Είναι απίστευτο αυτό που λέει η επιστήμη για τη σοκολάτα!

By

Έχεις ακούσει αυτό που λέει ο λαός… “Η σοκολάτα προέρχεται από το κακάο, το κακάο είναι φυτό, άρα η σοκολάτα είναι σαλάτα”; Μπορεί η επιστήμη να μην απενοχοποιεί τελείως τη σοκολάτα αλλά μας λέει πως η ανάγκη που νιώθουμε γι’αυτήν είναι φυσική.

Τι είναι αυτό που κάνει έναν άνθρωπο να θέλει τόσο πολύ να φάει σοκολάτα; Όπως όλα δείχνουν κάποια χημικά του εγκεφάλου και κάποια ανεπάρκεια ανόργανων συστατικών μπορεί να οδηγήσει σε αυτή την “ανάγκη” σου για σοκολάτα.

Η σοκολάτα περιέχει πάνω από 380 άγνωστα χημικά και η μικρή ποσότητα τρυπτοφάνης που περιέχει “ερεθίζει” τα επίπεδα της σεροτονίνης στον εγκέφαλο. Η σεροτονίνη είναι υπεύθυνη για την καλή σου διάθεση και όταν αυτή αυξάνεται τόσο πιο καλά αισθάνεσαι εσύ. Όταν τρως, λοιπόν, σοκολάτα φυσικά αυξάνονται τα επίπεδα αυτής της ορμόνης και αυτό την κάνει πιο εθιστική ειδικά για εκείνους που τρώνε με το συναίσθημα. Αν, δηλαδή, είσαι τύπος που τρώει για να νιώσει καλά τότε η σοκολάτα είναι σίγουρα μια από τις πρώτες επιλογές σου.

kl_sokolata01

Η σοκολάτα, επίσης, περιέχει μια ουσία η οποία μπορεί να προκαλέσει την ίδια αίσθηση που προκαλεί και η ινδική κάνναβη στον εγκέφαλο. Αυτό που αναρωτιούνται οι ειδικοί είναι αν τελικά η σοκολάτα περιέχει ικανή ποσότητα από αυτή την ουσία για να “σε φτιάξει”. Δυο ερευνητές από το Ινστιτούτο Νευροεπιστημών στο San Diego ανακάλυψαν πως μπορεί να μην περιέχει “ύποπτα” συστατικά (όπως η μαριχουάνα) αλλά κάποια από τα συστατικά της συνδυάζονται με τέτοιο τρόπο που ενεργοποιούν την παραγωγή ντοπαμίνης στον εγκέφαλο φαίρνοντας αυτόν που την τρώει σε “κέφι”.

Mια γιατρός από μια κλινική της Arizona, η Colleen Huber, λέει πως η όρεξη για σοκολάτα οφείλεται στην πραγματικότητα σε έλλειψη μαγνησίου από τον οργανισμό. Στις ΗΠΑ οι άνθρωποι τρώνει όλο και λιγότερο τροφές, όπως είναι οι ωμοί ξηροί καρποί, οι σπόροι και οι φακές με αποτέλεσμα να έχουν έλλειψη μαγνησίου. Έτσι, το βρίσκουν στη σοκολάτα και γι’αυτό την αναζητούν τόσο πολύ και τόσο συχνά.

Επειδή, όμως, όπως γνωρίζεις η σοκολάτα είναι γεμάτη ζάχαρη, την επόμενη φορά που θα θελήσεις να φας λίγη στρέψου προς την μαύρη εκδοχή της και μάλιστα προς εκείνη που έχει 70% κακάο.

You may also like

Follow @keepupgr

Hot News