Το πιο νόστιμο (και εύκολο) ριζότο για χορτοφάγους!

By

Έχεις φτιάξει ποτέ ριζότο στο σπίτι; Αν ναι, θα ξέρεις ότι χρειάζεται αρκετή προσοχή και πολύ-πολύ ανακάτεμα. Γι’αυτό και τις περισσότερες φορές είναι ιδανικό για Σαββατοκύριακα και όχι για καθημερινές που ο χρόνος είναι περιορισμένος.

Ευτυχώς, όμως, για σένα η συνταγή που θα σου δείξω σήμερα ελαχιστοποιεί κατά πολύ το ανακάτεμα. Δεν χρειάζεται να είσαι κολλημένη στο μάτι της κουζίνας και μπορείς να ετοιμάσεις ένα εκπληκτικό και πεντανόστιμο πιάτο χωρίς πολύ δουλειά.

Να τι θα χρειαστείς…

  • 5,5 φλ.τσ. ζωμό λαχανικών
  • 1,5 φλ.τσ. νερό
  • 4 κ.σ. ανάλατο βούτυρο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • αλάτι
  • 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
  • 2 φλ.τσ. ρύζι για ριζότο
  • 1 φλ.τσ. ξηρό λευκό κρασί
  • 85 γρ. τυρί τριμμένο (παρμεζάνα reggiano)
  • σωταρισμένα μανιτάρια (βλέπε παρακάτω τα υλικά γι’αυτά)
  • 1 κ.γ. χυμό λεμινιού
  • μαύρο πιπέρι

kl_rizoto01

Για τα σωταρισμένα μανιτάρια θα χρειαστείς…

  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 220 γρ. μανιτάρια κομμένα
  • 220 γρ. άλλη ποικιλία μανιταριών, κομμένα
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 50 γρ. ξηρό λευκό κρασί
  • 2 κ.γ. θυμάρι
  • 1 κ.γ. δεντρολίβανο
  • αλάτι και μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση

Ξεκίνα ανακατεύοντας το ζωμό κοτόπουλου με το νερό σε ένα κατσαρολάκι σε χαμηλή φωτιά.

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα με βαρύ πάτο ζέστανε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά. Πρόσθεσε το κρεμμύδι και αλάτι και σώταρέ το για 5-7 λεπτά. Πρόσθεσε το σκόρδο και σώταρε για 30 δεύτερα. Έπειτα ρίξε το ρύζι και ανακάτευε συνέχεια με ξύλινη κουτάλια για 2-3 λεπτά.

Ρίξε μέσα το κρασί και συνέχισε το μαγείρεμα για άλλα 2-3 λεπτά. Ρίξε 5 φλ.τσ. από το μείγμα ζωμού-νερού μέσα, ανακάτεψε και χαμήλωσε τη φωτιά. Άφησε το μείγμα σου να βράσει για 15-18 λεπτά. Ανακάτεψε το ριζότο σου 2 φορές μέσα στο διάστημα των 15-18 λεπτών μετακινώντας εκτός φωτιάς την κατσαρόλα σου.

Όσο μαγειρεύεται το ριζότο σου μπορείς να σωτάρεις τα μανιτάρια. Βάλε σε δυνατή φωτιά ένα μεγάλο τηγάνι. Ρίξε το ελαιόλαδο και τα μανιτάρια. Σώταρέ τα για 3-5 λεπτά ανακατεύοντας που και που. Πρόσθεσε το σκόρδο και ανακάτεψε για 30 δεύτερα.

Βγάλε το τηγάνι από τη φωτιά και ρίξε το κρασί. Ξαναβάλ’το στη φωτιά και πρόσθεσε το θυμάρι και το δεντρολίβανο. Συνέχισε το μαγείρεμα και πρόσθεσε αλάτι και πιπέρι. Άσ’το στην άκρη.

Μόλις περάσουν τα 15-18 λεπτά μαγειρέματος του ριζότο πρόσθεσε και άλλο ένα φλ.τσ. από το μείγμα ζωμού-νερού. Ανακάτευε απαλά για 3-5 λεπτά μέχρι το ριζότο να γίνει κρεμώδες. Πρόσθεσε την παρμεζάνα και συνέχισε το ανακάτεμα. Βγάλ’το από τη φωτιά και άφησέ το να κάτσει για 5 λεπτά. Ρίξε μέσα τις 2 κ.σ. βούτυρο που είχαν μείνει, το ζυμό λεμονιού και τα μανιτάρια και ανακάτεψε.

kl_rizoto02

Σέρβιρε και ενθουσίασε τους πάντες.

You may also like

Follow @keepupgr

Hot News