Αποκλειστικό: Ο Γιώργος Μουλίνος μιλάει για τη δίαιτα Ντουκάν μετά τους θανάτους που προέκυψαν από αυτήν

By

Καθώς χάζευα τις ειδήσεις πριν λίγες ημέρες, διάβασα μία με τίτλο: ‘’Ένοχος για εκατοντάδες θανάτους ο ‘’γκουρού’’ της δίαιτας Πιέρ Ντουκάν’’. Πάγωσα. Δεν έχω κάνει ποτέ στη ζωή μου δίαιτα, αλλά αυτή η είδηση με προβλημάτισε. Δεν υπάρχει καπνός χωρίς φωτιά, γι’ αυτό και απευθύνθηκα αμέσως στον Γιώργο Μουλίνο, Dr. Επιστήμης της άσκησης και της διατροφής. Ήθελα να μάθω τα πάντα για το θέμα αυτό, και τι κινδύνους μπορεί να προκύψει από μία τέτοια δίαιτα που  έχει εκατομμύρια οπαδούς σε όλον τον κόσμο.

Καταρχήν πρέπει ο κόσμος να καταλάβει ότι δεν υπάρχει μία δίαιτα γενικά που πρέπει να ακολουθήσουμε και θα πούμε ότι θα πάει καλά γιατί ο καθένας μας είναι μοναδικός. Υπάρχει η μοναδικότητα του καθενός και οι θάνατοι που προέκυψαν, αν πρόεκυψαν γιατί δεν είμαι βέβαιος ότι προέκυψαν αποκλειστικά από αυτή τη δίαιτα, αλλά προέκυψαν γιατί δεν πήραν υπόψιν τους το δεδομένο της μοναδικότητάς τους. Θα μπορούσε σε κάποιον άνθρωπο να δουλέψει αυτή η δίαιτα φυσιολογικά, να χάσει βάρος και να μην έχει κανένα πρόβλημα, αλλά θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις αν είχε κάποιο καρδιαγγειακό, αν είχε ζάχαρο, διαβήτη, αν είχε μία υπέρβαση σοβαρή, να του δημιουργούσε ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας. Θα πρέπει να δούμε τη δίαιτα με τη μοναδικότητά της. Πρέπει λοιπόν όταν κάποιος παίρνει μία δίαιτα να προέρχεται από μία έρευνα, η οποία να προέρχεται από το ιστορικό του, τον τρόπο ζωής του, των διατροφικών συνηθειών του κι άλλων παραγόντων που είναι πολύ σημαντικοί, όπως να δούμε την ταχύτητα του μεταβολισμού του, πράγματα που αφορούν στη μοναδικότητά του. Άρα δε λέμε όποιος έκανε τη δίαιτα Ντουκάν, θα πάθει κάτι κακό, δε λειτουργεί μεταχρονολογημένα από την άλλη ό,τι τους έκανε θα τους το  έκανε εκείνη την ώρα.

dukan1

Μία δίαιτα δεν αφορά όλον τον πλανήτη

Βέβαια υπάρχουν κάποιοι από αυτούς που ανησυχούν οι οποίοι μπήκαν σε ένα συγκεκριμένο ρίσκο την εποχή που έκαναν αυτή τη δίαιτα. Δεν επιτρέπεται να υπάρχει μία δίαιτα που διακινείται στο διαδίκτυο και να αφορά όλον τον πλανήτη. Δεν αφορά ποτέ όλον τον πλανήτη. Αυτή είναι η άποψη της σύγχρονης έρευνας όσον αφορά στη δίαιτα Ντουκάν, η οποία βέβαια έχει τα θέματά της.  Δε δικαιώνεται μία δίαιτα με το αποτέλεσμα, που είναι η μείωση του βάρους. Η δίαιτα δικαιώνεται από το αν έχει διορθώσει τη διατροφική συμπεριφορά ενός ανθρώπου, τον έχει κατευθύνει να τρέφεται καλύτερα, γιατί δεν είναι μόνο να χάσει βάρος αλλά και να το διατηρήσει κι επίσης δικαιώνεται από το αν προάγει και την υγεία μαζί με την πτώση του βάρους.

Η δίαιτα Ντουκάν είναι αποτελεσματική;

Η Ντουκάν λοιπόν δεν μπορείς να πεις ότι προάγει την υγεία μαζί με το βάρος ούτε μπορείς να πεις ότι διορθώνει τη διατροφική συμπεριφορά. Γιατί υπάρχουν μέρες που τρως μόνο πρωτεΐνες και λίπος, δεν τρως καθόλου υδατάνθρακες . Αυτό σημαίνει ότι το λίπος καίγεται με ατελή καύση, για να καεί ένα γραμμάριο λίπους απαιτείται παρουσία γλυκόζης, καίγεται λοιπόν με ατελή τρόπο γιατί δεν τρως καθόλου γλυκόζη, ο ατελής τρόπος αυτός δημιουργεί υποπαράγωγα που διαταράσσουν την ισορροπία του αίματος , άρα διαταράσσουν τη βιοχημεία μας.

You may also like

Follow @keepupgr

Hot News