Πόσες φορές έχετε νιώσει τόσο πεινασμένοι που όλα σας εκνευρίζουν; Και πόσες φορές νιώσατε τόσο έντονη οργή να κοχλάζει μέσα σας για κάτι που, κάτω από άλλες συνθήκες, θα ήταν μια απλή ενόχληση;
Θα μπορούσε κάποιος να υποθέσει ότι ο όρος “hanger”, ο συνδυασμός της αίσθησης πείνας (=hunger) και του θυμού (=anger), είναι μια ορολογία που έχει δημιουργηθεί χωρίς καμία επιστημονική βάση, όμως ήδη έχει προστεθεί στο Oxford English Dictionary (Ιανουάριος 2018) και θεωρείται ένα έγκυρο συναίσθημα που πυροδοτείται από την φυσιολογική αντίδραση του σώματός μας στη λαχτάρα για φαγητό (food craving).
«Η πείνα μπορεί να οδηγήσει στον θυμό, αλλά είναι πιο περίπλοκο από την μείωση της γλυκόζης αίματος», υποστηρίζει ο Αμερικάνικος Σύνδεσμος Ψυχολόγων.
Υπάρχουν πολλοί λόγοι που κάποιος θα νιώσει hanger: είμαστε πολυάσχολοι και δεν προλαβαίνουμε να φάμε στο γραφείο, μπορεί να μην έχουμε πρόσβαση σε φαγητό λόγω συνθηκών εργασίας ή είμαστε πολύ στρεσαρισμένοι για να φάμε με ηρεμία.
Όταν κάποιος πεινάει, υπάρχουν 2 σημεία- κλειδιά που καθορίζουν αν η πείνα θα οδηγήσει σε αρνητικά συναισθήματα: το πλαίσιο και η αυτογνωσία.
«Δεν πεινάς απλά και ξαφνικά είσαι έξαλλος με τα πάντα», λέει η Kristen Lindquist, Ph.D., μια από τις ερευνήτριες της μελέτης που δημοσιεύτηκε στον Αμερικάνικο Σύνδεσμο Ψυχολόγων. «Όλοι έχουμε νιώσει πεινασμένοι, έχουμε αναγνωρίσει το δυσάρεστο συναίσθημα της πείνας, φάγαμε κάτι και νιώσαμε καλύτερα. Στην έρευνά μας βρήκαμε ότι η αίσθηση του “hanger” συμβαίνει όταν αισθάνεται κάποιος δυσάρεστα λόγω πείνας, όμως ερμηνεύει αυτή την αίσθηση σας ισχυρά συναισθήματα για άλλους ανθρώπους ή καταστάσεις στις οποίες εμπλέκεται στην συγκεκριμένη χρονική στιγμή».
Σύμφωνα με τους ερευνητές, δεν είναι μόνο τα περιβαλλοντικά σινιάλα που μπορεί να επηρεάσουν την αίσθηση πείνας ή hanger. Παίζει πολύ σημαντικό ρόλο και το επίπεδο της συναισθηματικής συνειδητότητας του ατόμου. Οι άνθρωποι που γνωρίζουν ότι η πείνα τους μπορεί να «παρουσιαστεί» ως συναίσθημα, έχουν περισσότερες πιθανότητες να μην νιώθουν hanger.
Από την εμπειρία μου ως κλινικός διαιτολόγος και diet coach, θα σας πω κάτι που αντιμετωπίζω καθημερινά με τους ανθρώπους που παλεύουν με τις διατροφικές τους επιλογές και έχουμε διαπιστώσει επανειλημμένως ερευνητικά: ένα από τα πιο σημαντικά ερεθίσματα που προκαλούν hanger είναι πολύ συχνά η δίαιτα.
Οι δίαιτες (και, δυστυχώς, πολλοί διαιτολόγοι) επιβάλλουν να συντονιστείτε με την πείνα σας. Σας λένε να την αγνοήσετε. Προσποιηθείτε ότι δεν υπάρχει. Μιλήστε με την πείνα και την όρεξή σας. Πολύ καλές συμβουλές, όμως συχνά η αίσθηση της πείνας διαρκεί πολύ περισσότερο από όσο χρόνο χρειάζεται ο οργανισμός για να συνηθίσει διαφορετικές μερίδες (συνήθως 2-3 μέρες υπό κανονικές συνθήκες).
Τα μειονεκτήματα της Δίαιτας
- Προσπαθώντας να περιορίσετε αυτό που τρώτε ή να εξαλείψετε ορισμένα τρόφιμα είναι η συνταγής της επιτυχίας για hanger.
- Οι δίαιτες μπορεί να καταστρέψουν την συνολική σχέση σας με το φαγητό.
- Οι δίαιτες πυροδοτούν συχνά μια διαταραχή τροφής ή το συναισθηματικό φαγητό για όσους έχουν την προδιάθεση για αυτό.
- Είναι δύσκολο να διατηρηθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα και προκαλούν το γνωστό “yo-yo effect” (αυξομειώσεις βάρους).
Θέλετε να ελέγχετε την πείνα και τον θυμό σας;
Ο μόνος τρόπος είναι να γίνετε συνειδητοί για τις εσωτερικές σας αισθήσεις- αυτό χρειάζεται εκπαίδευση και πολύ- πολύ πρακτική. Χρειάζεται να είστε συνειδητοί την ώρα που τρώτε, επίσης.
Ένας καλός τρόπος για να αποτρέψετε αυτές τις καταστάσεις είναι να ξεκινήσετε ένα Ημερολόγιο Θυμού.
Μετά από μερικές ημέρες, θα αρχίσετε να παρατηρείτε τα μοτίβα που επαναλαμβάνονται. Αναρωτηθείτε:
- Ποιες ώρες συνήθως εκνευρίζεστε μέσα στην ημέρα;
- Και κατά τη διάρκεια αυτών των στιγμών, πόσο πιθανό είναι να πεινάτε;
Η χαμηλή γλυκόζη αίματος προβλέπει υψηλότερη συναισθηματική αντιδραστικότητα. Μια ώρα νωρίτερα, μια συγκεκριμένη κατάσταση θα ήταν απλά ένα πρόβλημα προς λύση. Αντ ‘αυτού, προκαλεί ενόχληση. Όταν η ένταση της ευερέθιστης αντίδρασής σας είναι δυσανάλογη με την πραγματική σοβαρότητα του συμβάντος, αυτό είναι hanger.