Έτσι θα καταλάβεις αν έχεις δυσανεξία στη γλουτένη

By

Τις προάλλες ήμουν με μία φίλη μου και μου έλεγε για μία γνωστή παρουσιάστρια η οποία έχει δυσανεξία στη γλουτένη και ακολουθεί συγκεκριμένη διατροφή.

Μάλιστα μου ανέφερε ότι με αυτά που τρώει το κορμί της είναι πιο ωραίο από ποτέ και δεν γυμνάζεται πολύ μιας κι η ίδια δεν είναι και η πλέον fit προσωπικότητα. Εγώ όση ώρα μου μιλούσε, της εξηγούσα ότι υπάρχουν συγκεκριμένα συμπτώματα για να μάθει κάποιος ότι έχει δυσανεξία στη γλουτένη, γιατί θεωρούσε ότι είχε κι εκείνη το ίδιο.

Τότε, δεν έχασα χρόνο και της τα αρίθμησα ένα ένα για να πειστεί μέχρι που μου είπε “έχεις δίκιο τελικά”. Εγώ σήμερα θα σου αναφέρω τα συμπτώματα που θα σε οδηγήσουν στον ειδικό για να σου επισημάνει ότι πράγματι έχεις δυσανεξία στη γλουτένη.

glouteni

Ξαφνικό πρήξιμο μετά από το φαγητό

Σίγουρα έχεις πρηστεί τρώγοντας φακές, ρεβύθια ή ακόμη και μεγάλες ποσότητες φαγητού, αυτό όμως δε γίνεται κατ’ εξακολούθηση. Το πρήξιμο όμως χωρίς κάποιον λόγο, ή που εμφανίζεται μόνο με συγκεκριμένες τροφές, όπως το ψωμί, τα γλυκά και ορισμένες σάλτσες, μπορεί να είναι δείγμα δυσανεξίας στη γλουτένη, ή και κοιλιοκάκης.

Αλλαγές στην τουαλέτα.

Συνήθως οι άνθρωποι χωρίζονται στους δυσκοίλιους και σε εκείνους που πηγαίνουν εύκολα και συγκεκριμένη ώρα. Οποιαδήποτε ξαφνική αλλαγή χωρίς να έχεις αλλάξει τίποτα από τις συνήθειές σου είναι ένα σύμπτωμα ότι μπορεί να έχεις δυσανεξία στη γλουτένη.

Κόπωση και έντονη κούραση.

Οι άνθρωποι που πάσχουν από κοιλιοκάκη βιώνουν συχνά αισθήματα κούρασης. Αυτό συμβαίνει επειδή το σώμα τους δεν μπορεί να απορροφήσει σημαντικά θρεπτικά συστατικά.

Έντονη φαγούρα.

Περίπου ένας στους τέσσερις ασθενείς που πάσχουν από κοιλιοκάκη αναπτύσσουν ένα εξάνθημα που φαγουρίζει πολύ έντονα, συνήθως στους αγκώνες, στα γόνατα, τους γλουτούς, την πλάτη ή στο πίσω μέρος του λαιμού.

glouteni2

Απώλεια βάρους.

Ένα σύμπτωμα της κοιλιοκάκης μπορεί να είναι το χάσιμο βάρους, παρά το γεγονός ότι ο άντρας/η γυναίκα τρώει κανονικά. Αυτό συμβαίνει επειδή ακόμα και μικρές ποσότητες γλουτένης στους ασθενείς μπορούν να προκαλέσουν βλάβη στο λεπτό έντερο.

You may also like

Follow @keepupgr

Hot News