Η αλήθεια είναι πως σε μια πατατοσαλάτα μπορείς να βάλεις ότι θέλεις και να την μετατρέψεις από ένα σούπερ υγιεινό γεύμα σε μια πραγματική “μπόμπα”. Προσωπικά ήθελα να φάω κάτι υγιεινό, ελαφρύ και θρεπτικό εκείνη τη μέρα που την έφτιαξα και έτσι αποφάσισα να φτιάξω μια πολύ υγιεινή εναλλακτική της κλασικής πατατοσαλάτας!
Τα υλικά που χρησιμοποιήσα είναι τα εξής: 5 πατάτες μετρίου μεγέθους (για να βράσουν και πιο γρήγορα), ένα κρεμμύδι κομμένο σε ροδέλες, μισό αβοκάντο (αντί για ελαιόλαδο), λίγα καρύδια, λίγο ηλιόσπορο και 2 αυγά βραστά. Εννοείται πως στο τέλος πρόσθεσα αλάτι, πιπέρι, ρίγανη και λίγο λεμόνι.
Ξεκίνησα βάζοντας τις πατάτες μου να βράσουν σε μπόλικο νερό. Στο μεταξύ έβρασα τα αυγά μου να είναι έτοιμα, έκοψα το κρεμμύδι και επέστρεψα και πάλι στην κουζίνα μου μόλις έβρασαν οι πατάτες (στα 50 περίπου λεπτά).
Αφού κομμάτιασα τις πατάτες μου σε ένα πιάτο, τις ανακάτεψα με το κρεμμύδι, τα καρύδια και τους ηλιόσπορους. Έπειτα με ένα κουτάλι έβγαλα το αβοκάντο και ανακάτεψα με αυτό τις πατάτες μου. Μπορεί να μην είχα δει κανέναν να βάζει αβοκάντο αντί για ελαιόλαδο στη σαλάτα του αλλά το έχω δοκιμάσει αρκετές φορές (με μεγάλη επιτυχία) σε άλλες σαλάτες μου και είπα γιατί όχι και σε αυτή;
Εννοείται πως αν θέλεις ένα πιο πλούσιο, κρεμώδες και δροσιστικό αποτέλεσμα μπορείς να προσθέσεις και γιαούρτι στην πατατοσαλάτα σου.
Γιατί χρησιμοποίησα τα παραπάνω συστατικά…
Αβοκάντο: Το αβοκάντο είναι μια υπερτροφή η οποία ενώ έχει αρκετές θερμίδες είναι πολύ ωφέλιμη για τον οργανισμό μας. Περιέχει λιπαρά τα οποία μειώνουν τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης και περιορίζουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και καρδιοπάθειας. Είναι πολύ καλή πηγή καλίου και πλούσιο σε βιταμίνες Β, C, E και K.
Ηλιόσπορος: Ο ηλιόσπορος έχει παρόμοιες ιδιότητες με το αβοκάντο. Είναι πλούσιος σε σίδηρο, χαλκό, μαγνήσιο, φώσφορο, ψευδάργυρο και βιταμίνες όπως είναι η E, η B3, η B1 και η B6, φυλλικό οξύ και καλά λιπαρά. Προστατεύει από διάφορες μορφές καρκίνου, βοηθά στην απομάκρυνση των τοξικών ουσιών που συσσωρεύονται στον οργανισμό μας και προστατεύει την καρδιά μας.
Καρύδια: Μια χούφτα καρύδια κάνει πολύ καλό στα οστά μας καθώς περιέχει Ωμέγα-3 λιπαρά. Τα ίδια λιπαρά αποτελούν ιδανική τροφή για τον εγκέφαλο και προστατεύουν από το διαβήτη και τον καρκίνο. Τέλος η υψηλή περιεκτικότητά τους σε ζωικό λίπος προσφέρει προστασία στις αρτηρίες.