kefi-trofes

Δοκίμασε τις τροφές που σε ανεβάζουν και σου φτιάχνουν το κέφι. Enjoy!

By

Σου βρήκα τους πιο απολαυστικούς τρόπους να βελτιώσεις τη διάθεσή σου.  Τσέκαρε τις παρακάτω τροφές που σύμφωνα με τις έρευνες των ειδικών μπορούν να βελτιώσουν την ψυχολογία σου και να βοηθήσουν στην πρόληψη της κατάθλιψης.

Ο καρπός της ευεξίας

Δυο χούφτες κάσιους και διώξε τη λύπη μακριά… Αυτό συμβαίνει γιατί οι συγκεκριμένοι ξηροί καρποί περιέχουν μεγάλη ποσότητα L-τρυπτοφάνης,  ένα απαραίτητο αμινοξύ, που στον εγκέφαλο μας μετατρέπεται σε σεροτονίνη. Η τελευταία είναι ένας πολύτιμος νευροδιαβιβαστής που σχετίζεται με το αίσθημα ψυχικής ανάτασης.

Μην ψαρώνεις!

Ψάρια, ψάρια! Όλες οι έρευνες καταλήγουν στο ίδιο συμπέρασμα: όσο περισσότερα ψάρια καταναλώνεις τόσο απομακρύνεται η πιθανότητα της κατάθλιψης. Όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές το όφελος αυτό οφείλεται στην επίδραση των Ω-3. Σύμφωνα, μάλιστα, με μελέτη που δημοσιεύτηκε και στο American Journal of Psychiatry, η οποία εξέτασε ασθενείς που έπασχαν ήδη από κατάθλιψη, φάνηκε ότι οι μισοί συμμετέχοντες που λάμβαναν Ω-3, παρουσίασαν πολύ μεγαλύτερη βελτίωση στη διάθεσή τους σε σχέση με τους υπόλοιπους που λάμβαναν χάπι placebo, δηλαδή εικονικό χάπι με ζάχαρη ή αλεύρι.

Ρίξτο στα μεσογειακά

Η μεσογειακή διατροφή και γενικότερα η συχνή κατανάλωση φρούτων – λαχανικών, ψαριών και οσπρίων, αλλά και η μείωση της κατανάλωσης επεξεργασμένων τροφών και ζάχαρης, περιορίζουν το ενδεχόμενο να εκδηλώσει κανείς κατάθλιψη. Μάλιστα, δεν υπάρχει λόγος να είσαι φανατικός οπαδός της μεσογειακής διατροφής για να ωφεληθείς. Χαλαρά… Άρχισε να τρως σιγά σιγά πιο μεσογειακά και η απειλή της κατάθλιψης θα μειωθεί κατά 25-30% συγκριτικά με όσους δεν έχουν ρίξει ποτέ λάδι στη σαλάτα τους. Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Λας Πάλμας στα Μεγάλα Κανάρια, προτού καταλήξουν στα παραπάνω συμπεράσματα μελέτησαν στοιχεία περισσοτέρων από 15.000 ατόμων. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «BMC Medicine».

Γιαούρτι

Ξέρεις ότι το γάλα και το γιαούρτι μπορεί να έχουν προστατευτική επίδραση απέναντι στην κατάθλιψη; Είναι σημαντικό, ωστόσο, να επιλέξεις τα σωστά καθώς η επίδραση αυτή δεν ισχύει για όλα τα είδη γαλακτοκομικών σύμφωνα με μελέτη κινέζων και ιαπώνων ερευνητών. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση Social Psychiatry and Psychiatric Epidemiology, το γάλα και το γιαούρτι χαμηλών λιπαρών συνδέονται με χαμηλότερες πιθανότητες εκδήλωσης κατάθλιψης, σε σχέση με τα γαλακτοκομικά που είναι πλήρη σε λιπαρά.

Λίγο αλάτι, ναι

Και όμως το αλάτι μας ανεβάζει, το έχουν δείξει και έρευνες σε… τρωκτικά. Μετά από μια σειρά πειραμάτων τα οποία πραγματοποίησαν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Αϊόβα σε ποντίκια παρατήρησαν ότι τα τρωκτικά που στερούνταν το αλάτι απέφευγαν δραστηριότητες που τους προσέφεραν ευχαρίστηση. Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο στα ποντίκια δεν είναι απίθανο να ισχύει και για μας. Πρόσεξε, όμως, γιατί η υπερκατανάλωση αλατιού ανεβάζει την πίεση.

Και λίγη σοκολάτα

Εάν έχεις σκοπό να δεις μια δραματική ταινία και δεν θέλεις να πέσεις πολύ, μασούλησε λίγη (λίγη το ξαναλέμε!) σοκολάτα! Στο πλαίσιο μελέτης του Πανεπιστημίου Wurzburg της Γερμανίας, οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι οι εθελοντές που παρακολουθούσαν δραματικές ταινίες τρώγοντας παράλληλα σοκολάτα ένιωθαν πολύ καλύτερα ψυχολογικά σε σχέση με τους υπόλοιπους. Αυτό οφείλεται στο ότι κατά την κατανάλωση της μαύρης κυρίως σοκολάτας εκκρίνονται από τον εγκέφαλο ενδορφίνες που είναι ουσίες οι οποίες σχετίζονται με την καλή διάθεση.

 

 

You may also like

Follow @keepupgr

Hot News