Φρούτα και λαχανικά: Να τα τρώω ωμά ή μαγειρεμένα;

By

Ας ξεκινήσουμε!

1. Σου προτείνω ΩΜΑ γιατί κατά το μαγείρεμα τα φρούτα και τα λαχανικά χάνουν βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Όσο περισσότερο επεξεργάζεσαι τα φρούτα και τα λαχανικά, τόσο μεγαλύτερη είναι η απώλεια.

Για παράδειγμα, το βράσιμο των λαχανικών μπορεί να προκαλέσει απώλεια έως και του 40% των πολύτιμων συστατικών τους.

2. Όταν αυτό είναι αδύνατον προτίμησε να τα επεξεργάζεσαι για σύντομο χρονικό διάστημα, όπως στον ΑΤΜΟ.

3. Από την άλλη, πρέπει να σου πω ότι κατά το μαγείρεμα τα φρούτα και τα λαχανικά συρρικνώνονται, δίνοντάς μας τη δυνατότητα να καταναλώνουμε θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά όπως το λυκοπένιο (συστατικό της τομάτας), τη λουτείνη και το β-καροτένιο σε μεγαλύτερες ποσότητες.

Στη διατροφή μας, τη μεσογειακή, όπου τα λαχανικά αποτελούν συστατικό σε μεγάλες ποσότητες, η απώλεια των θρεπτικών τους συστατικών από την επεξεργασία τους, αντισταθμίζεται από την ποσότητα.

Άλλωστε, εκτός από τα λαχανικά κυριαρχεί και η κατανάλωση φρέσκων φρούτων ανάμεσα σε άλλα, όπως το ελαιόλαδο, τα όσπρια και το ψάρι, που σου δίνει τη δυνατότητα να αναπληρώσεις την απώλεια συστατικών, όπως τη βιταμίνη C, που χάνονται κατά το μαγείρεμά τους.

Έχουμε τη διατροφή-πρότυπο που συστήνουν όλοι οι διεθνείς οργανισμοί! Εμείς απλά να μην ξεχνάμε να καταναλώνουμε καθημερινά τη σαλατούλα και το φρουτάκι εποχής!

Τις πληροφορίες που σου έδωσα τις επιβεβαίωσε επιστημονικά ο Μάριος Γεωργακόπουλος, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

You may also like

Follow @keepupgr

Hot News

post-image
Κατερίνα Λάσπα Να Σου Πω

Μεγάλωσα και… σέβομαι πολύ τον εαυτό μου για να παραμένω “σιωπηλή”…

Μεγάλωσα και… • θέλω δίπλα μου μόνο ανθρώπους αληθινούς. Ανθρώπους που λένε αυτό που σκέφτονται και που σκέφτονται στ’...
Διαβάστε Περισσότερα
post-image
FITNESS Κάψε θερμίδες

Δυνάμωσε τον κορμό και τους ώμους σου με την απίστευτα δύσκολη άσκηση της Adriana Lima

Είναι σκληρή, είναι ustoppable όπως την αποκαλούν οι άλλοι άγγελοι της Victoria’s Secret και τα δίνει όλα όταν γυμνάζεται....
Διαβάστε Περισσότερα