Μιας και μας αρέσουν οι υγιεινές εκδοχές ακόμα και των πιο παχυντικών φαγητών, είπαμε να σου δείξουμε πώς να φτιάξεις έναν νοστιμότατο μουσακά με γιαουρτάκι.
Θα χρειαστείς:
- Μελιτζάνες
- Κολοκύθια
- Πατάτες
- 1/2 κιλό κιμά
- 1/2 ποτήρι κρασί
- αλάτι, πιπέρι
- ντομάτα πελτέ
- μοσχοκάρυδο
- μπαχάρι
- γαρύφαλλο
- 1/2 κιλό γιαούρτι στραγγιστό
- 2 αυγά
- τριμμένο τυρί
- λίγη τριμμένη φρυγανιά
- κανέλα
Εκτέλεση
Ξεκίνα πλένοντας τα λαχανικά. Κόψ’τα σε ροδέλες και βάλ’τα στο φούρνο πάνω σε μια λαδόκολλα. Άναψε τον αέρα και ψησ’τα στους 150 βαθμούς μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.
Στο μεταξύ μπορείς να φτιάξεις τον κιμά. Βάλε σε ένα κατσαρολάκι λίγο λάδι και πρόσθεσε τον κιμά. Καβούρντισέ τον μέχρι να ασπρίσει. Μόλις καβουρντιστεί ρίξε το κρασί (είτε κόκκινο είτε λευκό). Πρόσθεσε αλάτι, πιπέρι, λίγο μπαχάρι, κανέλα, μοσχοκάρυδο και γαρύφαλλο και ανακάτεψε καλά. Έπειτα πρόσθεσε πολτοποιημένη ντομάτα, λίγο νερό και άφησέ τον να βράσει σε σιγανή φωτιά για κανένα 20λεπτο.
Αφού ετοιμαστεί και ο κιμάς ξεκίνα το στρώσιμο στο ταψί.
Πασπάλισε τον πάτο του ταψιού με λίγη φρυγανιά τριμμένη. Άπλωσε μια στρώση από πατάτες, πασπάλισε με λίγο κιμά και τριμμένο τυρί, άπλωσε μια στρώση κολοκύθια, πασπάλισε με τον υπόλοιπο κιμά και τριμμένο τυρί και τελείωσε με τις μελιτζάνες και τριμμένο τυρί στο τέλος.
Για να φτιάξεις την “μπεσαμέλ” σου
Ρίχνεις μέσα σε ένα μπολ το γιαούρτι, 2 αυγά, λίγο αλάτι, λίγο πιπέρι και αρκετό τριμμένο τυρί. Ανακατεύεις καλά και στρώνεις το μείγμα πάνω-πάνω στο ταψί πασπαλίζοντας με λίγο ακόμα τυρί και κανέλα.
Ψήνεις τον μουσακά σου στους 180 βαθμούς Κελσίου για μιάμιση ώρα.