Τις προάλλες πήρα τη μεγάλη απόφαση να μαγειρέψω για πρώτη φορά στη ζωή μου χωριάτικο κοτόπουλο από το χωριό του αγοριού μου. Το χωριάτικο κοτόπουλο ως γνωστόν είναι αρκετά δύσκολο στο μαγείρεμα ή τουλάχιστον έτσι νόμιζα και το είχα πάρει από φόβο.
Μέχρι που αποφάσισα να ζήσω επικίνδυνα και να προσπαθήσω για πρώτη φορά να μαγειρέψω ένα χωριάτικο κοτόπουλο… με τον παραδοσιακό τρόπο… με χυλοπίτες.
Βασικά Συστατικά
- 1 κοτόπουλο κομμένο σε 6-8 κομμάτια (προσωπικά έβγαλα και όλη την πέτσα)
- 1 κονσέρβα χυμό ντομάτας
- 2-3 φλ. χυλοπιτάκια
Δευτερεύοντα συστατικά
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 λίτρο νερό
- 2 κ.σ. θυμάρι
- μια πρέζα κανέλα και μια πρέζα γαρύφαλλο
- αλάτι και πιπέρι για τη γεύση
- τριμμένη μυζήθρα για το σερβίρισμα (ή ότι άλλο τυρί θέλεις)
Πλύνε το κοτόπουλο προσεκτικά και στέγνωσέ το καλά.
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα (εγώ χρησιμοποίησα χύτρα) βάλε το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Ρίξε το κοτόπουλο και ασ’το να ροδίσει και από τις δυο μεριές.
Έπειτα ρίξε το κρεμμύδι και άφησέ το να σοταριστεί.
Πρόσθεσε τις ντομάτες, το νερό και όλα τα μπαχαρικά. Αλλατοπιπέρωσε και κλείσε την κατσαρόλα ή την χύτρα.
Αν το φτιάξεις σε κατσαρόλα άφησέ το να βράσει για 1.5 ώρα. Αν το φτιάξεις σε χύτρα 35 λεπτά είναι αρκετά.
Μόλις είναι έτοιμο το κοτόπουλο βγάλ’το από την κατσαρόλα και ρίξε τις χυλοπίτες. Άφησέ τις να πάρουν μια βράση για 10 λεπτά και έπειτα κλείσε το μάτι και άφησέ τις να ρουφήξουν το ζουμί. Βάλε πάλε το κοτόπουλο μέσα.
Σέρβιρε με μπόλικο τυράκι από πάνω.
Φυσικά αντί για χυλοπιτάκια μπορείς να βάλεις ό,τι μακαρόνια θέλεις.
Επίσης, μπορείς αντί για μυζήθρα να βάλεις παρμεζάνα ή πεκορίνο.
Love, Emily
My links:
FACEBOOK: https://www.facebook.com/bakerandbeautiful/
INSTAGRAM: https://instagram.com/emilyvagia/
TWITTER: https://twitter.com/amaliavagia
PINTEREST: https://www.pinterest.com/emilyvagia/