Ανακάλυψε ό,τι χρειάζεται να ξέρεις για τη gluten free διατροφή.
Είναι μερικά πράγματα που αισθάνομαι ότι για να τα μάθω καθώς πρέπει, πρέπει να ρωτήσω την πηγή, τον ειδικό όπως λέμε στη δουλειά μας. Για ένα θέμα όπως η διατροφή χωρίς γλουτένη και με δεδομένο ότι σε λίγο θα βλέπουμε ετικέτες «χωρίς γλουτένη» ακόμη και στα μήλα ή τα πορτοκάλια (εκ φύσεως δεν έχουν!) θεώρησα ότι είναι καλύτερο να ρωτήσω τον διαιτολόγο κ. Στέφανο Περτσεμλίδη.
Ποιος πρέπει να κόψει τη γλουτένη;
«Ακόμα θυμάμαι όταν στο 2ο έτος στο πανεπιστήμιο στην Αγγλία έμαθα για την κοιλιοκάκη (coeliac disease)» μου απαντά ο Στέφανος και συνεχίζει «πρόκειται για μία κληρονομική πάθηση, κατά την οποία αλλοιώνεται η βλεννογόνος του λεπτού εντέρου, με αποτέλεσμα να εμποδίζεται η φυσιολογική απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών. Η αλήθεια είναι δεν είχα ακούσει ποτέ ξανά για αυτή την ασθένεια.
Στην πορεία έμαθα ότι δεν είναι και τόσο σπάνια και ότι προκαλείται από τη δυσανεξία στη γλουτένη, μία πρωτεΐνη που περιέχεται στο σιτάρι, το κριθάρι και τη σίκαλη. Και ενώ από τότε μέχρι και σήμερα, στην επαγγελματική και προσωπική μου ζωή, τα άτομα με κοιλιοκάκη που έχω γνωρίσει δεν ξεπερνούν τα 10, παρατηρώ ένα κατακλυσμό πληροφοριών σχετικά με τη γλουτένη.
Σε ότι δε αφορά στα τρόφιμα χωρίς γλουτένη, τα βρίσκω πλέον καθημερινά μπροστά μου, από τα ράφια των supermarket μέχρι τους καταλόγους πολλών εστιατορίων. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Μήπως η γλουτένη είναι κάποια ουσία που δε μας κάνει καλό και πρέπει να αποφύγουμε; Και η απάντηση για έναν υγιή άνθρωπο είναι απλά, όχι. Μπορείτε να τρώτε γλουτένη τη στιγμή που δεν πάσχετε από κοιλιοκάκη.
Ο άνθρωπος που πάσχει από κοιλιοκάκη, όταν καταναλώνει ακόμα και ελάχιστες ποσότητες γλουτένης, αντιδρά με έντονες γαστρεντερικές διαταραχές όπως διάρροιες, κοιλιακό πόνο, ατονία, κλπ. Αν λοιπόν οι βασικές τροφές που περιέχουν γλουτένη (ψωμί, ζυμαρικά, αρτοσκευάσματα κλπ) δεν σας προκαλούν τις παραπάνω διαταραχές, δε νοσείτε από κοιλιοκάκη.
Αποφεύγοντας τη γλουτένη αδυνατίζουμε;
Μια απορία πολλών είναι το αν ο αποκλεισμός της γλουτένης από τη διατροφή, θα βοηθήσει στην απώλεια βάρους ή στην καλύτερη πεπτική λειτουργία.
Αυτό σίγουρα δεν ισχύει, τονίζει ο Στέφανος Περτσεμλίδης. Και όταν κάποιος αποφασίζει να αποκλείσει από τη διατροφή του όλες τις τροφές με γλουτένη, είναι πολύ πιθανόν να νιώθει πολύ καλύτερα σε ότι αφορά κάποια φουσκώματα ή ακόμα και να χάσει βάρος, κάτι όμως που οφείλεται στο ότι αφαιρεί από τη διατροφή του όλα τα αρτοσκευάσματα αλλά και ψωμιά κακής ποιότητας που κυκλοφορούν ευρέως στην αγορά (σφολιατοειδή προϊόντα, κέικ, κρουασάν ψωμιά με πολλά διογκωτικά, λιπαρά, ζάχαρη κλπ).
Αντί λοιπόν να προσανατολιστείς στον αποκλεισμό της γλουτένης, κάτι που θα σε επιβαρύνει πολύ και οικονομικά, καθώς τα gluten free προϊόντα είναι όλα ακριβότερα από τα κλασσικά, προσπάθησε να καταναλώνεις πιο ποιοτικά και σίγουρα ολικής άλεσης δημητριακά όπως ζυμαρικά ολικής άλεσης και ψωμιά που αναγράφουν ότι είναι 100% ολικής άλεσης.
Τώρα, το ποιο δημητριακό σου ταιριάζει περισσότερο, αυτό αφησέ το να το αποφασίσει το δικό σου πεπτικό σύστημα.
Επιπλέον πάρα πολλά σύνθετα τρόφιμα και σνακ χωρίς γλουτένη όχι μόνο δεν είναι ολικής άλεσης αλλά μπορεί να περιέχουν και αρκετά λιπαρά και ζάχαρη, με αποτέλεσμα να μην είναι και τόσο υγιεινά.
Παράλληλα πάρα πολλά τρόφιμα που από τη φύση τους δεν περιέχουν γλουτένη πωλούνται με τη σήμανση χωρίς γλουτένη και μάλιστα με μεγάλα γράμματα στη συσκευασία, χωρίς ουσιαστικά να υπάρχει λόγος αυτής της αναγραφής.