Γεμιστά με κινόα και καστανό ρύζι!

By

Σκεφτόμουν εδώ και αρκετό καιρό τώρα να πειραματιστώ με το αγαπημένο μου καλοκαιρινό φαγητό: τα γεμιστά. Τα γεμιστά είναι η κλασσική γεύση του ελληνικού καλοκαιριού, θυμίζει σπίτι και μαμά.


Έπαιξα λίγο περισσότερο με τη γέμιση και αντί για λευκό ρύζι γέμισα τις ντομάτες και τις πιπεριές με καστανό ρύζι (που είναι χίλιες φορές πιο νόστιμο και θρεπτικό από το λευκό), κινόα για έξτρα πρωτεΐνη και κουκουνάρι και σταφίδες – μόνο και μόνο επειδή μου θυμίζουν μανούλα!

Υλικά (για 4 άτομα)

  • 4 μεγάλες ντομάτες
  • 4 πιπεριές
  • 1 κρεμμύδι
  • 3-4 πατάτες (Μου αρέσει να συνδυάζω γλυκοπατάτες με κανονικές)
  • 1/2 κούπα ρύζι
  • 1/2 κούπα κινόα (χρησημοποίησα τρίχρωμη γι αυτή τη συνταγή)
  • μια χούφτα μαϊντανό και άνηθο
  • 1/2 κούπα σταφίδες
  • 1/4 κούπας κουκουνάρι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κύμινο
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
  • μια χούφτα φρυγανιά
  • Αλάτι, πιπέρι και ελαιόλαδο

Ξεκινάμε βράζοντας το ρύζι και τη κινόα. Σαν γενικό κανόνα χρησιμοποιώ 3 φλιτζάνια νερό για ένα φλιτζάνι κινόα ή ρύζι, και συνήθως προσθέτω μερικές φέτες λεμονιού όταν βράζει για επιπλέον γεύση.

Όσο αυτά βράζουν, κόβεις την κορυφή της ντομάτας και χρησιμοποιείς ένα κουτάλι για να αδειάσεις το εσωτερικό – βεβαιώσου ότι αφήνεις ένα παχύ στρώμα της φλούδας αλλιώς θα ανοίξει στο γέμισμα. Κρατάς το εσωτερικό της ντομάτας για να το χρησημοποιήσεις αργότερα.

Κόβεις την κορυφή της πιπεριάς και αδειάζεις τους σπόρους. Κόβεις το κρεμμύδι σε μικρούς κύβους και σοτάρεις σε χαμηλή θερμοκρασία με το ελαιόλαδο.

Μόλις η κινόα και το ρύζι έχουν σχεδόν απορροφήσει το νερό τους, τα προσθέτεις στο τηγάνι μαζί με τα κρεμμύδια, το κουκουνάρι και τις σταφίδες.

Προσθέτεις 3/4 του φρέσκου πουρέ από τις ντομάτες που έχεις αδειάσει (ή συμπληρώνεις με έτρα πάστα ντομάτας για επιπλέον γεύση και χρώμα) και μαγειρεύεις για μερικά λεπτά ακόμα, προσθέτοντας τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, τον άνηθο και τα καρυκεύματα.

Γεμίζεις τις ντομάτες και τις πιπεριές με τη γέμιση και κλείνεις με το καπάκι τους. Τοποθετείς στο ταψί μαζί με τις πατάτες και πασπαλίζεις με τηε φρυγανιά, το ελαιόλαδο και το υπόλοιπο πολτό ντομάτας.

Μαγειρεύεις για περίπου 1,5 ώρες σε 150C.

Extra tip: τα γεμιστά τρώγονται καλύτερα την επόμενη ημέρα και κρύα!

You may also like

Follow @keepupgr

Hot News