To κέικ που αν το κάνεις μια φορά, θα θέλες να το κάνεις συνέχεια!!!
Χρόνος προετοιμασίας 10′
Χρόνος μαγειρέματος 45′
Yλικά για ένα κέικ
- 300γρ. νιφάδες βρώμης
- 200γρ. καστανή ζάχαρη(χτυπημένη στο μούλτι)
- 250 γρ μύρτιλλα(blueberries)
- 20γρ. μπέκιν πάουντερ
- 150γρ. γάλα
- 3 αυγά + 2 ασπράδια
- 60γρ. ελαιόλαδο
- 2 κτσ χυμό λεμόνι
- 3 κτγ ξύσμα λεμονιού
- 1 πρέζα αλάτι
Για το γλάσο (προαιρετικά):
- 50γρ κρέμα λεμονιού
- 150γρ ζάχαρη άχνη
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
- Στο μούλτι χτυπάμε την βρώμη μέχρι να γίνει αλεύρι. Το ίδιο κάνουμε και με την καστανή ζάχαρη μέχρι να γίνει σχεδόν σκόνη.
- Σε ένα μεγάλο μπολ αναμιγνύουμε καλά το αλεύρι βρώμης , την αλεσμένη καστανή ζάχαρη, το μπέκιν πάουντερ και το αλάτι.
- Σε ένα άλλο μπολ αναμιγνύουμε καλά το γάλα, όλα τα αυγά, το λάδι, το χυμό λεμόνι και το ξύσμα.
- Ρίχνουμε σταδιακά το υγρό μείγμα στο στερεό ανακατεύοντας καλά με ένα αυγοδάρτη.
- Αφήνουμε το μείγμα να σταθεί για 15 – 20 λεπτά έτσι ώστε να απορροφήσει τα υγρά η βρώμη και το μείγμα να γίνει πιο “παχύ”. Στην συνέχεια το αδειάζουμε σε δυο δόσεις σε φόρμα την οποία έχουμε από πριν περάσει με λάδι και αλεύρι βρώμης για να μην κολλήσει και ρίχνουμε ενδιάμεσα τα μύρτιλλα παγωμένα από την απευθείας από την κατάψυξη . Για να μην μας “κάτσουν” στον πάτο τα μύρτιλλα, τα πασπαλίζουμε με αλεύρι βρώμης.
- Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για περίπου 40 -45 λεπτά ανάλογα με την ένταση του φούρνου σας ή μέχρι να βάζουμε ένα μαχαίρι και να βγαίνει καθαρό.
- Tip:Αν το μείγμα μας βγει πολύ ‘παχύ’ αραιώνουμε με λίγο γάλα προσθέτοντας το ανά κουταλιές της σούπας. Αν βγει πολύ αραιό προσθέτουμε λίγο αλεύρι βρώμης.
*Info: Blueberries μπορείτε να βρείτε κατεψυγμένα σε μεγάλα σουπερμάρκετ ή σε καταστήματα με βιολογικά προϊόντα.