Όλοι οι λόγοι που οι πιπεριές πρέπει να μπουν στη διατροφή σου και μια φανταστική συνταγή για σαλάτα πιπεριάς που θα ξετρελάνει τον ουρανίσκο σου
Τα φυτοχημικά τους
Όλες οι πιπεριές περιέχουν πολλά φυτοχημικά τα οποία είναι φυσικές ενώσεις που βρίσκονται στα φυτά. Πολλά από αυτά έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες πράγμα που σημαίνει πως μπορούν να προλάβουν ή να μειώσουν τα συμπτώματα κάποιων ασθενειών. Κάθε χρώμα πιπεριάς συνδέεται με μια διαφορετική οικογένεια φυτοχημικών. Έτσι, καλό είναι να τις τρως σε όλα τα χρώματα.
Το κάψιμο του λίπους
Αυτό θα σου αρέσει πολύ: Και οι γλυκές και οι καυτερές πιπεριές μπορούν να σε βοηθήσουν να κάψεις λίπος. Η καψαϊκίνη που περιέχουν (αυτή περιέχεται στις καυτερές πιπεριές και είναι εκείνη που δίνει την πικάντικη γεύση τους) εμποδίζει την δημιουργία λίπους. Από την άλλη μεριά οι γλυκές πιπεριές περιέχουν μια ένωση (την CH-19 Sweet) η οποία έχει παρόμοιες ιδιότητες με την καψαϊκίνη.
Το όφελος στη χοληστερόλη
Η καψαϊκίνη που περιέχεται στην καυτερή πιπεριά βοηθάει και στην προστασία του οργανισμού μας από τη χοληστερόλη. Μάλιστα, όσο πιο καυτερή είναι η πιπεριά τόσο μεγαλύτερο είναι το όφελός της στην υγεία μας.
Η περιεκτικότητά της σε βιταμίνη C
Το ήξερες ότι μισό φλιτζάνι ψιλοκομμένης πιπεριάς (σε διάφορα χρώματα) έχει διπλάσια ποσότητα σε βιταμίνη C από αυτήν που χρειάζεσαι καθημερινά;
Η μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του μαστού
Μια έρευνα έχει δείξει πως γυναίκες που έτρωγαν καθημερινά δύο ή περισσότερες μερίδες τροφών πλούσιων σε καροτενοειδή (όπως περιέχει η κόκκινη πιπεριά) μείωσαν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού κατά 17%. Επομένως βάλε την κόκκινη πιπεριά στη διατροφή σου.
Η πρόληψη του εγκεφαλικού
Η πιπεριές (καυτερές και γλυκές) περιέχουν πολλές βιταμίνες του συμπλέγματος B (Β6 και φυλλικό οξύ). Σε μια μελέτη που έγινε στην Ιαπωνία και συμμετείχαν πάνω από 35000 γυναίκες, ηλικίας 40-79 ετών, διαπιστώθηκε πως όσο περισσότερο φυλλικό οξύ και B6 περιείχε η διατροφή τους τόσο χαμηλότερο κίνδυνο είχαν να πάθουν κάποιο εγκεφαλικό επεισόδιο, στεφανιαία νόσο και άλλες καρδιαγγειακές νόσους.
Η σαλάτα που σου υποσχέθηκα
Για να την φτιάξεις θα χρειαστείς:
Για τις πιπεριές:
1 κιλό πιπεριές σε διάφορα χρώματα (και γλυκές και καυτερές)
2 κ.σ. ελαιόλαδο
αλάτι και μαύρο πιπέρι για τη γεύση
Για τη σαλάτα:
1-2 φλ.τσ. από το μείγμα πιπεριών
1 φλ.τσ. τοματίνια
1 φλ.τσ. μοτσαρέλα ψιλοκομμένη
1 κ.σ. κάπαρη
1/4 φλ.τσ. κουκουνάρι
ψιλοκομμένο βασιλικό ή κόλιαντρο (ή ό,τι βότανο θέλεις)
1 κ.σ. ξίδι (είτε λευκό, είτε κόκκινο, είτε μπαλσάμικο)
αλάτι και πιπέρι
κρουτόν (προαιρετικά)
Οδηγίες για να την φτιάξεις:
Προθέρμανε τον φούρνο σου στους 200 βαθμούς. Κόψε τις πιπεριές σου στη μέση, βγάλε τα σπόρια και κόψε κάθε μισό σε 3-4 κομμάτια. Βάλ’τα σε ένα μεγάλο μπολ και πασπάλισε με αλάτι και πιπέρι. Ρίξε λίγο ελαιόλαδο και τοποθέτησέ τα σε ένα ταψί.
Ψήσ’τα για 25-30 λεπτά ή μέχρι να γίνουν μαλακά και λίγο καφέ στις άκρες.
Για να φτιάξεις τη σαλάτα ρίξε σε ένα μπολ τις πιπεριές, τα τοματίνια κομμένα στη μέση, τη μοτσαρέλα, την κάπαρη, το κουκουνάρι, τα βότανα, το ελαιόλαδο, το ξίδι, το αλάτι και το πιπέρι. Ανακάτεψε καλά. Πρόσθεσε και το κρουτόν αν θέλεις και σέρβιρε.