Δες τι θα πάθεις (για καλό είναι) αν φας καθημερινά παντζάρια!

By

Προχθές πήγα σε μία ταβέρνα με μία παρέα φίλων και συναδέλφων και το ρίξαμε στο φαγητό. Κοιτώντας τις σαλάτες, έπεσα πάνω στην παντζαροσαλάτα. Αχ πεθαίνω για παντζάρια. Μου αρέσουν πολύ ειδικά με λαδάκι και σκορδάκι. Μόλις ήρθε ο ιδιοκτήτης της ταβέρνας να μας πάρει παραγγελία και του είπα ‘’παντζαροσαλάτα’’, μου απευθύνει το λόγο και μου λέει την εξής ατάκα: ‘’Κάτι ξέρεις εσύ και τρως παντζάρια’’. Πραγματικά δεν ήξερα τίποτα κι όλοι οι φίλοι μου από το τραπέζι με κοίταξαν περίεργα! Δεν άντεξα, ζήτησα το wi-fi του μαγαζιού και μπήκα κατευθείαν στο Internet για να ψάξω το  λόγο που μου το είπε αλλά και πού κάνουν καλό τα παντζάρια. Δε θα πιστέψεις που έπεσα πάνω. Σε ένα άρθρο που έλεγε: ‘’Να γιατί πρέπει να τρως 100 γραμμάρια παντζάρια την ημέρα’’. Εσύ ξέρεις; Αν όχι, πάμε να δούμε μαζί τις ευεργετικές τους ιδιότητες.

Τα παντζάρια είναι από τα πιο πολύτιμα λαχανικά που υπάρχουν. Από τη διατήρηση των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα σας υπό έλεγχο, μέχρι τη βελτίωση της σεξουαλικής σας αντοχής, αυτό το λαχανικό είναι γνωστό ότι συμβάλλει στην θεραπεία σε πολλές ασθένειες, όπως αναφέρει το healthtipsportal.com.

Μειώνουν τα επίπεδα της αρτηριακής σου πίεσης

Είναι σημαντική πηγή νιτρικών αλάτων, τα οποία μετατρέπονται μέσα στον οργανισμό σε νιτρώδη και σε ένα αέριο που ονομάζεται οξείδιο του αζώτου.

pan

Μειώνουν την “κακή” χοληστερόλη και εμποδίζουν το σχηματισμό πλάκας στις αρτηρίες

Τα παντζάρια περιέχουν διαλυτές ίνες, φλαβονοειδή και βητακυανίνη. Η τελευταία είναι το συστατικό που δίνει στο παντζάρι το πορφυροκόκκινο χρώμα του και είναι πολύ αποτελεσματική στην ενίσχυση των κυττάρων. Βοηθάει στη μείωση της οξείδωση της LDL χοληστερόλης και δεν της επιτρέπει να δημιουργήσει πλάκα στα τοιχώματα της αρτηρίας. Αυτό προστατεύει από πιθανή καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο.

Καταπολεμούν την οστεοπόρωση

Τα παντζάρια είναι πλούσια σε διοξείδιο του πυριτίου, ένα μέταλλο που είναι απαραίτητο για την βέλτιστη απορρόφηση του ασβεστίου από τη διατροφή.

pan2

Προστατεύουν από την αναιμία

Τα παντζάρια περιέχουν πολύ σίδηρο, ο οποίος βοηθάει στη διάταξη της αιμοσυγκολλητίνης. Αυτή αποτελεί μέρος του αίματος που βοηθά στην μεταφορά οξυγόνου και άλλων ουσιών σε διάφορα μέρη του σώματος.

Βελτιώνουν την σεξουαλική υγεία και αντοχή

Είναι μια πλούσια πηγή νιτρικών που βοηθούν στην απαλλαγή του νιτρικού οξειδίου από το σώμα, διευρύνοντας τις φλέβες και βελτιώνοντας τη ροή του αίματος προς τα γεννητικά όργανα.

Βοηθούν τα άτομα που υποφέρουν από  δυσκοιλιότητα

Λόγω της υψηλής τους περιεκτικότητας σε διαλυτές φυτικές ίνες, τα παντζάρια λειτουργούν και ως ένα ήπιο για τον οργανισμό καθαρτικό. Βοηθούν στην ομαλή λειτουργία του εντέρου, ενώ συμβάλλουν στην αποβολή διαφόρων βλαβερών ουσιών από το παχύ έντερο και το στομάχι.

Ακόμη εδώ είσαι; Τρέχα να αγοράσεις!

You may also like

Follow @keepupgr

Hot News