Με αυτή τη συνταγή θα εκπλαγείς όσο και εγώ από το πόσο τα μακαρόνια από κολοκυθάκι μοιάζουν με ζυμαρικά. Με μια κρεμώδη σάλτσα από μυρωδικά, είναι το τέλειο γεύμα για εσένα που θέλεις να τρως υγιεινά αλλά και να μη στερείσαι τη νοστιμιά! Παρακάτω θα βρεις τη συνταγή για τα μακαρόνια αλλά και την παρμεζάνα κουκουναριού!
Έτοιμη; Πάμε!
Θα χρειαστείς
2 μεγάλα ή 800 γρ. ανάμικτα κολοκυθάκια (τα κίτρινα και πράσινα κολοκυθάκια συνδυάζονται πολύ ωραία)
1 κουταλάκι του γλυκού ψιλό αλάτι Ιμαλαΐων
1/2 κούπα ωμά κάσιους (μουλιασμένα ολονυχτίς ή για τουλάχιστον 4 ώρες)
[b]2/b] κουταλιές της σούπας νερό
2 κουταλιές της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
2 κουταλιές της σούπας φρεσκοστιμμένο χυμό λεμονιού
1 κουταλάκι του γλυκού βαλσαμικό ξύδι
1/2 κούπα ψιλοκομμένο φρέσκο βασιλικό
1/4 κούπας ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό
2 κουταλιές της σούπας φρέσκα φύλλα δυόσμου
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
παρμεζάνα από ωμούς κουκουναρόσπορους για το σερβίρισμα
Για την παρμεζάνα κουκουναριού θα χρειαστείς
1/2 κούπα κουκουναρόσπορο
2 κ.σ. αναποφλοίωτο σουσάμι
2 κ.σ. ηλιόσπορους
1 κ.γ. ξύσμα λεμονιού
2 κ.σ. διατροφική μαγιά (πωλείται συνήθως ως “νιφάδες διατροφικής μαγιάς”)
1/2 κ.γ. αλάτι Ιμαλαΐων
Εκτέλεση
Πλύνε, στέγνωσε και κόψε τις άκρες από τα κολοκυθάκια. Πάρε έναν τετράπλευρο τρίφτη και τοποθετήστε τον στο πλάι, με την πλευρά που έχει τις μεγαλύτερες τρύπες να κοιτάζει προς τα πάνω. Σπρώξε με δύναμη τα κολοκυθάκια κατά μήκος του τρίφτη με μεγάλες κινήσεις, προκειμένου να τα κόψεις σε μακριές, λεπτές λωρίδες.
Πασπάλισε τα κολοκυθάκια με το αλάτι, ανακάτεψε απαλά και βάλε τα σε ένα σουρωτήρι πάνω από ένα μπολ για 20 λεπτά, ώστε να στραγγίσουν τα υγρά τους. Προσεκτικά και απαλά πίεσε τα κολοκυθάκια στο σουρωτήρι. Ταμπονάρισε με ένα καθαρό, απορροφητικό χαρτί κουζίνας για να τα στεγνώσεις και να απομακρύνεις την υγρασία.
Στράγγισε τα μουλιασμένα κάσιους. Βάλε τα στο μπλέντερ σε υψηλή ταχύτητα – ή αντίστοιχη συσκευή επεξεργασίας τροφίμων – με το νερό, το ξύδι, το ελαιόλαδο και το χυμό λεμονιού. Ανακατέψτε μέχρι να γίνει το μείγμα λείο και κρεμώδες. Βάλε τον βασιλικό, τον μαϊντανό και τον δυόσμο και ανακάτεψε ξανά μέχρι να ενσωματωθούν τα μυρωδικά.
Χρησιμοποιώντας τα δυο σου χεράκια, ανακατέψτε απαλά το κολοκυθάκι με περίπου τα 3/4 του ντρέσινγκ. Ρίξε την παρμεζάνα κουκουναριού και λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατέψτε ξανά, προσθέτοντας ντρέσινγκ αν χρειάζεται. Για να σερβίρεις γαρνίρισε με περισσότερη παρμεζάνα κουκουναριού (πιο κάτω σου λέω πως να τη φτιάξεις) και μικρά φύλλα βασιλικού και δυόσμου. Το πιάτο αυτό είναι καλύτερο όταν σερβίρεται αμέσως!
Φτιάξε την παρμεζάνα έκπληξη! Βάλε τα κουκουνάρια, το σουσάμι, τους ηλιόσπορους, το ξύσμα λεμονιού, τη διατροφική μαγιά και το αλάτι σε ένα μικρό μπλέντερ και αλέστε ελαφρά. Πρόσθεσε καρυκεύματα κατά βούληση. Βάλτο το σε ένα βάζο και διατήρησε την στο ψυγείο.