Σήμερα θέλω να σας μιλήσω για το γιαούρτι από καρύδα: στην Αγγλία το βρίσκεις έτοιμο, συσκευασμένο στα σούπερ μάρκετ (η αγαπημένη μου μάρκα είναι το Coyo) και πραγματικά είναι το πιο νόστιμο πράγμα που μπορείς να δοκιμάσεις.
Είναι τόσο πλούσιο, αρωματικό, με βελούδινη υφή που πραγματικά αισθάνεσαι τύψεις όταν το τρως μιας και θυμίζει περισσότερο γλυκό παρά γιαούρτι. Και πίστεψε με αν το δοκιμάσεις δεν υπάρχει επιστροφή στο κανονικό γιαούρτι.
Όσοι φίλοι μου το δοκιμάζουν αγοράζουν κούτες για να πάρουν μαζί τους πίσω στην Ελλάδα και πραγματικά αναρωτιούνται πως και δεν το φέρνει ακόμα κανένας εισαγωγέας (και πραγματικά αν δε το κάνει κάποιος σύντομα θα το κάνω εγώ).
Γίνεται ένα απολαυστικό πρωινό, δίνει απίθανη υφή στα σμούθις και μπαίνει εύκολα πάνω στα γλυκά αντί για κρέμα, τόσο πλούσιο είναι! (τσέκαρε τη συνταγή για το μπανόφι μου). Πραγματικά αν βρεθείτε Λονδίνο μη παραλείψετε να το δοκιμάσετε. Μόλις μου είπε λοιπόν μια άλλη τρελαμένη συνάδελφος ότι φτιάχνει μόνη της γιαούρτι από καρύδα στο σπίτι έσπευσα να της πάρω τη συνταγή.
Για να το φτιάξεις θα χρειαστείς προβιοτικά σε κάψουλες: τα προβιοτικά είναι φιλικά βακτήρια για το στομάχι (το στομάχι μας ήδη φιλοξενεί δισεκατομμύρια τέτοια) που βοηθάνε στην μείωση της ανάπτυξης των παθογόνων βακτηρίων, ενισχύουν το ανοσιοποιητικό και προωθούν την καλή υγεία του πεπτικού μας συστήματος.
Υπάρχουν αμέτρητες έρευνες που υποστηρίζουν πόσο καλό μας κάνουν τα προβιοτικά: συνήθως τα προτείνουν οι γιατροί μετά από αντιβιώσεις, μιας και οι αντιβιώσεις καταστρέφουν όλα τα βακτήρια του στομαχιού που θέλουν χρόνια για να επανέλθουν στα κανονικά τους επίπεδα.
Προσωπικά έχω χρόνια να πάρω αντιβίωση, την αποφεύγω όπως ο διάολος το λιβάνι και θα αναγκαστώ να πάρω μόνο αν είναι θέμα ζωής ή θανάτου. Παρ’ όλ’ αυτά θα πάρω προληπτικά ένα κουτί καλά προβιοτικά μια φορά το χρόνο και θα κάνω αγωγή για να είμαι σίγουρη ότι έχω όλους τους μικρό- οργανισμούς που θα με κρατήσουν υγιή. Για να φτιάξετε το γιαούρτι θα χρειαστείτε μια καλή μάρκα που περιέχει πάνω από 10 εκατομμύρια βακτήρια και κυρίως βακτήρια τύπου Bio-acidophilus.
Το άλλο που θα χρειαστείς είναι ένα μπλοκ κρέμας καρύδας: προσοχή αυτό δεν είναι το γάλα της καρύδας (που βγαίνει σε τετραπακ ή κονσέρβα) αλλά μια στέρεα μάζα από συμπυκνωμένη κρέμα καρύδας χωρίς το υγρό. Μη δοκιμάσετε την ίδια συνταγή με γάλα ή κονσέρβα, το έκανα εγώ και δυστυχώς βγαίνει πολύ υγρό και δε πήζει. Οπότε μόνο ξινισμένο γάλα θα καταφέρετε να κάνετε πάρα γιούρτι. Θα βρείτε να αγοράσετε τη κρέμα καρύδας εδώ.
ΥΛΙΚΑ (ΓΙΑ 2 ΒΑΖΑΚΙΑ)
2 βαζάκια μαρμελάδας με καπάκι που έχεις αποστειρώσει σε υψηλή θερμοκρασία στο πλυντήριο πιάτων
1 μπλοκ κρέμα καρύδας Biona
2 κάψουλες με προβιοτικά Bio acidophilus (>100.000.000)
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ
Ζεσταίνεις τη κρέμα καρύδας για να μαλακώσει με το πλαστικό της περίβλημα σε ένα βαθύ πιάτο με καυτό νερό.
Μόλις λιώσει αρκετά τη χύνεις σε ένα βαθύ σκεύος και ανακατεύεις καλά μέχρι να διαλυθεί τελείως και να μην υπάρχουν κομματάκια.
Προσθέτεις 350μλ ζεστό νερό και ανακατεύεις καλά μέχρι να διαλυθεί.
Μόλις κρυώσει το μείγμα και φτάσει σε θερμοκρασία δωματίου ανοίγεις τις κάψουλες με τα προβιοτικά και ρίχνεις τη σκόνη μέσα στο υγρό.
Μεταφέρεις το μείγμα στα δύο βαζάκια, κλείνεις καλά αφήνεις σε ζεστό μέρος για περίπου 12-24 ώρες (αν είναι χειμώνας μπορείς να τα φυλάξεις στο φούρνο ανοίγοντας μόνο το φως όχι τις αντιστάσεις).
Μεταφέρεις στο ψυγείο και αφήνεις για λίγες ώρες ακόμα μέχρι να πήξει.
Διατηρείται στο ψυγείο για εβδομάδες.
Αν έχεις φτιάξει και τη γκρανόλα με σοκολάτα και καρύδα μπορείς να φτιάξεις ένα νόστιμο πρωινό με το γιαούρτι καρύδας, λίγες ψιλοκομμένες φράουλες και τη πεντανόστιμη γκρανόλα από πάνω! Επίσης αν το φτιάξεις θα σου πρότεινα να δοκιμάσεις το μούσλι με φρούτο του πάθους και το βαζάκι με τις φράουλες και τη κρέμα!