Γνωρίζεις τι τρως;

By

Ποιος παράγει το φαγητό σου; Ποιος έχει τον έλεγχό του; Μπορείς να αναγνωρίσεις την ποιότητά του ή τρως ό,τι σου σερβίρουν στο… πιάτο;

Μήπως ήρθε η ώρα να αναλάβεις δράση και να αποδεχτείς την πρόκληση;

Έχω βαρεθεί να ακούω γύρω μου ανθρώπους να γκρινιάζουν για όλα τα δεινά που έχουν πέσει στα κεφάλια μας.

Αλλά εμείς εκεί: Στεκόμαστε άπρακτοι, θα έλεγα σαν… βούδες, αλλά πιστέψτε με, αυτοί έκαναν πολλά!

Η Greenpeace μαζεύει υπογραφές με στόχο να διορθώσει τα κακώς κείμενα της διατροφής μας που δεν είναι και λίγα…

Η διεθνής οικολογική οργάνωση αναλαμβάνει δράση.

Μάθε ποιες είναι οι μεγάλες αποτυχίες του διατροφικού μας συστήματος, τι είναι η βιώσιμη γεωργία και γιατί πρέπει να τη βοηθήσουμε, διάβασε τον οδηγό επιβίωσης για… ψώνια όπως παλιά και βάλε την υπογραφή σου εκεί που πρέπει!

Αποδεχόμαστε την πρόκληση

2

Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζεις από που προέρχεται το φαγητό σου.

Ποιος είναι τέλος πάντων ο άνθρωπος που το παράγει; Πόσο ενδιαφέρεται για την υγεία εκείνου που θα το καταναλώσει;

Όπως γράφει η Greenpeace στην ιστοσελίδα της, ξεκινάμε με βήματα – προκλήσεις που μπορεί να φαίνονται μικρά και απλά, όμως όλα μαζί έχουν τη δύναμη να οδηγήσουν σε έναν κόσμο γεμάτο μυρωδιές, χρώματα, ξεχασμένες γεύσεις και συνταγές, ποιότητα στο φαγητό και τη ζωή μας…

Λοιπόν; Αποδέχεσαι την πρό(σ)κληση;

Ξέρεις τι είναι η βιώσιμη γεωργία;

3

Μήπως όλα αυτά σου φαίνονται βαρετά; Ναι, αλλά μπαίνουν στην κοιλιά σου, στο αίμα σου, στην καρδιά σου και το μυαλό σου; Μήπως ήρθε η ώρα να ενδιαφερθείς; Κι εσύ, κι εγώ.

Η βιώσιμη γεωργία έχει ανθρώπινο πρόσωπο. Εστιάζει στην ποικιλία που προσφέρει η φύση – από το σπόρο έως το πιάτο μας -, χωρίς να δηλητηριάζει το περιβάλλον και την υγεία μας. Επιστρέφει τον έλεγχο της τροφής σε αυτούς που την παράγουν και την καταναλώνουν και συμβάλλει στην ανάπτυξη της υπαίθρου.

Οι παραγωγοί που την εφαρμόζουν χρησιμοποιούν πρακτικές προσαρμοσμένες στις ιδιαιτερότητες κάθε τόπου και μας παρέχουν υγιεινά, νόστιμα και ασφαλή τρόφιμα.

Ψωνίζουμε, όπως παλιά!

psonise_opws_palia

Πώς θα βρεις αληθινά φρούτα και λαχανικά χωρίς επικίνδυνα φυτοφάρμακα;

Σύμφωνα με την Greenpeace, στην Ελλάδα γίνεται ανεξέλεγκτη χρήση φυτοφαρμάκων (νόμιμων αλλά και παράνομων). Μερίδιο ευθύνης για τη σημερινή κατάσταση έχουμε όμως και εμείς οι καταναλωτές.

Έχουμε εξοικειωθεί με το να βρίσκουμε προϊόντα που καλλιεργήθηκαν αφύσικα και δεν ξέρουμε καν να τα ξεχωρίσουμε. Αγοράζουμε προϊόντα εκτός εποχής, επιλέγουμε αυτά που φαίνονται “πιο όμορφα”, δεν προσθέτουμε ποικιλία.

Χωρίς να το καταλαβαίνουμε, ακριβώς τέτοιες επιλογές υποστηρίζουν τα φυτοφάρμακα, την εντατική, μαζική παραγωγή και τελικά ακόμα και τα μεταλλαγμένα.

Προτιμάμε φρούτα και λαχανικά στην εποχή τους

113034_186489

Ντομάτες και πιπεριές μέσα στο χειμώνα; μήλα, πορτοκάλια και αχλάδια όλο το χρόνο; Όταν βρίσκουμε φρούτα και λαχανικά εκτός εποχής, αυτό μπορεί να σημαίνει 3 πράγματα:

1. Τα φυτά έχουν αναγκαστεί να παράξουν εκτός εποχής και ενάντια στη φύση τους, σε θερμοκήπια

2. Η συγκομιδή τους έχει γίνει πολύ καιρό πριν και έχουν συντηρηθεί σε ψυγεία για μήνες μέχρι να τα αγοράσουμε

3. Ποικιλίες που δεν διατηρούνται σε ψυγεία, έρχονται από το Νότιο ημισφαίριο αφού έχουν καλλιεργηθεί κάτω από άγνωστες συνθήκες, ίσως μάλιστα με φυτοφάρμακα τα οποία απαγορεύονται στην ΕΕ και στη χώρα μας.

Ένα φυτό που μεγαλώνει στις αγαπημένες του συνθήκες, έχει λιγότερες ανάγκες για φυτοφάρμακα. Επίσης, το εποχικό προϊόν δεν θα έχει συντηρηθεί για μήνες, θα είναι φρέσκο.

Η εποχικότητα δεν μας εξασφαλίζει απολύτως. Ακόμα και στα εποχικά, γίνεται χρήση φυτοφαρμάκων. Φανταστείτε, όμως τι συμβαίνει σε ένα καλοκαιρινό είδος το οποίο αναγκάζεται να μεγαλώσει το χειμώνα ή σε ένα είδος που καλλιεργείται σε χώρα όπου δεν απαγορεύονται πολύ επικίνδυνα φυτοφάρμακα.

1

Ας ξαναγνωρίσουμε, λοιπόν, τις εποχές φρούτων και λαχανικών. Κάνε “κλικ” στη σελίδα http://www.iknowwhogrewit.org/ και αποδέξου την πρόκληση!

Η τροφή σου είναι… επιλογή σου.

You may also like

Follow @keepupgr

Hot News