Να σου πω την αλήθεια μπορεί τα Χριστούγεννα να τα λατρεύω αυτό όμως δεν σημαίνει ότι τιμώ ιδιαιτέρως και τα χριστουγεννιάτικα γλυκά. Για να σου είμαι απόλυτα ειλικρινής, οι κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα που βλέπω σε κάθε τραπέζι, δεν με συγκινούν. Ούτε που παίρνω μία μπουκιά να δοκιμάσω. Εκτός φυσικά αν προέρχονται από μια συνταγή-παραλλαγή. Τι εννοώ;
Πριν λίγες ημέρες είχε γενέθλια ένας κολλητός μου και ήμασταν μεγάλη παρέα σπίτι. Αφού σκάσαμε από το φαγητό, ζητούσαμε όσο παράλογο κι αν σου φανεί, και γλυκό. Φάγαμε την τούρτα και μετά θέλαμε κι άλλο! Τότε ήταν η στιγμή που μας έβγαλε μία πιατέλα με σοκολατένιους κουραμπιέδες. Εκεί πραγματικά υποκλιθήκαμε στο ταλέντο του στη ζαχαροπλαστική, που είναι κάτι εντελώς διαφορετικό από τη μαγειρική. «Λέγε τώρα την συνταγή να τη γράψω», του είπα ενώ μασούσα τον σοκολατένιο κουραμπιέ μου. Πάρε χαρτί και μολύβι κι άρχισε να σημειώνεις κι εσύ!
Τι θα χρειαστείς:
300γρ. βούτυρο τύπου Κερκύρας
125γρ. αμύγδαλα καβουρντισμένα (χοντροκομμένα)
110γρ. ζάχαρη άχνη
500γρ αλεύρι
1/2 κ.γ. μπέικιν
160γρ. κουβερτούρα λιωμένη
1/2 κρασοπότηρο κονιάκ
για γλάσο
κουβερτούρα
γάλα
κονιάκ
Εκτέλεση:
Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο και την άχνη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν.
Προσθέτουμε τα αμύγδαλα και την λιωμένη κουβερτούρα.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι μαζί με το μπέικιν πάουντερ και μετά τα προσθέτουμε στο μείγμα μαζί με το κονιάκ.
Αφήνουμε τη ζύμη να σφίξει στο ψυγείο για 1-2 ώρες και μετά την ανοίγουμε σε λεπτό φύλλο πάχους περίπου 1 εκ. και κόβουμε στα σχήματα που θέλουμε με κουπ πατ. (Αν δεν έχουμε κουπ πατ, πλάθουμε με τον κλασικό τρόπο τους κουραμπιέδες ή χρησιμοποιούμε το χείλος ενός ποτηριού για κουπ πατ).
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου 15-20 λεπτά στους 170 βαθμούς.
Όταν κρυώσουν μπορούμε να τους αλείψουμε με γλάσο που έχουμε φτιάξει αναμειγνύοντας λιωμένη κουβερτούρα με λίγο γάλα και κονιάκ ή και σκέτη λιωμένη κουβερτούρα.
Φυλάσσονται σε μεταλλικό κουτί.