Πολλά έχουμε ακούσει για τα φυτικά γάλατα και τις ευεργετικές τους ιδιότητές τους, τον τελευταίο καιρό.
Όμως τι ισχύει; Πού τα χρησιμοποιούμε; Πως τα παρασκευάζουμε; Είναι μόδα ή ήρθαν για να μείνουν; Είναι διαίτης;
Φτιάξαμε έναν mini οδηγό με τα υπέρ και τα κατά για να σε βοηθήσουμε να αποφασίσεις! Μια δοκιμή πρέπει να την κάνεις!
Είναι ίσως το πιο γνωστό γάλα και παρασκευάζεται εύκολα στο σπίτι μιας και τα συστατικά του είναι αμύγδαλα και νερό. Είναι ιδιαίτερα εύγευστο και ταιριάζει πολύ με τα δημητριακά ενώ άνετα αντικαθιστά τα ζωικά γάλατα στα cakes, mafins, πουτίγκες αλλά και σούπες.
Επίσης το σοκολατένιο γάλα αμυγδάλου, είναι τέλειο για λιγούρες αλλά με μέτρο διότι περιέχει ζάχαρη.
Υπέρ: Έχει μόλις 40-60 θερμίδες το φλιτζάνι και είναι πλούσιο σε βιταμίνη Ε.
Κατά: Δεν αντικαθιστά τα ολόκληρα αμύγδαλα. Επίσης το γάλα αμυγδάλου έχει υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο.
2. Γάλα καρύδας
Δροσιστικό και απολαυστικό. Τέλειο για smoothies!!! Αλλά και για δημητριακά!!! Παρασκευάζεται από νερό και τριμμένη σάρκα καρύδας
Υπέρ: Έχεις νεύρα; 1 κούπα γάλατος καρύδας περιέχει 89 mg μαγνήσιο.Το μαγνήσιο βοηθάει στο να μην γίνονται υπερενεργά τα νευρικά κύτταρα και να διατηρείται η πίεση του αίματος σταθερή.
Κατά: Περιέχει πολύ μικρή ποσότητα πρωτεΐνης
3. Γάλα ρυζιού
Το γάλα ρυζιού είναι θρεπτικό και συνίσταται σε ανθρώπους που θέλουν να ρυθμίσουν τη χοληστερίνη τους. Παρασκευάζεται από βρασμένο καστανό ρύζι, νερό, μέλι και ηλιέλαιο. Ιδανικό για τη μπεσαμέλ και για αλμυρές συνταγές που περιέχουν τέτοιου είδους κρέμες.
Υπέρ: Αδυνατίζει! Αδυνατίζει! Αδυνατίζει! Το γάλα ρυζιού βοηθάει στην καύση θερμίδων επειδή είναι φυτικό, περιέχει λίγα κορεσμένα λιπαρά και χωνεύεται εύκολα. Χάρη σε όλα τα παραπάνω, εξασφαλίζει ενέργεια και συμβάλλει στην καύση του λίπους ταυτόχρονα.
Κατά: Δεν περιέχει αρκετή πρωτεΐνη και θα χρειαστείτε συμπλήρωμα.
4. Γάλα σόγιας
Το εμπλουτισμένο γάλα σόγιας είναι επίσης μια καλή πηγή πρωτεΐνης, σιδήρου, βιταμινών Β και ασβεστίου, ενώ περιέχει ελάχιστα κορεσμένα λίπη και δεν αυξάνει τη χοληστερόλη. Παρασκευάζεται πολτοποιώντας καρπούς σόγιας ώστε να βγει το υγρό τους. Ιδανικό για σως και σούπες.
Υπάρχει και σοκολατούχο ρόφημα αλλά και με γεύση βανίλιας που συνοδεύει υπέροχα τον fredo cappuccino.
Υπέρ: Πλούσιο σε πρωτεΐνη και είναι μια καλή επιλογή καθώς βοηθάει στην οικοδόμηση μυικής μάζας μετά την προπόνηση.
Κατά: Η σόγια έχει ενοχοποιηθεί για αρκετές ασθένειες μια και πολλές φορές οι σπόροι της έχουν κατηγορηθεί ως μεταλλαγμένοι. Επίσης, κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ξήρανσης των καρπών με ψεκασμό σχηματίζονται νιτρώδη, τα οποία είναι άκρως βλαβερά.
5. Γάλα κάνναβης
Γάλα που έχει γεύση καρυδιού και παρασκευάζεται με από σπόρους κάνναβης και νερού. Μια ανησυχία που έχουν οι άνθρωποι για το βιολογικό γάλα κάνναβης είναι ότι μπορεί να περιέχει μερικά από τα χημικά που βρίσκονται στη μαριχουάνα. Να είστε βέβαιοι ότι αυτό το συστατικό δεν υπάρχει στο γάλα κάνναβης. Ιδανικό για smoothies!
Υπέρ: Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα! Κάνει υγιές δέρμα, μαλλιά και νύχια! Κάνει ισχυρή και υγιή την καρδιά! Αυξάνει τη διανοητική ικανότητα
Κατά: Πολλές φορές τα φορτώνουν με γλυκαντικά στοιχεία για αυτό φροντίστε η έκδοση που θα προμηθευτείτε να είναι άνευ ζάχαρης.
Καλή απόλαυση, λοιπόν…