spitikos-feature_keepup

Υγιεινός σπιτικός γύρος κοτόπουλου με χειροποίητα πιτάκια ολικής άλεσης, σάλτσα γιαουρτιού με φέτα και iceberg

By

Ποιος δε θέλει να έχει το δικό του σπιτικό γύρο κοτόπουλου χωρίς τα λίπη και τα απίστευτα πολλά καρυκεύματα;


Υλικά

(Συνταγή για 4 άτομα)

Για το κοτόπουλο

1 κιλό φιλέτο μπούτι κοτόπουλο
200γρ. γιαούρτι αγελαδινό
1 λεμόνι
150γρ. ελαιόλαδο
1 κ.γ. Αλάτι
1 κ.γ. Κόλιανδρος
1 κ.γ. Πιπέρι
2 κ.γ. Πάπρικα γλυκιά
2 λιωμένες σκελίδες σκόρδο
1 κ.γ. Κύμινο
1 κ.γ. Κανέλλα
1 μεγάλο πλατύ κρεμμύδι

Για τις πίτες

125γρ αλεύρι ολικής
1 ½ κ.σ. γιαούρτι
1 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.γ. ρίγανη
½ κ.γ. αλάτι
60γρ νερό

Για την γέμιση

1 μαρούλι iceberg
12 τοματίνια
Για την σως:

100γρ γιαούρτι αγελαδινό
100γρ φέτα τριμμένη
1 κ.σ. πάπρικα γλυκιά
1 κ.σ. λάδι

ylika_kotopoulo-keepup

Διαδικασία

Για το κοτόπουλο

Σε ένα μπολ, αναμιγνύουμε όλα τα υλικά για την μαρινάδα. Ανακατεύουμε πολύ καλά το κοτόπουλου με την μαρινάδα και το τοποθετούμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα ή και περισσότερο.(έως 4) Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190 C˚ – 200 C˚ σε αέρα.

Θα χρειαστείτε δύο ξύλινα σουβλάκια, ένα ταψί, ένα ταψί γεμάτο νερό και ένα τηγάνι.

Κόβουμε το κρεμμύδι στην μέση, το διαπερνάμε από το κέντρο προς τα έξω με τα 2 ξύλινα σουβλάκια και το ακουμπάμε όρθιο στο ταψί. Στην ουσία δημιουργούμε μια χειροποίητη σούβλα με βάση το κρεμμύδι. Τρυπάμε τα φιλέτα μπουτιού εναλλάξ και στα δύο ξυλάκια, φροντίζοντας να είναι διαγώνια το ένα με το άλλο, αφήνοντας όσο περισσότερη εκτεθειμένη επιφάνεια από το κρέας μπορούμε.

Τοποθετούμε το ταψί στον φούρνο στην χαμηλή σχάρα, για 60’-80’ ή μέχρι το κοτόπουλο να είναι επαρκώς μαγειρεμένο στο εσωτερικό του. Επίσης βάζουμε το ταψί με το νερό, για να κρατήσει υγρό το κοτόπουλο εξωτερικά, ώστε να ψηθεί επαρκώς εσωτερικά. Όταν είναι έτοιμο αφήσετε το να ‘ξεκουραστεί’ για 3’-4’ και μετά ψιλοκόψτε κάθετα με ένα κοφτερό μαχαίρι.

gyros_kotopoulo_keepup

Για την σως γιαουρτιού

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά .

Για τις πίτες ολικής άλεσης

Βάζουμε το νερό, το αλεύρι, το λάδι και τα μπαχαρικά σε ένα μπολ και ανακατεύουμε με ένα πηρούνι, μέχρι να γίνει ένα μείγμα που είναι στερεό και όχι πολύ κολλώδες. Αν είναι πολύ υγρό προσθέτουμε αλεύρι, αν είναι πολύ στεγνό, λίγο νερό.

10’ πριν βγάλουμε το κοτόπουλο, θερμαίνουμε ένα τηγάνι σε πολύ ζεστή φωτιά. Κόβουμε περίπου 50 γραμμάρια από την ζύμη ( περίπου σαν ένα μεγάλο καρύδι) και απλώνουμε τις πίτες με έναν πλάστη σε στρογγυλό σχήμα, όσο πιο λεπτά μπορούμε. Έχουμε δίπλα μας έξτρα αλέυρι για να ανοίξουμε εύκολα τις πίτες και να μην μας κολλήσουν στον πάγκο ή τον πλάστη. Τηγανίζουμε χωρίς να βάλουμε λάδι στο τηγάνι. Όταν το μείγμα πάρει χρώμα το γυρίζουμε. Κάθε πίτα θα χρειαστεί 40’’-60’’ συνολικά και από τις 2 πλευρές.

spitikos-end-arti_keepup

Ετοιμάστε το τραπέζι

Τυλίξτε στις πίτες 1 φύλλο μαρούλι iceberg, όσο από το κοτόπουλο θέλετε, την σως και ντοματίνια και καλή σας απόλαυση! Το κοτόπουλο διατηρείται στο ψυγείο για 2-3 μέρες.

You may also like

Follow @keepupgr

Hot News