lagana

Φτιάξε σπιτική λαγάνα για το Σαρακοστιανό τραπέζι!

By

Και ποιος δεν θέλει να έχει μια φρέσκια, σπιτική λαγάνα στο Σαρακοστιανό τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας; Και επειδή είμαστε και νοικοκυρές και πολύ καλές μαγείρισσες (το λέμε πού και πού για να το πιστέψουμε) δεν γίνεται να μην φτιάξουμε τη δική μας λαγάνα. Δες πώς θα το κάνεις…

Τα υλικά που θα χρειαστείς είναι:

  • 2 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 φλ. αλεύρι κίτρινο
  • 4 κ.σ. λάδι
  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
  • 1/2 κ.γ. ζάχαρη
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 1 1/2 φλ. χλιαρό νερό
  • σουσάμι για το πασπάλισμα

Εκτέλεση

  • Ξεκίνα βάζοντας σε μια λεκάνη το αλεύρι. Άνοιξε μια λακούβα στη μέση, ρίξε το λάδι, τη μαγιά, τη ζάχαρη και το αλάτι γύρω-γύρω.
  • Ρίξε το 1 φλ. χλιαρό νερό και ανακάτεψε με κυκλικές κινήσεις να ενωθούν τα υλικά. Ανάλογα με το πόσο σκληρό είναι το αλεύρι ρίχνεις λίγο-λίγο και το υπόλοιπο νερό. Ζύμωσε για 10 λεπτά.
  • Ρίξε λίγο αλεύρι στον πάτο της λεκάνης και άφησε τη ζύμη σκεπασμένη σε χλιαρό μέρος ή στην κουζίνα στους 50 βαθμούς πάντα σκεπασμένη. Σε μισή ώρα είναι έτοιμη.
  • Λάδωσε το ταψί σου, πασπάλισε με αλεύρι και βάλε τη ζύμη διαγώνια. Θέλεις να της δώσεις αυτό το μακρόστενο και πλακουτσωτό σχήμα της λαγάνας.
  • Ράντισε με λίγο νερό την επιφάνεια της λαγάνας και πασπάλισε με μπόλικο σουσάμι. Πάτησέ την λίγο με τα χέρια έτσι ώστε να κολλήσει το σουσάμι.
  • Σκέπασε και πάλι τη ζύμη και βάλ’την για 10 λεπτά στο φούρνο στους 50 βαθμούς να φουσκώσει λίγο. Έπειτα πάτησέ την με τα δάχτυλά σου για να κάνεις τα χαρακτηριστικά βαθουλώματα.
  • Ψήσε τη λαγάνα σου για περίπου μισή ώρα στους 170 βαθμούς.

You may also like

Hot News