Παστέλι: Το γλυκό με τους εκατομμύρια θαυμαστές! Πόσο υγιεινό είναι αυτό του εμπορίου;

By

Δεν το είχα ποτέ σε εκτίμηση…

ίσως γιατί το είχα δοκιμάσει μικρή και μου είχε φανεί αδιάφορο (οτιδήποτε χωρίς σοκολάτα δεν γύριζα καν να το κοιτάξω). Τα τελευταία χρόνια, όμως, που έβλεπα το αγόρι μου να τα παίρνει πέντε-πέντε από το σούπερ μάρκετ, είπα να του δώσω άλλη μια ευκαιρία.

Φυσικά το λάτρεψα. Από τη στιγμή που το πρωτοδοκίμασα βάλθηκα να βρω την πιο υγιεινή εκδοχή του που σίγουρα δεν είναι αυτή που πουλάνε στα σούπερ μάρκετ. Αν παρατηρήσεις τα συστατικά θα δεις ότι ένα παστέλι του εμπορίου αποτελείται από: μέλι, σουσάμι και ζάχαρη ή γλυκόζη και φρουκτόζη (αντί για ζάχαρη). Όσο και να ψάξεις δεν πρόκειται να βρεις σε κανένα σούπερ μάρκετ να πουλάει παστέλι μόνο με σουσάμι και μέλι που είναι η παραδοσιακή συνταγή.

Συμπέρασμα; Δεν πλησιάζουμε τα παστέλια του σούπερ μάρκετ γιατί δεν μας δίνουν όλα αυτά που θέλουμε να πάρουμε από αυτό το θαυματουργό γλυκό. 

Τη λύση βρήκα στο μαγαζί του φίλου μου του Παντελή ο οποίος παράγει μόνος του παστέλι που είναι φτιαγμένο αποκλειστικά και μόνο από μέλι και σουσάμι. Και είναι και φανταστικό! Το μαγαζί του λέγεται AMΟΡΓΙΟΝ και βρίσκεται στον Άγιο Δημήτριο (αν δεν είσαι κοντά, σίγουρα θα μπορέσεις και εσύ κάνοντας μια μικρή έρευνα να βρεις ένα παρόμοιο μαγαζάκι με παραδοσιακά χειροποίητα προϊόντα ή και να παραγγείλεις online όσα παστέλια τραβάει η όρεξή σου από το ΑΜΟΡΓΙΟΝ).

kl_pasteli01

Αν από την άλλη είσαι και πολύ ψαγμένο άτομο και θέλεις να φτιάξεις το δικό σου παστέλι, εγώ είμαι εδώ για να σου δώσω την πιο απλή συνταγή.

Θα χρειαστείς: 1 1/2 φλ.τσ. σουσάμι αναποφλοίωτο, 1/2 φλ.τσ. μέλι και ξύσμα πορτοκαλιού

Ξεκίνα πλένοντας το σουσάμι. Άπλωσέ το σε ένα ταψί και ψήσ’το στους 180 βαθμούς για 30 λεπτά. Άφησέ το να κρυώσει.

Βάλε σε μια κατσαρόλα το μέλι και βάλε την κατσαρόλα στη φωτιά. Πρόσθεσε και το ξύσμα πορτοκαλιού. Από τη στιγμή που θα αρχίσει να βράζει το μέλι, μέτρα 4-5 λεπτά και ρίξε μέσα το σουσάμι. Ανακάτεψε καλά μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά.

Άδειασε το μείγμα πάνω σε μια λαδόκολα. Πριν κρυώσει εντελώς κόψ’το στο σχήμα που θέλεις. Άφησε τα παστέλια σου να κρυώσουν εντελώς και τύλιξέ τα σε μεμβράνη τροφίμων.

Διατροφική αξία παστελιού

1. Αποτελεί πηγή ασβεστίου (λόγω του σουσαμιού), φωσφόρου, καλίου, μαγνησίου, σιδήρου και βιταμίνης E.

2. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστε λιπαρά οξέα.

3. Έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα και κορεσμένο λίπος.

4. Περιέχει αντιοξειδωτικά τα οποία αποτελούν ασπίδα προστασίας έναντι καρδιαγγειακών νοσημάτων και σακχαρώδη διαβήτη.

Μην επαναπαύεσαι υιοθετώντας πάντα την πιο εύκολη λύση. Ψάξου λίγο και πίστεψε πως ο οργανισμός σου (όπως και εσύ) αξίζει και δικαιούται το καλύτερο που μπορείς να του δώσεις. Εφόσον πλέον ξέρεις πως το καλό παστέλι (που δεν θα σε γεμίσει περιττές θερμίδες και κακά λιπαρά) δεν βρίσκεται στα σούπερ μάρκετ, κάνε την υπέρβαση και μην το ξανακουμπήσεις. Το καλό είναι δυσκολόβρετο αλλά αξίζει!

You may also like

Follow @keepupgr

This error message is only visible to WordPress admins

Error: The account for needs to be reconnected.
Due to recent Instagram platform changes this Instagram account needs to be reconnected in order to continue updating. Reconnect on plugin Settings page

Hot News

post-image
Style Style Tips

Τα πιο ωραία beach looks: Δες πού θα βρεις υπέροχα ρούχα και αξεσουάρ παραλίας για να αποκτήσεις φανταστικό στιλ αυτό το καλοκαίρι

Θυμάμαι πριν από πολλά χρόνια όταν πήγαινα στην παραλία έβλεπα γυναίκες που φορούσαν πιο απλά ρούχα στη θάλασσα και...
Διαβάστε Περισσότερα