Αυτός είναι ο πιο υγιεινός τρόπος για να μαγειρέψεις το αυγό

By

Τρώω αρκετά αυγά την εβδομάδα, αλλά ποτέ με τον ίδιο τρόπο για να μην τα βαριέμαι. Το αυγό είναι μια εξαιρετικά θρεπτική τροφή που παρέχει ποικιλία χρήσιμων συστατικών όπως πρωτεΐνες, βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Το προτιμώ συνήθως για πρωινό για να βγάζω την ημέρα, αλλά και μια ομελέτα για βραδινό είναι ότι καλύτερο για να ξυπνήσω την επόμενη μέρα χωρίς να είμαι φουσκωμένη.

Όμως ο κύριος προβληματισμός μου ήταν ποιος είναι τελικά ο πιο υγιεινός τρόπος για να φας το αυγό! Έψαξα, βρήκα και σου λέω και εσένα για να επωφεληθείς  στον μέγιστο βαθμό από αυτή τη μικρή υπερτροφή.

Το μαγείρεμα κάνει το αυγό πιο εύπεπτο και πιο ασφαλές, αφού εξουδετερώνει τυχόν βακτήρια, όπως η σαλμονέλα.

Για παράδειγμα, οι πρωτεΐνες του αυγού είναι πιο εύπεπτες αφού εκτεθούν σε υψηλές θερμοκρασίες. Σύμφωνα με μελέτη στην επιθεώρηση The Journal of Nutrition, ο ανθρώπινος οργανισμός αξιοποιεί ποσοστό 91% των πρωτεϊνών του αυγού όταν αυτό είναι μαγειρεμένο, έναντι μόλις 51% όταν αυτό είναι ωμό. Η διαφορά οφείλεται στις αλλαγές που συμβαίνουν στη δομή των πρωτεϊνών του αυγού κατά το μαγείρεμα.

Το μαγείρεμα του αυγού βοηθά επίσης στην καλύτερη απορρόφηση της βιοτίνης (βιταμίνη B7) που περιέχει.

Για να επωφεληθείς λοιπόν αυγά αλλά και αποφύγεις την πρόσληψη θερμίδων, συνιστάται είτε το ποσάρισμα είτε το βράσιμο για μερικά λεπτά.

Το μαγείρεμα του αυγού, όπως και άλλων τροφών, σε υψηλές θερμοκρασίες και για πολλή ώρα έχει σαν αποτέλεσμα να καταστρέφονται κάποια πιο ευαίσθητα θρεπτικά συστατικά.

Για παράδειγμα, σύμφωνα με μελέτη στην επιθεώρηση International Journal of Food Sciences and Nutrition, το μαγείρεμα του αυγού μπορεί να μειώσει την περιεκτικότητά του σε βιταμίνη Α σε ποσοστό 17-20%.

Παράλληλα, με το βράσιμο ή το τηγάνισμα του αυγού καταστρέφονται και κάποιες από τις αντιοξειδωτικές ουσίες του σε ποσοστό 6-18%, σύμφωνα με μια άλλη μελέτη στο Journal of Agricultural and Food Chemistry.

Όσο για το ψήσιμο στον φούρνο, όταν η διάρκειά του φτάνει τα 40 λεπτά καταστρέφεται έως και το 61% της βιταμίνης D του αυγού, ενώ όταν αυτό τηγανίζεται ή βράζεται για λίγα μόνο λεπτά η απώλεια δεν ξεπερνά το 18%, αναφέρει μελέτη του 2014 στην επιθεώρηση Food Chemistry.

Άρα την επόμενη φορά που θα θες να φας αυγά, προτίμησε τα βραστά ή τα ποσέ.

Πως θα κάνεις ποσέ αυγά:

Βάζεις σε μια κατσαρόλα νερό μέχρι τη μέση. Ρίχνεις 3 κουταλιές της σούπας ξύδι και λίγο αλάτι.

Μόλις βράσει το νερό, σπας και ρίχνεις το αυγό μέσα και ανακατεύεις απαλά.

Το αφήνεις 2 με 3 λεπτά και είναι έτοιμο.

Συνδύασε το με μια φέτα μαύρου ψωμιού και αβοκάντο!

 

You may also like

Follow @keepupgr

Hot News