Δεν αγαπώ ιδιαίτερα τις φακές εκτός αν έχει πολύ κρύο και έχω ανάγκη για κάτι καυτό για να ζεσταθώ. Τότε όχι μόνο τις τρώω αλλά μπορεί να βάλω και δεύτερο πιάτο.
Έψαξα και βρήκα μια παλιά ιταλική συνταγή που μου είχε δώσει μια φίλη μου Ιταλίδα όταν ήμασταν φοιτήτριες στο ίδιο Πανεπιστήμιο και σου τη δίνω για να δεις τις φακές με άλλο μάτι.
Για να τις φτιάξεις θα χρειαστείς
2 κ.σ. ελαιόλαδο
2 φλ. κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 φλ. καρότα ψιλοκομμένα (περίπου 2 καρότα)
1 φλ. σέλερι
4 σκελίδες σκόρδο
7-8 φλ. ζωμό λαχανικών
1 φλ. φακές
1 κονσέρβα χυμό ντομάτας
2 φύλλα δάφνης
1/4 κ.γ. θυμάρι
1/4 κ.γ. μαύρο πιπέρι
λίγο κόκκινο πιπέρι
2 φλ. πράσινα λαχανικά
προαιρετικά: τριμμένη παρμεζάνα, φρέσκο βασιλικό ή δυόσμο
Ξεκίνα βάζοντας σε μια κατσαρόλα το ελαιόλαδο και ζεσταίνοντάς το. Πρόσθεσε το κρεμμύδι, τα καρότα, το σέλερι και σόταρε για 6-7 λεπτά. Πρόσθεσε το σκόρδο και σόταρε για άλλα 1-2 λεπτά.
Ρίξε μέσα το ζωμό, τις φακές, το χυμό ντομάτας, τα δαφνόφυλλα, το θυμάρι, το μαύρο και το κόκκινο πιπέρι και ανακάτεψε.
Μείωσε τη θερμοκρασία και κλείσε το καπάκι της κατσαρόλας. Άφησε τις φακές σου να μαγειρευτούν για 25-30 λεπτά.
Πρόσθεσε τα πράσινα λαχανικά και μαγείρεψέ τα για 5 λεπτά.
Δοκίμασε και βάλε αν χρειάζεται αλάτι και πιπέρι. Αφαίρεσε τα φύλλα δάφνης.
Σέρβιρε τη σούπα σου ζεστή και αν θέλεις πρόσθεσε και τριμμένη παρμεζάνα. Είναι θεϊκή.
Αν σου περισσέψει μπορείς να την φυλάξεις στην κατάψυξη μέχρι και για 3 μήνες.