Εντάξει, Θεσσαλονικιά είμαι.
Τι σου πέρασε από το μυαλό; Ότι δεν “τσακίζω” πιτόγυρο, σουβλάκια-καλαμάκια (για να μην έχουμε παρεξηγήσεις βορρά,νότου) κλπ;
Σαφώς όχι συχνά. Αλλά δεν το στερούμε κιόλας όταν το λαχταρίσω…
Το σημαντικό είναι να ξέρεις τι τρως, όταν το τρως, πόσο υγιεινό είναι και σε τι στοιχεία και θερμίδες μεταφράζεται αυτό που μπαίνει στο στομαχάκι σου…
Πάντως ένα crash test “γύρος vs καλαμάκι χοιρινό” έδειξε τα παρακάτω:
• ο γύρος από χοιρινό (99% κατεψυγμένος) παρέχει 334 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια, 24,9 γραμμάρια πρωτεΐνης και 22,5 γραμμάρια ολικό λίπος (37,5% κορεσμένο, το οποίο δίνει 100,3 mg χοληστερόλης ανά 100 γραμμάρια τροφής).
• το καλαμάκι από χοιρινό κρέας δίνει λιγότερες θερμίδες ανά 100 γραμμάρια(243), ίδια ποσότητα πρωτεΐνης με το γύρο, αλλά πολύ λιγότερο ολικό λίπος (6,1 γραμμάρια).
Tip: to do enjoy it …healthier: συχνά προτιμώ την αλάδωτη στεγνή πίτα ή και ολικής άλεσης (βρίσκω συχνά πλέον σε σουβλατζίδικα) με καλαμάκι χοιρινό, λίγη μουστάρδα και ντοματούλα! Nice!
Η τελική απόφαση δική σου.
Πάντως θεωρώ, αν είναι να το φας απόλαυσε το και μη το “κλαις”…
Αρκεί να μην γίνει καθημερινή διατροφική συνήθεια.
* Τα στοιχεία προκύπτουν απο μελέτες που έχει εκπονήσει το Τμήμα Προληπτικής Ιατρικής και Διατροφής του Πανεπιστημίου Κρήτης για τις τροφές που διατίθενται στα ελληνικά σουβλατζίδικα