Μια μπολονέζ που θα σε κάνει να δεις τα σπαγγέτι ολικής με άλλο μάτι, θα σου δώσει ενέργεια και δε θα σε επιβαρύνει με περιττές θερμίδες! Και όμως υπάρχει…
Πριν σου δώσω τη συνταγή θα σου πω γιατί πρέπει να προτιμήσεις τα μακαρόνια ολικής! Ξέρω ότι μόνο που τα ακούς, θεωρείς ότι είναι άνοστα ή να το πω καλύτερα, λιγότερο νόστιμα από τα αγαπημένα σου λευκά μακαρόνια. Όμως πρέπει να ξέρεις ότι…
- Τα ζυμαρικά ολικής άλεσης, όπως αναφέρει και το όνομά τους, παρασκευάζονται από ολόκληρο το αλεύρι σιταριού. Τίποτα δεν απομακρύνεται σε αυτή τη διαδικασία και το αλεύρι δημιουργείται από όλα τα τρία στρώματα του πυρήνα, δηλαδή το πίτουρο, το φύτρο και το ενδοσπέρμιο. Έτσι, τα ζυμαρικά που παρασκευάζονται από αυτό το αλεύρι έχουν περισσότερες φυσικές ίνες, πρωτεΐνες και ιχνοστοιχεία.
- Ένα φλιτζάνι μαγειρεμένα ζυμαρικά ολικής άλεσης περιέχει περίπου 200 θερμίδες, ανάλογα με τα ζυμαρικά. Επίσης περιέχουν πρωτεΐνη και «καλά» λίπη. Μια μερίδα περίπου 57 γρ. ζυμαρικά ολικής αλέσεως περιλαμβάνουν 8 γρ. πρωτεΐνης και 1,5 γρ λίπους σε σύγκριση με 7 γρ. πρωτεΐνης και 1 γρ. λίπους για την ίδια ποσότητα λευκών ζυμαρικών.
- Τα ζυμαρικά ολικής άλεσης είναι φυσικά εμπλουτισμένα με σίδηρο και βιταμίνες και είναι ιδιαίτερα θρεπτικά για την υγεία. Επίσης είναι υψηλής περιεκτικότητας σε μεταλλικά στοιχεία, όπως ο χαλκός, το σελήνιο, μαγνήσιο και μαγγάνιο.
Τι θα χρειαστείς
- 1 πακέτο σπαγγέτι Ολικής
- 500γρ. κιμά κοτόπουλου
- 500γρ. σάλτσα ντομάτας
- 2 κτσ. ελαιόλαδο
- 1 κτσ. πελτέ
- 2 μέτρια κρεμμύδια
- 1 λίτρο ζωμό λαχανικών
- 1 μεγάλο καρότο τριμμένο
- 1/3 ματσάκι μαϊντανό
- 1/2 ποτήρι λευκό κρασί
- θυμάρι-πάπρικα-κύμινο
Διαδικασία
- Σε ένα μικρό τηγάνι τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο μέχρι να γίνουν διάφανα.
- Λαδώνουμε τον κιμά και σε μία μέτρια κατσαρόλα χωρίς να προσθέσουμε επιπλέον λάδι, τον καβουρδίζουμε ανακατεύοντας με μία ξύλινη κουτάλα και στη συνέχεια με ένα αυγοδάρτη σπάμε τον κιμά χτυπώντας τον πάνω κάτω.
- Στη συνέχεια προσθέτουμε το τσιγαρισμένο κρεμμύδι και σκόρδο, τον πελτέ και σβήνουμε με το κρασί.
- Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά (εκτός από το σπαγγέτι) και σε χαμηλή φωτιά μαγειρεύουμε για περίπου μισή ώρα.
Για τα ζυμαρικά
Βράζουμε τα ζυμαρικά στο επιθυμητό σημείο, τα λαδώνουμε, προσθέτουμε τον μισό κιμά και ανακατεύουμε να πάει παντού. Σερβίρουμε και προσθέτουμε τον υπόλοιπο κιμά. Γαρνίρουμε με τυρί της επιθυμίας μας.