Γιατί η προσπάθειά σου για δίαιτα πηγαίνει στράφι κάθε φορά…

By

Αυτό το άρθρο είναι το κατάλληλο για να λύσεις το μυστήριο κάθε αποτυχίας σου μέχρι σήμερα για το μεγάλο και απάλευτο κεφάλαιο της ζωής σου, τη Δίαιτα μάλιστα από έναν Fitness Chef, τον Λάμπρο Βακιάρο ( έχω φάει από τα χεράκια του, και όχι μόνο ξέρει να μαγειρεύει αλλά ξέρεις και πως να τα πει).

Προσωπικά, γέλασα και πάνω από όλα έμαθα και είμαι πεπεισμένη ότι το ίδιο ακριβώς θα συμβεί και σε εσένα!

Γιατί η προσπάθειά σου για δίαιτα πηγαίνει στράφι κάθε φορά 

Σε αυτό το άρθρο θα αναλύσω την άποψή μου στο τι πιστεύω ότι συμβαίνει και αποτυγχάνεις, κάθε φορά που ξεκινάς να κάνεις “δίαιτα”.

Για να μην παρεξηγηθώ, αυτά που θα διαβάσεις έχουν να κάνουν με την δικιά μου άποψη. Αν ταυτίζεσαι με κάτι από τα παρακάτω ίσως ισχύουν.

Από τον Λάμπρο Βακιάρο, Fitness Chef | www.whyistayhungry.com

*Πριν ξεκινήσουμε όμως να αναφέρω κάτι πολύ σημαντικό. Το υλικό του άρθρου και οι φωτογραφίες που ακολουθούν, είναι “άκρως χιουμοριστικές” και σε καμία περίπτωση δεν έχουν σκοπό να προσβάλουν ή να θίξουν την προσωπικότητα κανενός. Ο κάθε άνθρωπός είναι μοναδικός και η εμφάνιση του δεν θα πρέπει να είναι αντικείμενο σχολιασμού ή κοινωνικού διαχωρισμού.

5-eating-habits-that-keep-you-hungry-after-a-meal1-750x500

Ας το πάρουμε από την αρχή…

*Αν μεταβάλλεις μια κατάσταση πάνω από τρεις μονάδες στην κλίμακα του 1-10 αργά ή γρήγορα θα γυρίσεις εκεί που ξεκίνησες.

Το μεγαλύτερο μέρος των ατόμων που θέλουν να μπουν σε δίαιτα ξεκινούν κάνοντας ένα κυριολεκτικά τεράστιο σφάλμα. Δημιουργούν μια τόσο μεγάλη αλλαγή στην καθημερινότητα τους που τελικά γυρνάει boomerang.

Θα την χρησιμοποιήσω την μέθοδο 1-10 για να καταλάβεις καλύτερα τι θέλω να σου πω.

Έχεις φτάσει σε σημείο που λες, δεν πάει άλλο και θέλεις να κάνεις κάτι για τον εαυτό σου και να αλλάξεις το σώμα σου.

Είσαι για παράδειγμα άτομο, που κατά το πλείστον η ζωή σου κινείται γύρω από το junk food μεταξύ του 7-10 όπου 10 είναι η ύψιστη σαπίλα και 1 η βοσκή. Τέρμα κορεσμένα λιπαρά, οι πάστες και τα τρίγωνα πηγαίνουν σύννεφο και στην βρύση του σπιτιού σου έχεις κάνει πατέντα με ένα tank από Coca Cola. Diet.

Βλέπεις διάφορους κομματιασμένους να τρέχουν σε crossfit, personal studios, yoga, γυμναστήρια κτλ, μιας και έχει γίνει της μόδας τα τελευταία χρόνια, σε τραβολογάει και κανένα φιλαράκι και λες άντε ας πάω και εγώ σε ένα από όλα αυτά. Οπότε γράφεσαι σε κάτι που σου κάνει κλικ και ξεκινάς. Πηγαίνεις, κοπανιέσαι και μετά γυρνάς σπίτι και αντιμετωπίζεις το μεγάλο, καθημερινό και σύνηθες ερώτημα.. Και τώρα τι τρώμε;

Αν δεν ξέρεις και πολλά περί φαγητού, για παράδειγμα να ξεχωρίζεις ποια φαγητά σου δίνουν την πρωτεΐνη, τον υδατάνθρακα, τα λιπαρά και γιατί χρειάζεσαι το καθένα από αυτά, αρχίζεις και ψάχνεις κάποιον που μπορεί να σε βοηθήσει σε αυτό.

Είτε πηγαίνεις σε κάποιο διαιτολόγο/διατροφολόγο όπου σου δίνει ένα εβδομαδιαίο προγραμματάκι με το φαγητό που πρέπει να τρως σε μοτίβο 5 γευμάτων που είναι κάπως έτσι:

Φρυγανιά με μέλι και χυμό πορτοκάλι
Πράσινο μήλο
Ψητό κρέας με σαλάτα και λίγο ρύζι
Γιαούρτι με ξηρούς καρπούς
Ψητό κρέας με σαλάτα

Είτε παίρνεις συμβουλές από φίλους και γνωστούς, που δεν θα φύγουν από το κλασικό τριπάκι του «CBR». Δεν είναι το μηχανάκι της Honda είναι το ανεπανάληπτο Chicken-Broccoli-Rice. Ίσως το φτιάξουμε λίγο καλύτερο σε «UCBR». Untasty-Chicken-Broccoli-Rice. Επειδή όμως πρακτικά λειτουργεί δεν είναι κακό..Απλά είναι λίγο καταπιεστικό. Και βαρετό μετά την 3η μέρα. Και σίγουρα, όχι και ότι πιο απολαυστικό..

Την πρώτη εβδομάδα όλα πηγαίνουν καλά. Και την δεύτερη. Στην αρχή έχεις πωρωθεί με την απόφασή σου να κάνεις την αλλαγή και ακολουθείς πιστά τις συμβουλές που σου έδωσε ο χτισμένος γυμναστής η αλλιώς “δίφυλλη ντουλάπα”.

img_6222

Τρως στεγνό κοτόπουλο που κατά μεγάλη πιθανότητα δεν ξέρεις να το μαγειρέψεις κιόλας, οπότε διπλασιάζεις τις πιθανότητες να μην τρώγεται. Σαλατούλα με 1 κουταλιά της σούπας λάδι λες και είσαι κατσίκα που βγήκες να βοσκήσεις και νερόβραστο ρύζι το γνωστό νοσοκομειακό, όλα αυτά σε έναν επικό συνδυασμό που για να τα καταπιείς ίσως χρειαστείς βοήθεια από πιεστικό αυτοκινήτων.

Ξαναλέω ότι πρακτικά λειτουργεί για να μην με φάνε οι παραδοσιακοί.

Στην αρχή ‘δείχνεις’ να το απολαμβάνεις. Κατά βάθος όμως λες από μέσα σου «Καλά τι μ%$!@&ες κάνω? » και θα προτιμούσες ένα burger με διπλό μπιφτέκι, μπέικον, τυράκι να τρέχει άπλετο και ένα μπουκάλι σάλτσα για να κατεβαίνει χωρίς μάσημα. Έλα πες την αλήθεια μεταξύ μας είμαστε..

Αλλά όμως το σκηνικό σου είναι κάπως έτσι:

img_6217

Ή κάπως έτσι:

img_6219

Ας ξεκινήσουμε το ενδιαφέρον κομμάτι που ίσως σε βοηθήσει να καταλάβεις τι κάνεις λάθος.

Παρακολουθώ εδώ και καιρό κάποια σεμινάρια αυτοβελτίωσης και αυτοεξέλιξης, τα οποία σε βοηθάνε να να ‘σκάψεις’ λίγο βαθύτερα και να καταλάβεις κάποια πράγματα για τον εαυτό σου ή ακόμη και να διορθώσεις ότι δεν σου αρέσει. Για παράδειγμα γιατί ποιο λόγο κάνεις ή έχεις κάποιες συμπεριφορές. Δεν χρειάζεσαι κάτι άλλο. Τα υπόλοιπα θα σου τα εξηγήσω ίσως μια άλλη φορά.

Τώρα θα σου δώσω μια μικρή παρομοίωση-εξήγηση για να καταλάβεις λίγο πιο ομαλά κάποια πράγματα.

Όταν γεννιέσαι, ο εγκέφαλος σου είναι σαν ένας άδειος υπολογιστής με κάποιες δυνατότητες.

Καθώς μεγαλώνεις αρχίζεις και κωδικοποιείς κάποιες λέξεις με συγκεκριμένα αντικείμενα και συγκεκριμένες έννοιες. Του συγκεκριμένου με λίγα λόγια. Για παράδειγμα: τομάτα= κόκκινη=τρώγεται= μου αρέσει να τρώω τομάτες(όχι στην μούρη εύχομαι). Στην ουσία αρχίζεις και ‘πετάς’ προγραμματάκια μέσα στο σύστημά σου.

Με την συνεχή επανάληψη φτάνεις στο τελικό στάδιο της ‘φακελοποίησης’. Για παράδειγμα, το τι είναι η τομάτα , ποια η χρήση της για εσένα (γιατί μπορεί να είσαι αυτός που τις πετάει) και σε ποιο φάκελο την έχεις κατατάξει. Καλά μέχρι εδώ?

Με τον ίδιο τρόπο λοιπόν κατατάσεις σχεδόν τα πάντα σε φακέλους. Μια από αυτές τις λέξεις λοιπόν είναι και η λέξη ‘δίαιτα’. Ας δούμε όμως κάτι βασικό πρώτα και θα σου εξηγήσω αμέσως τι συμβαίνει.

Τι σημαίνει δίαιτα;

Ο ορισμός είναι κάπως έτσι:

img_6211

Αγωγή, περιορισμό, επιλογή της τροφής.. Όχι και η ποιο συμπαθητική ερμηνεία..

Την στιγμή λοιπόν που έγραφα αυτό το αρθράκι, ρώτησα 5 άτομα τα οποία ήταν δίπλα μου στο τι είναι το πρώτο πράγμα που τους έρχεται στο μυαλό με την λέξη “δίαιτα”.

Η απάντηση που πήρα ομόφωνα ήταν ότι η “δίαιτα” ισοδυναμεί με “πείνα”.
Επειδή όμως ο καθένας αντιλαμβάνεται αλλιώς τα πράγματα και υπάρχουν και άλλες ερμηνείες θα εμπλουτίσω λίγο ακόμα την γκάμα με τα παρακάτω.

Δίαιτα:

Πείνα μέχρι ελέους
Βαρετή όσο δεν πάει
Άνοστο φαγητό έως και αηδιαστικό (θα σε σώσω σε λίγο)
Καταπίεση, δεν είμαι εγώ για αυτά
Ποιος μαγειρεύει πάλι σήμερα (γ@!ώ το στανιό μου)
Δίαιτα οι άλλοι… Εμείς δεν!
And the winner is… Δίαιτα = Πεθαίνω στην πείνα!

Κάπως έτσι..

img_6454

Κάθε φορά που μπαίνεις σε “δίαιτα”, υποσυνείδητα (χωρίς να το καταλαβαίνεις δηλαδή) κάνεις κάτι βαρετό, άνοστο και καταπιεστικό για να φτάσεις σε ένα αποτέλεσμα που θέλεις.

Τι σημαίνει υποσυνείδητα:

enlight1

Το πιάνεις το σκεπτικό;

Και σε ρωτάω εγώ; Πως είναι δυνατόν να κάνεις κάτι που δεν θέλεις πραγματικά (δίαιτα) για να πετύχεις κάτι που θέλεις; Δεν.

Ειδικά δε όταν συνειδητοποιήσεις ότι παλεύεις τόσο καιρό και δεν έχεις δει και καμία μεγάλη διαφορά στο σώμα σου?

Τα πράγματα καταλήγουν κάπως έτσι…

Του-τουτ:

Α: Σουβλατζίδικο “Τα πάχη μας τα κάλλη μας” παρακαλώ?

Β: Ναι καλησπέρα μια παραγγελία θα ήθελα να κάνω?

Α: Σας ακούω παρακαλώ!

Β: Μισό κιλό κοντοσούβλι ξεροψημένο, 1 μερίδα γύρο κοτόπουλο με έξτρα σος, 1 σκεπαστή γίγας, 2 μερίδες πατάτες με τσένταρ μπέικον και έξτρα σος, 2 χωριάτικα λουκάνικα και 1 coca cola light. Κάντες 2 καλύτερα. Τις σκεπαστές.

Α: Πολύ ωραία. Για πόσα άτομα παρακαλώ;

img_6208

Β: Για εμένα είναι.

Έεεεεεγινε!
Μια χαρά τα πήγες νομίζω, έχασες κάποιο καιρό απο την ζωή σου και έκανες μια τρύπα στο νερο γυρνώντας ξανά στα ίδια.

Το κακό πέρα από την πλάκα με όλο αυτό είναι ότι κάθε φορά που αποτυγχάνεις παταγωδώς στην προσπάθειά σου αυτή, ενισχύεις ακόμα περισσότερο την απέχθεια σου για ‘δίαιτα’ με αποτέλεσμα να ξενερώνεις ακόμα περισσότερο και να προσθέτεις ακόμα μεγαλύτερη βαρύτητα στην λέξη αυτή. Τελικώς ποτέ δεν καταφέρνεις να αδυνατίσεις ή να φέρεις το αποτέλεσμα που θέλεις. Μπαμπούλας με λίγα λόγια η δίαιτα.

Το κύριο θέμα σε όλη σου αυτή την προσπάθεια, είναι ότι πας με τον σταυρό στο χέρι.

Ανακεφαλαιόνοντας θα σου πω τα εξής:

Αν θες πραγματικά να κάνεις κάτι ουσιαστικό και να μην χάσεις τον χρόνο σου ξανά, ακολούθησε τις παρακάτω οδηγίες:

#1. Ξεκίνησε σιγά σιγά την αλλαγή. Γενικά σαν άνθρωποι μας αρέσει η ασφάλεια ή αλλιώς το comfort zone. Αν κάνεις μεγαλύτερη αλλαγή από αυτή που μπορείς να αντέξεις την πάτησες. Μισή μονάδα (1-10) κάθε φορά.

#2. Μην βάζεις τον εαυτό σου στην διαδικασία της δίαιτας. Μην λες καν αυτή την λέξη. Σοβαρά. Πες το κάπως αλλιώς. Κάνω καλλωπισμό ξέρω εγώ..

#3. Κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικές ευαισθησίες στις τροφές με αποτέλεσμα να αντιδρούν διαφορετικά στο καθένα μας. Κάτι που λειτουργεί στο «βουνό»δεν σημαίνει ότι λειτουργεί και σε σένα. Κάνε ένα τεστ στο ποιες τροφές σου βάζουν κιλά. Συμβουλέψου κάποιον ειδικό η ακόμα καλύτερα κάποιον που να ξέρει.

#4. Ακολούθησε ένα σωστά δομημένο πρόγραμμα γυμναστικής. Ο #vardavas_method είναι αυτός ο οποίος θα σου κάνει online coaching και θα σε εκτοξεύσει.

#5. Ψάξε να βρεις τρόπους στο πως θα κάνεις το φαγητό σου νοστιμότερο (Επαναλαμβάνω ότι το φαγητό σου δεν ειναι το νοσοκομειακό ρύζι και η σόλα κοτόπουλο). Αν δεν μπορείς πάρε με τηλέφωνο να έρθω στο σπίτι σου και να σου φτιάξω την κουζίνα σου και να σου κάνω κανένα μαθηματάκι πανω στο fitness cooking!

Απλά μην ξεχνάς το εξής. Όσο και να κοπανιέσαι θα ισχύει αυτό:

img_6459

Τελευταίο αλλά πολύ σημαντικό. Ρώτησε τον εαυτό σου τo εξής: “Γιατί θέλω να πετύχω τον στόχο μου;”

Αν ο λόγος είναι σοβαρός θα είσαι και εσύ.

Συμπέρασμα: Αν κάνεις κάτι λάθος μια ζωή, δεν παύει να είναι λάθος όσο χρόνο και αν έχεις σπαταλήσει. Το ότι έχεις κουραστεί να προσπαθείς για κάτι που κάνεις λάθος, δεν παύει να είναι λάθος. Ω λάθος.

Μην απογοητεύεσαι, απλά σκέψου τον τρόπο στο πως θα το κάνεις σωστά αυτή τη φορά..

Ως τότε, Stay hungry…

You may also like

Follow @keepupgr

Hot News