Αυτή η συνταγή με παντζάρια και καρύδα είναι ένα παραδοσιακό συνοδευτικό στη Νότια Ινδία και έχει τόσα ωφέλιμα συστατικά (καρύδα, παντζάρι, κουρκουμά, τζίντζερ, σκόρδο – χρειάζεται να συνεχίσω;)! Εγώ σου προτείνω να τη δοκιμάσεις ως κυρίως πιάτο και θα με θυμηθείς!
Η συνταγή pachadi με παντζάρια είναι από το βιβλίο Made In India της Meera Sodha.
Υλικά Για 4 μερίδες:
800g ωμά παντζάρια
2 κ.σ. κραμβέλαιο (στην αγορά θα το βρεις ως Canola oil. Έχει χαμηλά ποσοστά κορεσμένων λιπών ενώ ταυτόχρονα περιέχει ωμέγα-3 λιπαρά και υψηλό σημείο καπνού)
2 κ.γ. σπόρους μουστάρδας
10 φύλλα κάρυ
2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
4 εκ. τζίντζερ, αποφλοιωμένο και τριμμένο
2 πράσινες πιπεριές τσίλι, ψιλοκομμένες πολύ καλά
¾ κ.γ. αλάτι
½ κ.γ. κύμινο
¾ κ.γ. κουρκουμά
200 γρ. τριμμένη καρύδα, φρέσκια ή κατεψυγμένη
4 κ.σ. γάλα πλήρες ή γιαούρτι
Εκτέλεση:
1. Κόψε τις άκρες από τα παντζάρια και μούλιασε τα σε νερό μέχρι να μαλακώσουν (μέχρι να μπορείς να τα τρυπήσεις εύκολα με ένα μαχαίρι). Αυτό θα πάρει περίπου 35 λεπτά. Άφησε τα να κρυώσουν και στη συνέχεια, ξεφλούδισε τα με τα δάχτυλά σου και κόψε τα σε μπαστουνάκια ½ εκατοστού.
2. Σε ένα μεγάλο τηγάνι με καπάκι ζεσταίνεις το λάδι και ρίχνεις τους σπόρους μουστάρδας. Όταν οι σπόροι μουστάρδας αρχίσουν να σκάνε, βάζεις τα φύλλα κάρυ, το σκόρδο, το τζίντζερ και το τσίλι, το αλάτι, το κύμινο και τον κουρκουμά.
3. Τσιγάρισέ τα για 4-5 λεπτά και στη συνέχεια πρόσθεσε τα παντζάρια και την τριμμένη καρύδα. Ανακάτεψε καλά και κλείσε το καπάκι. Άφησε τα να βράσουν για 10 λεπτά, ανακατεύοντας 1-2 φορές και στη συνέχεια πρόσθεσε το γιαούρτι. Σερβίρεται ζεστό με ρύζι.