Τελευταία μου αρέσει πολύ να ψάχνω θέματα διατροφής και να βρίσκω τα σπάνια φρούτα και λαχανικά με τις ευεργετικές τους ιδιότητες.
Τυχαία λοιπόν, πατώντας στο google τις τελευταίες έρευνες που έχουν να κάνουν με τη διατροφή έπεσα σε ένα λαχανικό, που δεν γνώριζα καν την ύπαρξή του. Συγκεκριμένα ο τίτλος του άρθρου ήταν “Αυτό είναι το πιο υγιεινό λαχανικό που κανείς δεν το τρώει”. Αμέσως άνοιξα το link για να δω περί τίνος πρόκειται. Και το όνομα αυτού, νεροκάρδαμο!
Σύμφωνα με ένα νέο βαθμολογικό πίνακα, ο οποίος συντάχθηκε από ειδικούς ερευνητές διατροφολόγους του πανεπιστημίου William Paterson του Νιου Τζέρσεϊ και ο οποίος δείχνει τη θρεπτική πυκνότητα των διαφορετικών φρούτων και λαχανικών, το νεροκάρδαμο είναι το λαχανικό που βρίσκεται στην κορυφή της λίστας.
Πού έχει τις ρίζες του;
Η επιστημονική του ονομασία είναι Ναστούρτιο και είναι γνωστό ως νεροκάρδαμο. Η καταγωγή του είναι από την Ευρώπη και σήμερα βρίσκεται σε πολλές περιοχές της γης κοντά σε λίμνες, ρυάκια ποταμούς και χαράδρες. Ως φρέσκο τρώγεται σε διάφορες σαλάτες και σάντουιτς ενώ βράζεται και τρώγεται ως λαχανικό, σε σούπες κ.λ.π.
Πού κάνει καλό;
Το συγκεκριμένο λαχανικό δρα προληπτικά αλλά και θεραπευτικά κατά του καρκίνου. Περιέχει σημαντικά συστατικά όπως: Κάλιο, φυτικές ίνες, πρωτεΐνες, ασβέστιο, σίδηρο , θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, νιασίνη, φυλλικό οξύ, ψευδάργυρος και οι βιταμίνες Α, Β6, Β12, C (περισσότερη από τα λεμόνια και τα πορτοκάλια), D, E και KA.
Το νεροκάρδαμο το είχε αναφέρει κι ο Ιπποκράτης και το είχε περιγράψει ως διεγερτικό και αποχρεμπτικό. Εδώ και χιλιάδες χρόνια έχει χρησιμοποιηθεί από τη λαϊκή ιατρική για τη θεραπεία του βήχα και της βρογχίτιδας.
Τρώγεται ωμό;
Η απάντηση είναι ναι! Στην Κινέζικη ιατρική μάλιστα χρησιμοποιείται για συρρίκνωση όγκων, βελτίωση της νυχτερινής όρασης και την παραγωγή της χολής, ενώ η δράση του επεκτείνεται και σε περιπτώσεις πονόλαιμου, δυσκολίας στην ούρηση, παρωτίτιδας και κακής… αναπνοής.
Ακόμη εδώ είσαι; Πήγαινε να το αναζητήσεις!