Φτιάξε κι εσύ μελομακάρονα χωρίς γλουτένη!

By

Περιμένω πώς και πώς να έρθουν τα Χριστούγεννα να πάω στο πατρικό μου στην Καβάλα και να κάνω γιορτές με την οικογένειά μου και το new entry αυτής, το γατούλη μου! Είναι η αγαπημένη μου γιορτή από παιδί και την έχω συνδυάσει με ωραίες μυρωδιές από κουραμπιέδες και μελομακάρονα, χριστουγεννιάτικα τραγούδια  και ιστορίες γύρω από το στολισμένο έλατο! Όταν φέρνω τις εικόνες αυτές στο μυαλό μου συγκινούμαι τόσο πολύ γιατί θυμάμαι τον εαυτό μου παιδί. Εδώ στην Αθήνα ποτέ δεν έχω στολίσει ούτε κάνω ετοιμασίες γιατί φεύγω πάντα μία εβδομάδα πριν τα Χριστούγεννα, οπότε πηγαίνω και βλέπω το πατρικό μου στολισμένο. Όσο είμαι στην Αθήνα πηγαίνω στα σπίτια των φίλων μου. Προχθές μάλιστα ήμουν στην  κολλητή μου την οποία είχα να δω καιρό και έφτιαχνε μελομακάρονα. Τα είχε μόλις βάλει στην πιατέλα όταν πήγα κι ομολογουμένως δοκίμασα. Είχαν μία  περίεργη γεύση. «Και στα χριστουγεννιάτικα γλυκά μαγειρεύεις υγιεινά;», τη ρώτησα. Χαμογελώντας μου είπε: «Το ξέρω ότι δεν σε αφορά, αλλά επειδή γράφεις σε τέτοιο site με τέτοια θεματολογία, θα σου δώσω την συνταγή για μελομακάρονα χωρίς γλουτένη»! Φυσικά εγώ δεν αρνήθηκα γιατί ήθελα να σου την παρουσιάσω για να τη φτιάξεις κι εσύ.

Τι θα χρειαστείς:

melomakaronaxoris

 

  • 1/2 κούπααλεύρι (μίγμα αλεύρων) χωρίς γλουτένη
  • 1 1/2 κούπασιμιγδάλι ρυζιού
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκούσόδα (διαλύστε την μέσα στο χυμό πορτοκαλιού)
  • 1/2 κούπαελαιόλαδο
  • κουταλιά της σούπαςαλεσμένο λιναρόσπορο διαλυμένο σε 3 κουταλιές της σούπας νερό (αφήστε το για 1 λεπτό στην άκρη)
  • κουταλιές της σούπαςκαστανή ζάχαρη βιολογική
  • κουταλάκι του γλυκού ξύσμα πορτοκάλι
  • ¼ της κούπαςχυμό πορτοκαλιού
  • κουταλάκι του γλυκούκανέλλα
  • ½ κουταλάκι του γλυκούγαρύφαλλο
  • Καρυδόψιχα για το σερβίρισμα

Για το σιρόπι

  • 3/4 κούπας νερό
  • 1/2 κούπα ξανθή ακατέργαστη ζάχαρη
  • 1/2 κούπα σιρόπι αγαύης
  • 1 ξύλο κανέλλας

melomakaronaxoris1

  1. Σε ένα μεγάλο μπολ προσθέστε το λάδι με την ζάχαρη και χτυπήστε τα με (αυγο)δάρτη.
  2. Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 180° βαθμούς είτε σε αέρα, είτε στις αντιστάσεις (ψήσαμε και με τους δύο τρόπους και έχουμε τους σωστούς χρόνους ψησίματος).
  3. Κατόπιν προσθέστε το χυμό του πορτοκαλιού με τη σόδα, το ξύσμα πορτοκαλιού,το λιναρόσπορο με το νερό του την κανέλλα και το γαρύφαλλο και χτυπήστε τα και αυτά.
  4. Μετά προσθέστε το σιμιγδάλι και δουλέψτε τη ζύμη με τα χέρια σας.Προσθέστε σιγά σιγά το αλεύρι μέχρι να έχετε μια ζύμη που δεν θα κολλάει στα χέρια σας. Η ζύμη μου βγήκε κάπως θρυματιστή, αλλά τα μελομακάρονα δεν γίνανε τρίμμα.
  5. Πλάστε τα μελομακάρονα και φροντίστε να μην είναι πολύ παχουλά, πατήστε τα ελαφρώς ώστε να ψηθούν καλύτερα.
  6. Τοποθετήστε τα μελομακάρονα πάνω σε χαρτί ψησίματος και ψήστε στους 180° βαθμούς στον αέρα για 8-10λεπτά και στις αντιστάσεις πάνω κάτω για 16-18 λεπτά. Τα μελομακάρονα σκληραίνουν μετά το ψήσιμο, οπότε δεν θέλετε να τα παραψήσετε, για να λιώνουν στο στόμα αντί να είναι πέτρες. Αφήστε τα να κρυώσουν.
  7. Σε ένα κατσαρόλι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά βάλτε το νερό, τη ζάχαρη, το ξύλο κανέλλας και το σιρόπι αγαύης και φέρτε σε βρασμό. Μόλις βράσει, αποσύρετε από τη φωτιά το κατσαρόλι, και βάλτε τα κρύα μελομακάρονα στο ζεστό σιρόπι για μισό λεπτό περίπου, ώστε να ρουφήξουν το σιρόπι και να μελώσουν (ή και πιο πολύ αν σας αρέσουν πολύ μελωμένα).

You may also like

Follow @keepupgr

Hot News