Ένα απλό κόλπο για να κάνεις το “ανάποδο” παιδί σου να δοκιμάσει νέες γεύσεις!

By

Κοίταζα τον 3χρονο ανηψιό μου την περασμένη εβδομάδα που δεν ήθελε με τίποτα να φάει το μπρόκολο που του είχει βάλει στο πιάτο η μαμά του και σκέφτηκα να θυμηθώ να κάνω ένα θέμα γι’αυτό.

Μάνα θα γίνω και εγώ (κάποια στιγμή)-όπως και εσύ αν δεν είσαι ήδη-και θέλω το παιδί μου να δοκιμάζει νέες γεύσεις και να τρώει με μανία όλα αυτά τα υγιεινά και άνοστα (για το καλό του).

kl_paidi

Πώς θα το καταφέρω, όμως, αυτό; Σύμφωνα με μια έρευνα των πανεπιστημίων Aston και Loughborough της Μεγάλης Βρετανίας μπορείς να κάνεις το παιδί σου να δοκιμάζει νέες γεύσεις με τη βοήθεια των τριών R (Repetition=Επανάληψη, Role Modeling=Πρότυτο και Rewards=Επιβράβευση).

Επανάληψη

Η έρευνα λέει πως αν δίνεις στο παιδί σου επαναλαμβανόμενα κάθε μέρα το ίδιο φαγητό (μιλάμε φυσικά για κάποιο συνοδευτικό, όπως είναι ένα είδος σαλάτας) θα αυξήσεις την έκθεση του παιδιού στο συγκεκριμένο φαγητό και επομένως θα αυξήσεις την επιθυμία του να θέλει να το δοκιμάσει. Αυτό μπορεί να ακούγεται δύσκολο αλλά μην εγκαταλείψεις την προσπάθεια. Μπορεί να χρειαστεί να φτιάξεις ένα φαγητό 15 φορές μέχρι το παιδί σου να μπει στη διαδικασία να το δοκιμάσει αλλά μόλις το κάνει θα αισθανθείς πραγματική ικανοποίηση.

Η άποψή μου: Πραγματικά πιστεύω πως αξίζει τον κόπο να δοκιμάσεις κάτι τέτοιο ειδικά αν πρόκειται για κάτι που θεωρείς απαραίτητο στη διατροφή του παιδιού σου, όπως είναι η σαλάτα. Επομένως, εγώ προσωπικά… θα το δοκίμαζα.

kl_paidi02

Πρότυπο

Η έρευνα έδειξε πως όταν τρως ένα φαγητό μπροστά στο παιδί σου με ενθουσιασμό τότε το ενθαρρύνεις να το δοκιμάσει. Αυτό σημαίνει πως είναι καλό να μαγειρεύεις ένα φαγητό για όλη την οικογένεια. Στα μικρά παιδιά, μάλιστα, αρέσει να παίρνουν φαγητό από το πιάτο των γονειών οπότε αυτό είναι κάτι που μπορείς να εκμεταλλευτείς.

Η άποψή μου: Είχα διαβάσει κάποτε πως η Gisele Bundchen έδινε το μπρόκολο στα παιδιά της ως επιδόρπιο και τους έλεγε πως αυτό είναι το πιο νόστιμο γλυκό. Εννοείται, βέβαια, πως και εκείνη το έτρωγε με τον ιδιο ενθουσιασμό δίνοντάς τους το καλό παράδειγμα.

Επιβράβευση

Καλό είναι να λες ένα μπράβο στο παιδί σου όταν το βλέπεις να τρώει για παράδειγμα και το μπρόκολο μαζί με το υπόλοιπο φαγητό του. Μην του πεις, όμως, ποτέ: “Μπράβο που έφαγες το μπρόκολό σου” γιατί θα πάρει το μήνυμα ότι το μπρόκολο δεν είναι τόσο νόστιμο και μόνο που του λες μπράβο. Αντί γι’αυτό πες του, “Μπράβο που έφαγες όλο το φαγητό σου” και κόψε τη συζήτηση εκεί.

Η δική μου άποψη: Σίγουρα το να λες ένα μπράβο δεν είναι κακό αλλά η γνώμη μου είναι πως οι γονείς δεν πρέπει να κάνουν το λάθος της επιβράβευσης με τη μορφή δώρου. Έτσι, το παιδί θα περιμένει κάθε φορά που θα φάει το μπρόκολό του και ένα δωράκι πράγμα που δεν συμφέρει καθόλου.

You may also like

Follow @keepupgr

Hot News