Ποιος δε θέλει να έχει το δικό του σπιτικό γύρο κοτόπουλου χωρίς τα λίπη και τα απίστευτα πολλά καρυκεύματα;
Υλικά
(Συνταγή για 4 άτομα)
Για το κοτόπουλο
1 κιλό φιλέτο μπούτι κοτόπουλο
200γρ. γιαούρτι αγελαδινό
1 λεμόνι
150γρ. ελαιόλαδο
1 κ.γ. Αλάτι
1 κ.γ. Κόλιανδρος
1 κ.γ. Πιπέρι
2 κ.γ. Πάπρικα γλυκιά
2 λιωμένες σκελίδες σκόρδο
1 κ.γ. Κύμινο
1 κ.γ. Κανέλλα
1 μεγάλο πλατύ κρεμμύδι
Για τις πίτες
125γρ αλεύρι ολικής
1 ½ κ.σ. γιαούρτι
1 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.γ. ρίγανη
½ κ.γ. αλάτι
60γρ νερό
Για την γέμιση
1 μαρούλι iceberg
12 τοματίνια
Για την σως:
100γρ γιαούρτι αγελαδινό
100γρ φέτα τριμμένη
1 κ.σ. πάπρικα γλυκιά
1 κ.σ. λάδι
Διαδικασία
Για το κοτόπουλο
Σε ένα μπολ, αναμιγνύουμε όλα τα υλικά για την μαρινάδα. Ανακατεύουμε πολύ καλά το κοτόπουλου με την μαρινάδα και το τοποθετούμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα ή και περισσότερο.(έως 4) Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190 C˚ – 200 C˚ σε αέρα.
Θα χρειαστείτε δύο ξύλινα σουβλάκια, ένα ταψί, ένα ταψί γεμάτο νερό και ένα τηγάνι.
Κόβουμε το κρεμμύδι στην μέση, το διαπερνάμε από το κέντρο προς τα έξω με τα 2 ξύλινα σουβλάκια και το ακουμπάμε όρθιο στο ταψί. Στην ουσία δημιουργούμε μια χειροποίητη σούβλα με βάση το κρεμμύδι. Τρυπάμε τα φιλέτα μπουτιού εναλλάξ και στα δύο ξυλάκια, φροντίζοντας να είναι διαγώνια το ένα με το άλλο, αφήνοντας όσο περισσότερη εκτεθειμένη επιφάνεια από το κρέας μπορούμε.
Τοποθετούμε το ταψί στον φούρνο στην χαμηλή σχάρα, για 60’-80’ ή μέχρι το κοτόπουλο να είναι επαρκώς μαγειρεμένο στο εσωτερικό του. Επίσης βάζουμε το ταψί με το νερό, για να κρατήσει υγρό το κοτόπουλο εξωτερικά, ώστε να ψηθεί επαρκώς εσωτερικά. Όταν είναι έτοιμο αφήσετε το να ‘ξεκουραστεί’ για 3’-4’ και μετά ψιλοκόψτε κάθετα με ένα κοφτερό μαχαίρι.
Για την σως γιαουρτιού
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά .
Για τις πίτες ολικής άλεσης
Βάζουμε το νερό, το αλεύρι, το λάδι και τα μπαχαρικά σε ένα μπολ και ανακατεύουμε με ένα πηρούνι, μέχρι να γίνει ένα μείγμα που είναι στερεό και όχι πολύ κολλώδες. Αν είναι πολύ υγρό προσθέτουμε αλεύρι, αν είναι πολύ στεγνό, λίγο νερό.
10’ πριν βγάλουμε το κοτόπουλο, θερμαίνουμε ένα τηγάνι σε πολύ ζεστή φωτιά. Κόβουμε περίπου 50 γραμμάρια από την ζύμη ( περίπου σαν ένα μεγάλο καρύδι) και απλώνουμε τις πίτες με έναν πλάστη σε στρογγυλό σχήμα, όσο πιο λεπτά μπορούμε. Έχουμε δίπλα μας έξτρα αλέυρι για να ανοίξουμε εύκολα τις πίτες και να μην μας κολλήσουν στον πάγκο ή τον πλάστη. Τηγανίζουμε χωρίς να βάλουμε λάδι στο τηγάνι. Όταν το μείγμα πάρει χρώμα το γυρίζουμε. Κάθε πίτα θα χρειαστεί 40’’-60’’ συνολικά και από τις 2 πλευρές.
Ετοιμάστε το τραπέζι
Τυλίξτε στις πίτες 1 φύλλο μαρούλι iceberg, όσο από το κοτόπουλο θέλετε, την σως και ντοματίνια και καλή σας απόλαυση! Το κοτόπουλο διατηρείται στο ψυγείο για 2-3 μέρες.