Το αγαπημένο μου φαγητό για το φθινόπωρο και τον χειμώνα είναι οι σούπες. Μπορώ να τρώω κάθε μέρα χωρίς να τις βαριέμαι ποτέ. Γι’αυτό είπα να σου δώσω τη συνταγή για μια από τις αγαπημένες μου σούπες με λίγες θερμίδες που φτιάχνω αρκετά συχνά.
Για να την φτιάξεις θα χρειαστείς:
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 2 μεγάλα πράσα ψιλοκομμένα
- 4 φλ. ψιλοκομμένο κουνουπίδι
- 2 και 1/2 φλ. γάλα χαμηλό σε λιπαρά
- 2 φλ. νερό
- 1 φύλλο δάφνης
- 1 κ.γ. αλάτι
- 1/2 κ.γ. μαύρο πιπέρι
- 3 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 και 1/2 φλ. τυρί τριμμένο τσένταρ
- 1 κ.σ. χυμό λεμονιού
Ξεκίνα ζεσταίνοντας το λάδι σε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά. Πρόσθεσε τα πράσα και ανακάτεψε καλά μέχρι να μαλακώσουν για περίπου 5 λεπτά.
Πρόσθεσε το κουνουπίδι, 2 φλ. γάλα, το νερό, το φύλλο δάφνης, αλάτι και πιπέρι. Άφησέ τα να βράσουν σε μέτρια προς υψηλή φωτιά ανακατεύοντας συχνά.
Μείωσε τη φωτιά, κλείσε το κατσαρολάκι με το καπάκι του και άφησέ τα υλικά σου να μαγειρευτούν ανακατεύοντας που και που για περίπου 8 λεπτά.
Στο μεταξύ ανακάτεψε σε ένα μικρό μπολ 1/2 φλ. γάλα και το αλεύρι.
Ρίξε μέσα στο κατσαρολάκι το μείγμα του γάλακτος και ανακάτεψε καλά. Μαγείρεψε για άλλα 2 λεπτά σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
Βγάλε από τη φωτιά και ανακάτεψε μέσα το τυρί και το χυμό λεμονιού. Η σούπα σου είναι πανέτοιμη!