Αγαπώ τις υγιεινές συνταγές που μπορούν να με γλιτώσουν από το καθημερινό μαγείρεμα.
Αυτή η συνταγή που ακολουθεί είναι μια από αυτές. Αν δεν έχεις φάει ποτέ κασερόλ τότε ήρθε η ώρα να το δοκιμάσεις στην πιο υγιεινή εκδοχή του.
Πρόκειται για ένα φαγητό που θα αρέσει και στα παιδιά σου ενώ είναι ιδανικό για το Κυριακάτικο -και όχι μόνο- τραπέζι.
Τα υλικά που θα χρειαστείς για να το φτιάξεις είναι:
- 1 κιλό λάχανο κομένο σε ίσα περίπου κομμάτια
- μισό κιλό κιμά μοσχαρίσιο
- 1/4 φλ. νερό
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 4 σκελίδες σκόρδο
- 2 κ.σ. και άλλο 1/2 φλ. πάστα ντομάτας
- 1/2 φλ. ντομάτες ψιλοκομμένες
- 1 φλ. ρύζι
- 1 και 1/2 κ.γ. αλάτι
- 1 κ.γ. μαύρο πιπέρι
- 1 κ.γ. αποξηραμένη μέντα
- χυμό από 1 λεμόνι
- μια χούφτα μαϊντανό
- 3/4 φλ. νερό
- 1 κ.γ. πιπέρι καγιέν
Ξεκίνα ψιλοκόβοντας το λάχανο και βράζοντάς το σε βραστό νερό για 5-10 λεπτά.
Ζέστανε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά και ρίξε μέσα τον κιμά μαζί με 1/4 φλ. νερό. Μαγείρεψε μέχρι να εξαφανιστεί το νερό και χαμήλωσε τη φωτιά.
Πρόσθεσε το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι, το σκόρδο και μαγείρεψε 5-10 λεπτά.
Πρόσθεσε 2 κ.σ. πάστα ντομάτας και 1/2 φλ. ψιλοκομμένη ντομάτα. Ανακάτεψε καλά.
Πρόσθεσε το ρύζι και ανακάτεψε.
Ρίξε αλάτι, πιπέρι και μέντα.
Πρόσθεσε και το λάχανο. Ρίξε και τον χυμό λεμονιού από πάνω. Ανακάτεψε καλά.
Ρίξε τον μαϊντανό και 3/4 νερό και σκέπασε το τηγάνι. Μαγείρεψε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να απορροφηθεί το νερό και να μαγειρευτεί το ρύζι για περίπου 15-20 λεπτά.
Προθέρμανε τον φούρνο στους 200 βαθμούς.
Πρόσθεσε το πιπέρι καγιέν και 1/2 φλ. πάστα ντομάτας στο τηγάνι, ανακάτεψε και μετέφερε όλο το μείγμα σε ένα ταψάκι.
Ψήσε για 40 λεπτά.