Αν έχεις εμμονή με τη ζάχαρη τότε πρέπει να μάθεις τι ακριβώς είναι η ζάχαρη από καρύδα!

By

Η αλήθεια είναι πως η ζάχαρη είναι εθιστική. Όσο και να θες να την περιορίσεις αν σου αρέσει νιώθεις ότι δεν μπορείς να της αντισταθείς.

Θέλει μεγάλη προσπάθεια για να ελευθερωθείς από αυτήν και αυτή είναι η πάσα αλήθεια. Η ζάχαρη είναι υπεύθυνη για τα πρηξίματα που έχεις, για τα προβλήματα που μπορεί να έχεις με τα δόντια σου, για την ακμή σου αλλά και για το αυξημένο σου βάρος. Και ενώ τα γνωρίζεις όλα αυτά δεν μπορείς να κάνεις τίποτα. Αντέχεις όλη μέρα χωρίς γλυκό και το βράδυ του δίνεις και καταλαβαίνει. Έχω άδικο;

Είναι, όμως, η ζάχαρη καρύδας η λύση; Ένας γιατρός αποκαλύπτει…

Ας δούμε καταρχάς από τι είναι φτιαγμένες οι δύο ζάχαρες. Για να φτιαχτεί η λευκή ζάχαρη ο πολτός από τους μίσχους του ζαχαροκάλαμου χωρίζεται από τον χυμό του και στη συνέχεια ο χυμός υποβάλλεται σε ειδική επεξεργασία και κρυσταλλώνεται. Η ζάχαρη καρύδας από την άλλη φτιάχνεται από το υγρό που κυκλοφορεί στο φυτό της καρύδας. Συγκεκριμένα γίνεται μια τομή στο λουλούδι του φοινοκόδεντρου καρύδας και στη συνέχεια το υγρό μαζεύεται σε ειδικά δοχεία. Αυτό θερμαίνεται μέχρι να εξατμιστεί όλο το νερό που περιέχει και να μείνει τελικά η ζάχαρη.

Έχει θρεπτικά συστατικά η ζάχαρη καρύδας;

Ως γνωστόν η λευκή ζάχαρη δεν έχει κανένα θρεπτικό συστατικό. Το μόνο που έχει είναι πολλές θερμίδες. Από την άλλη η ζάχαρη καρύδας περιέχει βιταμίνη C, μαγνήσιο, ποτάσσιο ασβέστιο, ψευδάργυρο, σίδηρο και αρκετά άλλα θρεπτικά συστατικά. Βέβαια για να πάρεις όλα αυτά τα θρεπτικά συστατικά σε ικανοποιητικές ποσότητες θα πρέπει να φας μεγάλες ποσότητες ζάχαρης πράγμα δεν είναι το ζητούμενο.

Περιέχει φρουκτόζη:

Ο βασικός λόγος που κάνει την κλασική λευκή ζάχαρη ανθυγιεινή είναι το γεγονός ότι είναι γεμάτη φρουκτόζη. Συγκεκριμένα αποτελείται από 50% φρουκτόζη και 50% γλυκόζη. Η ζάχαρη καρύδας αποτελείται επίσης από 50% φρουκτόζη επομένως η εκτεταμένη κατανάλωσή της μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα παχυσαρκίας, διαβήτη και καρδιαγγειακών νόσων.

Τελικά είναι καλύτερη η ζάχαρη καρύδας από τη λευκή ζάχαρη;

Η απάντηση είναι πως μοιάζει πολύ με την λευκή ζάχαρη παρόλο που η διαδικασία παρασκευής της είναι πιο φυσική. Το τελικό προϊόν είναι καλό να μην χρησιμοποιείται συχνά. Θα λέγαμε με λίγα λόγια πως είναι μια λίγο πιο υγιεινή εκδοχή της λευκής ζάχαρης αλλά σίγουρα όχι εντελώς ακίνδυνη.

You may also like

Follow @keepupgr

Hot News