Όσο θέλω να τρώω σαλάτες στην καθημερινότητά μου άλλο τόσο με δυσκολεύουν, γιατί θέλουν αρκετή προετοιμασία και μερικές φορές τις βρίσκω γευστικά βαρετές. Έψαξα και βρήκα, λοιπόν, μια σαλάτα που κάνει τη διαφορά γιατί έχει χρώμα, γεύση και πολλά θρεπτικά συστατικά. Με λίγα λόγια… χαίρεσαι να την τρως.
Τα υλικά που θα χρειαστεί να πάρεις από το μανάβικο της γειτονιάς σου είναι:
- 1 μικρό κόκκινο ραντίτσιο (ή αντίδι αν δεν βρεις ραντίτσιο)
- 1 φλ.τσ. ελιές
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κ.σ. ξίδι μπαλσάμικο
- 1 κ.σ. μέλι (αν θέλεις)
- 50 γρ. παρμεζάνα τριμμένη
- αλάτι και μαύρο πιπέρι
- λίγη ρίγανη
- Αν θέλεις πρόσθεσε λίγα ρεβύθια ή κουκουνάρι
Ξεκίνα καθαρίζοντας το ραντίτσιο και κόβωντάς το σε μπουκιές. Βάλ’το σε ένα μεγάλο μπολ (οι σαλάτες καλό είναι να φτιάχνονται σε μεγάλο μπολ για να μπορούν να ανακατεύονται όπως πρέπει).
Κόψε τις ελιές στη μέση και αφαίρεσε και το κουκούτσι. Ρίξε τις ελιές στο ραντίτσιο και ανακάτεψέ τις με τα χέρια σου κάνοντας απαλό μασάζ στα φύλλα του ραντίτσιο.
Πρόσθεσε το ελαιόλαδο και το ξίδι. Ανακάτεψε και πρόσθεσε και το μέλι αν θέλεις.
Πασπάλισε με την παρμεζάνα, ρίξε και λίγο αλάτι και πιπέρι από πάνω και σέρβιρε μέσα στην επόμενη μια ώρα από τη στιγμή που θα ετοιμάσεις τη σαλάτα.
Οι θερμίδες που θα πάρεις από αυτή τη σαλάτα είναι γύρω στις 118 η μερίδα (αν σκεφτείς ότι η συγκεκριμένη σαλάτα είναι για 4 άτομα). Επίσης θα πάρεις 10 γρ. λιπαρά, 7,8 γρ. υδατάνθρακες, 1,2 γρ. φυτικές ίνες, 0,6 γρ. πρωτεϊνης και 226 mg. νάτριο.
Καλή σου όρεξη!