σου θα κάνεις και το μπάνιο στη θάλασσα και την ηλιοθεραπεία σου, όλα όμως με μέτρο! Η προστασία του δέρματος μας από τον ήλιο θα πρέπει να είναι το νούμερο 1 αυτούς του μήνες,γι’ αυτό μην ξεχνάς να φοράς το αντηλιακό σου, να φοράς καπέλο και γυαλιά, γιατί εκτός από τα εγκαύματα η πρόωρη γήρανση σε περιμένει στη γωνία.
Μαζί με όλα αυτά πρόσθεσε την σωστή ενυδάτωση του οργανισμού σου με πολλά φρούτα και δροσιστικά ροφήματα, φυσικά και νερό!
Και τώρα θα κάνω την έκπληξη! Φρόντισε αυτό το καλοκαίρι, να μη βάλεις μόνο αλλά… να φας το αντηλιακό σου! Καλά διάβασες!
Όχι δεν εννοώ το αντηλιακό με άρωμα καρύδα και αίσθηση καλοκαιριού… Υπάρχουν τρόφιμα, που διαθέτουν αντιοξειδωτικά και άλλα στοιχεία ικανά να σε προστατέψουν από την υπεριώδη ακτινοβολία του ηλίου.
Ας μάθουμε ποια είναι τα «φυσικά» αντηλιακά – τροφές που πρέπει να ενσωματώσεις στη διατροφή σου το καλοκαίρι:
Ντομάτα: Είναι πλούσια σε λυκοπένιο, το οποίο προστατεύει το δέρμα από τις ακτίνες UV και από τα εγκαύματα που μπορεί να προκληθούν από τον ήλιο. Tip: Μαγειρεύοντας τη ντομάτα ενισχύεις 4 φορές περισσότερο το λυκοπένιο.
Βερίκοκα, παπάγια, πεπόνι, γκρέιπφρουτ και καρπούζι θα σου δώσουν επίσης παραπάνω λυκοπένιο.
Σπανάκι: Το σπανάκι είναι καλή πηγή βιταμίνης Α, Β και C, όπως επίσης και λουτεΐνης και κουερσετίνης. Τα θρεπτικά συστατικά του προστατεύουν το δέρμα από την υπεριώδη ακτινοβολία του ηλίου, αλλά και από άλλες δερματικές παθήσεις, που προκαλούνται από τον ήλιο.
Θαλασσινά: Εκτός από γευστικά και άκρως καλοκαιρινά γεύματα, οι γαρίδες, τα μύδια, το χταπόδι είναι και πολύ ωφέλιμα στην προστασία μας από τις επιδράσεις της ηλιακής ακτινοβολίας. Αυτό οφείλεται στον ψευδάργυρο και το σελήνιο, τα οποία διατηρούν το κολλαγόνο και την ελαστίνη του δέρματος και ταυτόχρονα δρουν ενάντια στις βλαβερές επιδράσεις της υπεριώδους ακτινοβολίας.
Πράσινο τσάι: Το πράσινο τσάι, ως ένα από τα καλύτερα αντιοξειδιωτικά, μπλοκάρει τις βλάβες στο DNA, που προκαλούνται από τις υπεριώδεις ακτίνες του ηλίου.
Φράουλες: Οι φράουλες έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, η οποία συμβάλλει στη διατήρηση του κολλαγόνου της επιδερμίδας και μπορεί να συμβάλλει στη γρηγορότερη επούλωση των ηλιακών εγκαυμάτων.
Μαύρη σοκολάτα: Κι όμως η γλυκιά μας απόλαυση λόγω των φλαβονοειδών, που περιέχει, μπορεί να απορροφήσει τις ακτίνες UV και να γίνει ένα φυσικό αντηλιακό. Προσοχή όμως, αν η σοκολάτα περιέχει γάλα, μπορεί να ακυρώσει τα αντιοξειδωτικά της οφέλη.