Υποκατάστατα ζάχαρης: Ποια είναι, πόσες θερμίδες έχουν και πόσα ακίνδυνα είναι τελικά;

By

Σχεδόν κανείς δεν µπορεί να αντισταθεί στη ζάχαρη και τις… δηµιουργίες της, αυτό είναι γεγονός! Κανείς όµως δεv ζήτησε και ποτέ να καταργήσεις ο,τιδήποτε γλυκό από τη διατροφή σου!

Από τον Γιώργο Σάρρο, Personal Trainer 

Εκτός από το µέτρο που χρειάζεται όµως για την συγκεκριµένη κατανάλωση υπάρχουν πλέον και πολλαπλές επιλογές που µπορούν να την αντικαταστήσουν προσφέροντας ακόµα και περισσότερο γλυκιά γεύση και λιγότερες θερµίδες.

 

Είτε λοιπόν αυτές βρίσκονται σε φυσική µορφή στις τροφές είτε είναι τεχνητές, εκείνο που χρειάζεται είναι να γνωρίζετε την ιδιότητα τους αλλά και τους κινδύνους που ενδεχοµένως κάποιες κρύβουν:

• Φρουκτόζη

«Πηγή» της τα φρούτα. Δεν ενέχει κινδύνους για την υγεία και είναι κατά 75% πιο γλυκιά από την ζάχαρη µε τις ίδιες θερµίδες

• Ασπαρτάµη

Είναι 180 έως και 220 φορές πιο γλυκιά από την ζάχαρη. Πολλές έρευνες υποστηρίζουν ότι είναι ασφαλής ενώ υπάρχουν και κάποιες που υποστηρίζουν το αντίθετο. Θα την βρείτε σε ποτά, αναψυκτικά, δηµητριακά, γλυκά και τσίχλες.

• Σακχαρίνη

Είναι 300 φορές πιο γλυκιά από την ζάχαρη και κατά την δεκαετία του ΄70 «κατηγορήθηκε» για την πιθανότητα να προκαλεί καρκίνο σε πειραµατόζωα. Για τους ανθρώπους δεν αποδείχτηκε ποτέ. Θα την βρείτε σε αναψυκτικά light, τρόφιµα, ροφήµατα.

• Σορβιτόλη

Παράγεται από την γλυκόζη (συστατικό της σακχαρόζης-ζάχαρης) και χρησιµοποιείται σε διαιτητικά και διαβητικά προϊόντα.

• Ακεσουλφάµη Κ

Είναι 200 φορές πιο γλυκιά από την ζάχαρη και δεν ενέχει κανέναν κίνδυνο για την υγεία. Θα την βρείτε σε προµαγειρεµένα φαγητά, γλυκά και ποτά.

Εφόσον σας απασχολεί τι είναι προτιµότερο να χρησιµοποιήσετε στη δίαιτά σας ή τη διατροφή σας, µη διστάσετε να ρωτήσετε κάποιον ειδικό, όπως το διατροφολόγο ή τον προσωπικό σας ιατρό.

You may also like

Follow @keepupgr

Hot News