Η πιο εύκολη συνταγή για τσουρέκι! Μπορείς να το φτιάξεις και εσύ…

By

Τώρα που έρχονται οι γιορτές το μόνο που σκέφτομαι είναι τα υπέροχα γλυκά που θα φάω. Αστειεύομαι! Σκέφτομαι και άλλα πράγματα αλλά δεν μπορώ να πω πως δεν έρχονται στο μυαλό μου (ειδικά τις ώρες που πεινάω) τα λαχταριστά μελομακάρονα της μαμάς μου και τα εκπληκτικά τσουρέκια που είναι και συνταγή της γιαγιάς.

Δες πώς να φτιάξεις με τον πιο εύκολο τρόπο τα πιο λαχταριστά τσουρέκια.

Για 4 τσουρέκια του μισού κιλού θα χρειαστείς:

  • 1 κιλό αλεύρι και 1/2 φλ. για τη ζύμη
  • 2 φακελάκια ξηρή μαγιά ή 50 γρ. νωπή
  • 2 φλ. χλιαρό γάλα
  • 4 αυγά
  • 1/2 φλ. βούτυρο λιωμένο
  • 1μιση φλ. ζάχαρη
  • 1 κ.γ. μαχλέπι
  • 2-3 δάκρυα μαστίχα τα οποία θα κάνεις σκόνη με 1 κ.σ. ζάχαρη
  • ξύσμα από ένα πορτοκάλι

Ξεκίνα ετοιμάζοντας το προζύμι. Ρίξε σε ένα μπολ 1/2 φλ. γάλα, 1/2 φλ. αλεύρι, 2 κ.σ. ζάχαρη και τη μαγιά. Ανακάτεψε όλα τα υλικά και σπέπασέ τα μέχρι να φουσκώσουν.

Βάλε σε μια μεγάλη λεκάνη το αλεύρι, το μαχλέπι και τη μαστίχα και ανακάτεψε καλά.

Σε ένα κατσαρολάκι βάλε το γάλα, τη ζάχαρη και το μισό βούτυρο να ζεσταθούν. Αν έχεις θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής δεν πρέπει η θερμοκρασία να περάσει τους 40 βαθμούς. Βγάλε το κατσαρολάκι από τη φωτιά και σπάσε μέσα τα αυγά. Ρίξε το ξύσμα πορτοκαλιού και ανακάτεψε καλά.

Μεσα στο μπολ με το αλεύρι ρίξε το μείγμα του γάλακτος και το προζύμι και ξεκίνα το ζύμωμα. Αν χρειαστεί πρόσθεσε λίγο αλεύρι αλλά πρόσεξε να μην το παρακάνεις. Το ζύμωμα καλό είναι διαρκέσει 5-7 λεπτά.

Μόλις τελειώσεις με αυτό, ρίξε το υπόλοιπο χλιαρό βούτυρο και ξεκίνα τα διπλώματα. Το μόνο που κάνεις είναι να ρίχνεις λίγο βούτυρο και να διπλώνεις τη ζύμη. Σκέπασε τη λεκάνη και άφησέ την σε ζεστό μέρος για 2-3 ώρες.

Μόλις είναι έτοιμο ζυμώνεις για άλλο ένα λεπτό. Έπειτα χώρισε τη ζύμη σε τέσσερα μέρη και ξεκίνα να φτιάχνεις τις πλεξούδες σου. Αν θέλεις να κάνεις το τσουρέκι σου γεμιστό, το απλώνεις σε ένα ταψί, βάζεις τη γέμιση και το τυλίγεις ρολό.

Τέλος, βάζεις τα τσουρέκια σου σε ένα ταψί στο οποίο έχεις απλώσει και ένα κομμάτι λαδόκολας και τα αφήνεις και πάλι σε ζεστό μέρος μέχρι να γίνουν διπλάσια σε όγκο.

Στο μεταξύ άναψε το φούρνο στους 200 βαθμούς για να προθερμανθεί.

Άλειψε τα τσουρέκια σου με ένα αυγό και ψήσ’τα για περίπου 20 λεπτά. Βγάλ’τα και άφησέ τα να κρυώσουν. Για να τα διατηρήσεις μαλακά θα πρέπει να τα τυλίξεις σε μεμβράνη για τρόφιμα.

kl_tsoureki01

You may also like

Follow @keepupgr

Hot News