Φασολάκια: Το απόλυτο καλοκαιρινό λαχανικό και πώς να το μαγειρέψεις!

By

Είναι παρεξηγημένα τα φασολάκια. Μικρή δεν τα έτρωγα καθόλου -προτιμούσα να μην βάλω τίποτα στο στόμα μου από το να φάω φασολάκια- και τώρα που έχω μεγαλώσει εξακολουθώ να μην τα λατρεύω.

Παρόλα αυτά, επειδή ξέρω πλέον πόσο θρεπτικά και υγιεινά είναι, έψαξα και βρήκα συνταγές που τους έχουν δώσει αυτό το κάτι που θέλω.

Τι έχουν αυτά τα ρημαδο-φασολάκια και είναι τόσο υγιεινά;

Έχουν βιταμίνη Κ η οποία είναι πολύ σημαντική για τη διατήρηση ισχυρών οστών. Αν μάλιστα είστε έγκυες η βιταμίνη Κ παίζει καθοριστικό ρόλο στη σωστή ανάπτυξη του εμβρύου. Και η αλήθεια είναι πως ένα φλυτζάνι μόνο φασολάκια έχει το 122% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης βιταμίνης Κ.

Τα πράσινα φασολάκια είναι επίσης πολύ καλή πηγή φυτικών ινών, καλίου, φυλλικού οξέως, μαγνησίου και ριβοφλαβίνης. Όλα αυτά τα θρεπτικά συστατικά παίζουν σημαντικό καρδιοπροστατευτικό ρόλο.

Τέλος, τα πράσινα φασολάκια είναι από τα λίγα τρόφιμα που περιέχουν μετρήσιμη ποσότητα οξαλικών αλάτων. Έτσι αν έχετε πρόβλημα με τα νεφρά ή τη χολή σας καλό είναι να τα αποφεύγετε. Από την άλλη μεριά μπορεί να μην βοηθούν στην αύξηση του ασβεστίου. Έτσι, αν προσπαθείς να αυξήσεις το ασβέστιό σου καλό είναι να αποφεύγεις να τρως φασολάκια.

Έχεις συνηθίσει να τρως τα πράσινα φασολάκια στην κατσαρόλα

Έτσι τα έφτιαχναν οι γιαγιάδες μας και έτσι έχουν συνηθίσει να τα φτιάχνουν οι μαμάδες μας. Εμείς, όμως, πρέπει να σπάσουμε αυτή τη συνήθεια που κάνει τα φασολάκια απλά υποφερτά και καθόλου νόστιμα.

Παρακάτω σου έχω μια συνταγή για ψητά φασολάκια με τα οποία μπορείς να αντικαταστήσεις τις πατάτες τηγανιτές σε ένα πιάτο σου. Επίσης μπορείς να τα συνοδεύσεις με μια νόστιμη, υγιεινή κρεμώδη σως που θα τα απογειώσει.

Για να ψήσεις τα φασολάκια σου απλά ξεκίνα προθερμαίνοντας τον φούρνο.

Άλειψε τα φασολάκια σου με ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι ή και κάποιο μείγμα μπαχαρικών της επιλογής σου.

Άπλωσε τα φασολάκια στο ταψί και φρόντισε να είναι όσο πιο άνετα γίνεται.

Ψήσε για 8-10 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο. Άφησε τα φασολάκια σου να κρυώσουν για μερικά λεπτά πριν τα βάλεις σε πιάτο.

Μια επίσης πολύ ωραία ιδέα για να απογειώσεις τα φασολάκια σου είναι να τα φτιάξεις με αυτήν την κρεμώδη σάλτσα μανιταριών.

Μπορείς να τα σερβίρεις με ψητό κοτόπουλο και με το ντιπ που σου λέω παρακάτω πώς να φτιάξεις.

Για το ντιπ θα χρειαστείς:

  • 3 σκελίδες σκόρδο
  • 4 κρόκοι αυγών
  • 2 κ.σ. χυμό λεμονιού
  • 1 κ.γ. μουστάρδα Dijon
  • 2 φλ. ελαιόλαδο

Ξεκίνα βάζοντας τα αυγά σου να βράσουν για 8-10 λεπτά. Στην ουσία θέλουμε μόνο τους κρόκους από τα αυγά.

Ρίξε μέσα στο μούλτι το σκόρδο, πρόσθεσε τους κρόκους αυγών, τον χυμό λεμονιού, τη μουστάρδα και αλάτι. Ανακάτεψε καλά. Ρίξε μέσα το ελαιόλαδο σιγά-σιγά και συνέχισε το ανακάτεμα.

Δοκίμασε τη σως και πρόσθεσε λίγο ακόμα αλάτι ή λεμόνι αν θεωρείς ότι χρειάζεται.

You may also like

Follow @keepupgr

Hot News