Η μεγαλύτερη εμμονή μου είναι το φυστικοβούτυρο. Έχω τόσο μεγάλη εμμονή που καταντάει γελοιότητα. Και επειδή μου αρέσει τόσο πολύ αποφάσισα πως ήρθε η στιγμή να αρχίσω να φτιάχνω το δικό μου.
Αυτό που μου αρέσει πολύ με το φυστικοβούτυρο είναι πως αποτελεί το τέλειο σνακ το οποίο μπορώ να φάω ανά πάσα ώρα και στιγμή (χωρίς να το παρακάνω) με ό,τι θέλω. Το συνδυάζω με στικς καρότου και αγγουριού, με κομμάτια μήλου (θεϊκό) και το απλώνω μερικές φορές και σε ψωμί του τοστ με φετούλες μπανάνας ή μήλου από πάνω.
Ο καλύτερος τρόπος, βέβαια, για να το φάω είναι κατευθείαν από το βαζάκι με ένα κουτάλι. Μιας και μου αρέσει τόσο πολύ, φροντίζω να έχω πάντα ένα βάζο σπιτικό φυστικοβούτυρο -δικής μου παραγωγής- στο ψυγείο μου για να μη ξεμένω ποτέ από σνακ.
Για ένα βάζο θα χρειαστείς
- 400 γρ. αλατισμένα και ψημένα φιστίκια (τα περισσότερα από αυτά που κυκλοφορούν στην αγορά είναι ψημένα)
- 2 κ.σ. φυστικέλαιο ή σπορέλαιο (αν δεν μπορείς να βρεις φυστικέλαιο)
- 1 κ.σ. κοφτή μέλι
Ξεκινάς ρίχνοντας στο μούλτι τα φυστίκια και το φυστικέλαιο (βάλ’τα λίγα-λίγα γιατί δεν χτυπιούνται πολύ εύκολα). Αν τα φυστίκια σου δεν είναι αλατισμένα μπορείς να προσθέσεις 1 πρέζα αλάτι.
Χτύπα όσο πιο καλά μπορείς το μείγμα σου για να γίνει σαν κρέμα. Δεν θέλεις να έχει κομμάτια φυστικιού. (Η αλήθεια είναι πως προσωπικά δυσκολεύτηκα πολύ να το χτυπήσω. Ξεκίνησα από το μούλτι, μετά αυτό κόλλησε, έβαλα τα φυστίκια στο μπλέντερ, προσπάθησα να τα χτυπήσω αλλά τίποτα. Για κάποιο λόγο κολλούσαν στον πάτο και δεν έλιωναν με τίποτα. Τα ξαναέβαλα στο μούλτι, τα ξαναχτύπησα… μέχρι που τελικά κατάφερα να βγάλω άκρη και να τα κατατροπώσω).
Στο τέλος προσθέτεις το μέλι και χτυπάς για λίγο ακόμα. Το φυστικοβούτυρο είναι έτοιμο.