Φρούτα και λαχανικά: Να τα τρώω ωμά ή μαγειρεμένα;

By

Ας ξεκινήσουμε!

1. Σου προτείνω ΩΜΑ γιατί κατά το μαγείρεμα τα φρούτα και τα λαχανικά χάνουν βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Όσο περισσότερο επεξεργάζεσαι τα φρούτα και τα λαχανικά, τόσο μεγαλύτερη είναι η απώλεια.

Για παράδειγμα, το βράσιμο των λαχανικών μπορεί να προκαλέσει απώλεια έως και του 40% των πολύτιμων συστατικών τους.

2. Όταν αυτό είναι αδύνατον προτίμησε να τα επεξεργάζεσαι για σύντομο χρονικό διάστημα, όπως στον ΑΤΜΟ.

3. Από την άλλη, πρέπει να σου πω ότι κατά το μαγείρεμα τα φρούτα και τα λαχανικά συρρικνώνονται, δίνοντάς μας τη δυνατότητα να καταναλώνουμε θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά όπως το λυκοπένιο (συστατικό της τομάτας), τη λουτείνη και το β-καροτένιο σε μεγαλύτερες ποσότητες.

Στη διατροφή μας, τη μεσογειακή, όπου τα λαχανικά αποτελούν συστατικό σε μεγάλες ποσότητες, η απώλεια των θρεπτικών τους συστατικών από την επεξεργασία τους, αντισταθμίζεται από την ποσότητα.

Άλλωστε, εκτός από τα λαχανικά κυριαρχεί και η κατανάλωση φρέσκων φρούτων ανάμεσα σε άλλα, όπως το ελαιόλαδο, τα όσπρια και το ψάρι, που σου δίνει τη δυνατότητα να αναπληρώσεις την απώλεια συστατικών, όπως τη βιταμίνη C, που χάνονται κατά το μαγείρεμά τους.

Έχουμε τη διατροφή-πρότυπο που συστήνουν όλοι οι διεθνείς οργανισμοί! Εμείς απλά να μην ξεχνάμε να καταναλώνουμε καθημερινά τη σαλατούλα και το φρουτάκι εποχής!

Τις πληροφορίες που σου έδωσα τις επιβεβαίωσε επιστημονικά ο Μάριος Γεωργακόπουλος, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

You may also like

Follow @keepupgr

This error message is only visible to WordPress admins

Error: The account for needs to be reconnected.
Due to recent Instagram platform changes this Instagram account needs to be reconnected in order to continue updating. Reconnect on plugin Settings page

Hot News

post-image
Beauty News & Trends Μυστικά Ομορφιάς

Τα πιο απλά μυστικά για να δείχνεις όμορφη στις φωτογραφίες (και τις selfies)!

Βαριόμουν τόσο πολύ χθες το βράδυ που χάζευα για αρκετή ώρα στο Instagram και κοίταζα αφηρημένα selfies φωτογραφίες της...
Διαβάστε Περισσότερα