Αρνί VS κατσίκι: Τι να επιλέξω;

By

Να επιλέξω αρνί ή κατσίκι για το Πασχαλινό τραπέζι;  

Η Κυριακή του Πάσχα πλησιάζει.

Η παράδοση είναι παράδοση.

Και Πασχαλινό γιορτινό τραπέζι χωρίς σούβλισμα δεν νοείται. Ωστόσο είσαι σε δίλημμα αρνί ή κατσίκι;

Ας κάνουμε crash test λοιπόν!

Αν προσέχεις τη γραμμή σου το αρνί δεν ενδείκνυται για συχνή κατανάλωση! Δίνει στην ίδια ποσότητα περισσότερες θερμίδες από το κατσίκι.

Ενδεικτικά 100 γρ. αρνιού δίνει 265 θερμίδες ενώ η ίδια ποσότητα κατσικιού αποδίδει σχεδόν 100 θερμίδες λιγότερες ( 154 θερμίδες τα 100 γρ.).

Το αρνί είναι πλούσιο σε κορεσμένο λίπος, το οποίο συνδέεται με καρδιαγγειακά νοσήματα και το πιο άπαχο μέρος του αρνιού είναι το μπούτι.

Αντιθέτως το κατσίκι αποτελεί καλή πηγή συνενζύμου Q10,όπου λόγω της αντί-οξειδωτικής του δράσης μειώνει την LDL («κακή» χοληστερόλη) συμβάλλοντας στην πρόληψη της Στεφανιαίας νόσου.

Παρότι το κατσίκι αποδίδει λιγότερες θερμίδες από το αρνί, περιέχει λιγότερο ολικό και κορεσμένο λίπος καθώς και λιγότερη χοληστερόλη, έχει μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε trans λιπαρά.

Το αρνί έχει αυξημένη περιεκτικότητα σε πουρίνες, οι οποίες αυξάνουν το ουρικό οξύ στο αίμα, αυξάνοντας τον κίνδυνο για ουρική αρθρίτιδα.

Το κατσίκι έχει λιποδιαλυτική δράση. Περιέχει L- καρνιτίνη, η οποία μεταφέρει τα λιπαρά οξέα στα μιτοχόνδρια, εκεί μπορούν να διασπαστούν και να δώσουν ενέργεια στον οργανισμό.

Το αρνί έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και σίδηρο. Έτσι δυναμώνει τους μυς και το νευρικό σύστημα.

Το κατσίκι συμβάλλει στην ελάττωση του λίπους χάρη στην υψηλή περιεκτικότητα σε γ- λινολεϊκό οξύ (CLA), το οποίο συμβάλλει στην ελάττωση του λίπους σε υπέρβαρα άτομα καθώς και στη βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ.

Για όσους αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την πίεση τους, το αρνί αποτελεί καταλληλότερη επιλογή αφού περιέχει λιγότερο νάτριο και περισσότερο κάλιο από το κατσίκι.

Ενώ για όσους αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τα οστά τους και προσέχουν την πρόσληψη θρεπτικών συστατικών που αποτελούν δομικά συστατικά των οστών το κατσίκι περιέχει περισσότερο ασβέστιο αλλά και φώσφορο από το αρνί.

Για όσους επιλέξουν αρνί, θα πρέπει να γνωρίζουν πως ενώ το αρνάκι γάλακτος θεωρείται ποιοτικά και γευστικά καλύτερο, την τρυφερότητα του την οφείλει στην υψηλή περιεκτικότητα του σε λίπος και στην μειωμένη περιεκτικότητα του σε πρωτεΐνη. Όσο μικρότερο είναι το ζώο, τόσο δυσκολότερη είναι και η αφαίρεση του λίπους γιατί το λίπος βρίσκεται κρυμμένο ενδομυϊκά.

Ότι και αν επιλέξεις για το γιορτινό τραπέζι, να θυμάσαι πως τίποτα δεν απαγορεύεται αρκεί να κάνεις έξυπνες επιλογές!

Καλή ανάσταση και καλό Πάσχα σε όλους!

Και με ρέγουλα… Μη μπουκώσεις με την μία! Στομαχάκι είναι αυτό…

You may also like

Follow @keepupgr

Hot News