Μια φορά στη ζωή μου έχω τηρήσει 40 ημέρες νηστείας και μπορώ να πω πως τις σκέφτομαι με νοσταλγία. Πραγματικά δεν μπορώ να πιστέψω πως άντεξα 40 μέρες χωρίς κρέας (αυτό ήταν το πιο εύκολο μιας και έχω υπάρξει χορτοφάγος για αρκετά χρόνια), αυγά, τυρί, γάλα και όλα τα σχετικά.
Αφού, λοιπόν, έρχεται η μεγάλη νηστεία των Χριστουγέννων είπα να σου δείξω πως να φτιάξεις μια από τις αγαπημένες μου vegetarian συνταγές.
Πήγαινε, λοιπόν, στο σούπερ μάρκετ και πάρε…
- 1 μεγάλο κουνουπίδι (τρίψ’το στο μούλτι και κάν’το σαν ρύζι)
- 400 γρ. πατάτες
- αλάτι
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 3 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 4 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
- λίγο τζίντζερ σε σκόνη
- 2 κ.γ. κόλιαντρο
- 2 κ.γ. κύμινο
- 1/4 κ.γ. κάρδαμο
- κόκκινο πιπέρι
- 1 κονσέρβα ντομάτα (ή τρίψε μόνη σου φρέσκια ντομάτα καθώς αποτελεί μια ακόμα πιο υγιεινή επιλογή)
- 1 κονσέρβα ρεβύθια (γύρω στα 250 γρ. ρεβύθια τα οποία μπορείς να βράσεις για ένα μισάωρο να μαλακώσουν, αν δεν θέλεις κονσέρβα)
- 2 φλ.τσ. ζωμός λαχανικών
- 3/4 φλ.τσ. γάλα καρύδας
Ξεκίνα κόβωντας τις πατάτες σου σε κυβάκια. Βάλε τις πατάτες και το κουνουπίδι σε ένα κατσαρολάκι γεμισμένο με κρύο νερό. Ρίξε μπόλικο αλάτι. Μόλις αρχίσει να βράζει βγάλ’το από τη φωτιά και άφησέ το στην άκρη.
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζέστανε λάδι και πρόσθεσε το κρεμμύδι, το σκόρδο και το τζίντζερ. Σώταρε για 8-10 λεπτά και ανακάτευε κάθε λίγη ώρα. Πρόσθεσε το κόλιαντρο, το κύμινο, το κόκκινο πιπέρι, αλάτι και μαύρο πιπέρι και μαγείρεψε για άλλα 2-3 λεπτά.
Πρόσθεσε την ντομάτα και τα βρασμένα ρεβύθια και ανακάτεψε καλά. Ρίξει και τις πατάτες με το κουνουπίδι καθώς και το ζωμό λαχανικών. Βράσε το μείγμα για 1- λεπτά περίπου ή μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες και το κουνουπίδι. Πρόσθεσε το γάλα καρύδας και βράσε για άλλα 10 λεπτά. Αλατοπιπέρωσε.
Ολοκλήρωσε τη σούπα σου με λίγο κόλιαντρο ακόμα. Σέρβιρε με ρύζι αν θέλεις ή φάε την υπέροχη αυτή σούπα όπως είναι… καυτή και άκρως χειμωνιάτικη!