Διατροφή προετοιμασίας καλοκαιριού: Αγώνας δρόμου μετ’ εμποδίων

By

Λίγο ακόμα έμεινε για το καλοκαιράκι, ήδη φλερτάρουμε με την ιδέα του «λίγο κρασί, λίγο θάλασσα και…».

Και είναι αυτή ακριβώς η εποχή, λίγο μετά το Πάσχα που, στην πλειοψηφία των ανθρώπων, μας πιάνει η φρενίτιδα να χάσουμε εκείνα τα κιλάκια από τα Χριστούγεννα, να ανορθωθεί λίγο ο γλουτός από το καθισιό του χειμώνα και από τα γλυκά που τρώγαμε για να ζεσταθούμε, τόσες γιορτές αυτούς τους χειμερινούς μήνες, σκοτεινιάζει και πιο γρήγορα και σαν πέσει η νύχτα στο … Παλέρμο, ξέρετε τι γίνεται.

Πέρασε η Σαρακοστή, όσοι έκαναν νηστεία μπορεί να πήραν και λίγο βάρος (γιατί αποτοξίνωση δεν το λες με τόσο ψωμί, καλαμαράκι και όσπρια), όσοι δεν έκαναν επίσης μπορεί να πήραν και λίγο ακόμα βάρος από τα Χριστούγεννα που είχαν ήδη πάρει βάρος, ήρθε και η Κυριακή του Πάσχα και φάγαμε λίγο παραπάνω αρνάκι, λίγη πετσούλα, λίγες πατάτες τηγανιτές, είναι και αυτά τα γλυκά που μας κερνάνε, είναι προσβολή να μην τα πάρουμε.

Και τώρα;

Καταρχήν, ψυχραιμία. Οι γρήγορες κινήσεις σε θέματα διατροφής και γυμναστικής φέρνουν τα αντίθετα αποτελέσματα, πολλές φορές γίνονται και επικίνδυνες για την υγεία μας. Παρόλο που έχουν γίνει τόσες αναφορές στα ΜΜΕ, τόσοι ειδικοί και μη ενημερώνουν για τους κινδύνους της γρήγορης απώλειας βάρους και της μανιακής γυμναστικής, εξακολουθούμε να κινητοποιούμαστε περισσότερο προς αυτή την κατεύθυνση την άνοιξη για να υποδεχτούμε το καλοκαίρι. Όμως, θυμηθείτε: τα καλοκαιρινά κορμιά, χτίζονται τον χειμώνα.

Η αποδοχή του σώματος και των ατελειών μας, που μας κάνουν τέλεια μοναδικούς, και τα όριά μας είναι το πρώτο βήμα για μια ουσιαστική αλλαγή εικόνας.

Βέβαια, ακόμα και τώρα, υπάρχουν πολλές εναλλακτικές για να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα που μας επιτρέπει το σώμα μας, ο οργανισμός μας, η καθημερινότητα, οι συνήθειές μας, η διάθεσή μας και τόσοι άλλοι παράμετροι στη ζωή μας. Όμως, το πιο σημαντικό, υγιές, κίνητρο για να αναλάβουμε δράση είναι η αγάπη για τον εαυτό μας. Η αποδοχή του σώματος και των ατελειών μας, που μας κάνουν τέλεια μοναδικούς, και τα όριά μας είναι το πρώτο βήμα για μια ουσιαστική αλλαγή εικόνας. Όλα τα υπόλοιπα κίνητρα που πηγάζουν από έξω προς τα μέσα, είναι απλές αναλαμπές ενέργειας για να δούμε εμείς και οι άλλοι ένα καλό αποτέλεσμα, παρόλο που ξέρουμε ότι θα διαρκέσει μόνο για 3-4 μήνες.

Τι πρέπει να κάνουμε για να έχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα

  1. Ξεκινάμε την ημέρα μας με θετικές δηλώσεις για τον εαυτό και το σώμα μας. Μάλλον το έχετε διαβάσει αρκετές φορές και μπορεί να ακούγεται και λίγο… γραφικό. Όμως, οι σκέψεις μας διαμορφώνουν την βιοχημεία μας (να είναι καλά οι Νευροεπιστήμες που το έχουν αποδείξει, πια, αυτό και μπορούμε να μιλάμε με δεδομένα). Η ευγνωμοσύνη για όλα όσα έχουμε και είμαστε και θεωρούμε δεδομένα σε καθημερινή βάση, είναι το κλειδί για μια ζωή γεμάτη νόημα και απόλαυση.
  2. Το σημαντικό τρίπτυχο που χρειάζεται να θυμάστε είναι η ψυχοπνευματική και σωματική υγεία μας. Η υγεία είναι η σύνδεση και η επικοινωνία του μυαλού και του σώματός μας, σε συνδυασμό με την αρμονική συμπόρευση της ζωής μας με τις επιθυμίες της ψυχής μας. Επομένως, φροντίζουμε να καλύψουμε τις ανάγκες του οργανισμού σε υγρά (που αλλάζουν όσο ανεβαίνει η θερμοκρασία) και θρεπτικά συστατικά: επομένως, άφθονα φρούτα και λαχανικά, καλής ποιότητας πρωτεΐνη (κρέας, αυγά, γαλακτοκομικά, τυριά, ψάρι, όσπρια) και υδατάνθρακες ολικής άλεσης.
  3. Θωρακίζουμε τον οργανισμό μας με φυσικές υπερτροφές, όπως είναι ο λιναρόσπορος, αλεύρι ζέας, κινόα, πλιγούρι, διάφορα μούρα και ξηροί καρποί, που μπορούν πολύ εύκολα να αποτελέσουν τα σνακς μας.
  4. Επιπλέον, γυμνάζουμε το μυαλό μας για να μείνει ακμαίο και υγιές, κοφτερό και «καθαρό» από την καθημερινότητα και τη (φυσιολογική; ) φθορά: νοητικά παιχνίδια, οραματισμοί της εσωτερικής μας υγείας και η εκπαίδευση στον τρόπο που λειτουργεί ο εγκέφαλός μας είναι κάποιες μόνο από τις φροντίδες που μπορούμε να προσφέρουμε στο τελειότερο κέντρο ελέγχου που έχει δημιουργηθεί ποτέ.
  5. Τέλος, και το πιο σημαντικό, φροντίζουμε για την ψυχική υγεία μας: η συνεύρεση με αγαπημένα πρόσωπα, μια έξοδος, ένα οικογενειακό τραπέζι, ποιοτικός χρόνος με τον σύντροφο ή/και με τα παιδιά μας είναι πιο σημαντικά για την καλή γραμμή μας από τη στέρηση του φαγητού και τον περιορισμό της κοινωνικής ζωής μας.

You may also like

Follow @keepupgr

Hot News