Το χρυσό γάλα είναι το μεγαλύτερο trend της χρονιάς και έρχεται για να σε απαλλάξει από το πρήξιμο της κοιλιάς αλλά και από το κρύωμα!
Το Golden Milk όπως είναι γνωστό παγκοσμίως, βασίζεται στην φιλοσοφία της Αγιουβέρδα, η οποία φημίζεται για τον συνδυασμό φυτών και βοτάνων ώστε να απορροφηθούν από τον οργανισμό όλες οι ευεργετικές ουσίες στο μέγιστο βαθμό. Σε πολλές χώρες της Ανατολής, όπως στην Ινδία για παράδειγμα, ένα φρέσκο και καυτό golden milk είναι το πρώτο ρόφημα που θα σερβιριστεί σε κάποιον που είναι στην αρχή ενός κρυώματος!
Το βασικό συστατικό της συνταγής είναι ο κουρκουμάς. Ο κουρκουμάς, όπως και το τζίντζερ είναι ριζώματα τροπικών φυτών τα οποία έχουν εδώ και καιρό επαινεθεί για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες. Όταν αφαιρέσεις την φλούδα του φρέσκου κουρκουμά αποκαλύπτεται η σάρκα του, η οποία έχει ένα βαθύ πορτοκαλί χρώμα.
Γιατί ψηφίζουμε κουρκουμά
Στην κινεζική και στην ινδική ιατρική αναγνωρίζεται ως εξαιρετικό αντιφλεγμονώδες, καθώς και ως θεραπευτικό μέσο για το μετεωρισμό, τον ίκτερο, τις εμμηνορροϊκές δυσκολίες, την αιματουρία, την αιμορραγία και τους κολικούς. Μπορεί επίσης να εφαρμοσθεί τοπικά σε κατάπλασμα, για την ανακούφιση πόνου ή φλεγμονής.
Είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό, προλαμβάνει βακτηριακές λοιμώξεις στα τραύματα , ελαττώνει τα επίπεδα χοληστερόλης στον οργανισμό, εμποδίζοντας στην οξείδωση της LDL (“κακής”) χοληστερόλης, αποτρέποντας έτσι τον σχηματισμό αθηροσκληρωτικής πλάκας. Επιπλέον, εργαστηριακές μελέτες έχουν δείξει πως ο κουρκουμάς συμβάλει στην αντιμετώπιση κάποιων μορφών καρκίνου, όπως αυτόν του προστάτη, του μαστού, του δέρματος και του παχέως εντέρου. Είναι πλούσιο σε μαγγάνιο, σίδηρο, κάλιο, φυτικές ίνες και βιταμίνη Β6.
Ο κουρκουμάς απορροφάται πιο εύκολα από το σώμα, όταν συνδυάζεται με λάδι ή με άλλες ουσίες, όπως το μαύρο πιπέρι και η πιπερόριζα. Αρκούν 1-2 κουταλάκια του γλυκού την ημέρα για να πάρετε τα οφέλη του, χωρίς αρνητικές παρενέργειες.
Πώς θα το φτιάξεις το χρυσό γάλα
Τι θα χρειαστείς
½ κ.σ. σκόνη κουρκουμά (αν βρεις φρέσκο ακόμη καλύτερα)
1 φλυτζάνι γάλα αμυγδάλου ή άλλο φυτικό γάλα (μπορείς και με ζωικό)
½ φλυτζάνι νερό
3 κόκκους μαύρου πιπεριού, ολόκληρους ή τριμμένους (μην το παραλείψεις, βοηθά στην απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών)
αν θέλεις πρόσθεσε λίγο μέλι
Εκτέλεση
Ζέστανε το γάλα και το νερό σε μέτρια φωτιά και πρόσθεσε τη σκόνη κουρκουμά, ανακατεύοντας συνεχώς για να δημιουργήσεις ένα ομοιογενές μείγμα. Μόλις αρχίσει να σιγοβράζει, χαμήλωσε πολύ ή σβήσε τη φωτιά και άφησέ το για 10 περίπου λεπτά (δεν θέλεις να βράζει). Κατέβασε από τη φωτιά, πρόσθεσε το μαύρο πιπέρι και, αν θες, λίγο μέλι. Μπορείς να πιεις το ρόφημα είτε ζεστό είτε κρύο.
Μπορείς να το πίνεις είτε περιστασιακά, όταν νιώθεις φουσκωμένη /στρεσαρισμένη/ έτοιμη να κρυολογήσεις ή και να το βάλεις στην καθημερινή σου βραδινή ρουτίνα για να αποκομίσεις όλα τα οφέλη του.