Όταν ο Αλέξανδρος και εγώ παντρευτήκαμε -πριν από ένα χρόνο- η μαμά του μου έκανε δώρο τις δύο αγαπημένες του συνταγές: τη συνταγή για καταϊφι και την συνταγή της για κοτόπιτα.
Ύστερα από μια σειρά από αποτυχημένες προσπάθειες – γιατί το ομολογώ πως είναι δύσκολο να ανταγωνιστείς το “δεν υπάρχει σαν το φαγητό της μαμάς μου”- τα κατάφερα. Μπορώ να πω πως η κοτόπιτά μου πλέον μπορεί να ανταγωνιστεί τη δική της σε όλα, σε νοστιμιά, σε εμφάνιση και σε “μαμαδίστικη ζεστασιά”.
Πότε μπορείς να φτιάξεις αυτήν την κοτόπιτα!
Μπορείς να την φτιάξεις χαλαρά για βράδια καθημερινής που όλοι ψάχνουν να βρουν κάτι να φάνε, για φίλους και dinner parties αλλά και για τα παιδιά στο σχολείο. Η κοτόπιτα μπορεί εύκολα να μπει στην κατάψυξη και αυτό την κάνει ακόμα πιο ιδανική για συχνό μαγείρεμα.
Τις περισσότερες φορές που την φτιάχνω το κάνω επί 2. Φτιάχνω δύο κοτόπιτες και βάζω την μια στην κατάψυξη έτσι ώστε να υπάρχει για όποτε το πρόγραμμα είναι λίγο παραπάνω πιεσμένο και το μαγείρεμα μοιάζει βουνό.
–> Αν σου αρέσουν οι πίτες τότε σου έχω και μια υπέροχη συνταγή για σπανακόπιτα χωρίς φύλλο!
Η πιο υγιεινή συνταγή για κοτόπιτα είναι αυτή!
Μακάρι να μπορούσα να σου σερβίρω ένα κομμάτι μέσα από την οθόνη του υπολογιστή σου (στο μέλλον ίσως γίνεται και αυτό). Είναι πλούσια σε γεύση, πλήρως ικανοποιητική και δεν περιέχει καθόλου γαλακτοκομικά. Ένα κομμάτι της έχει μόλις 95 θερμίδες.
Ποια είναι τα μυστικά για μια υγιεινή κοτόπιτα;
H κοτόπιτά μου περιέχει πολλά λαχανικά, γάλα αμυγδάλου που έχεις μόλις 30 θερμίδες το φλιτζάνι, μανιτάρια, στήθος κοτόπουλου, φύλλο μόνο από πάνω. Ξέρεις πόσες θερμίδες γλιτώνεις βάζοντας φύλλο μόνο από πάνω;
Πώς θα βράσεις το κοτόπουλο!
Για να φτιάξεις το κοτόπουλο το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να βάλεις τα στήθη σου σε ένα κατσαρολάκι με νερό που να τα καλύπτει. Πρόσθεσε αλάτι και πιπέρι. Μόλις πάρει μια βράση το νερό χαμήλωσε τη φωτιά και άσε το κοτόπουλό σου να βράσει. Μόλις βράσει βγαλ’το από την κατσαρόλα, άφησέ το να κρυώσει και κόψ’το σε πολύ μικρά κομματάκια.
Υγιεινή συνταγή για κοτόπιτα
Υλικά:
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
- 280 γρ. μανιτάρια
- 1 φλ. κομμένα σε κύβους καρότα (περίπου 3 μέτρια καρότα)
- 1/2 φλ. κομμένο σε κύβους σέλινο
- 1μιση κ.γ. σκόρδο σε σκόνη
- 1/2 κ.γ. αλάτι
- 1/4 κ.γ. μαύρο πιπέρι
- 1/4 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 φλ. γάλα αμυγδάλου
- 2 φλ. στήθος κοτόπουλο μαγειρεμένο και κομμένο σε μικρά κομματάκια (περίπου 3 μικρά στήθη κοτόπουλου)
- 1 κ.σ. θυμάρι
- 1 έτοιμο φύλλο για πίτες (μπορείς να πάρεις και ολικής άλεσης)
- 1 αυγό ελαφρώς χτυπημένο με 1 κ.σ. νερό
Διάβασε την εκτέλεση της συνταγής στο dearlife.gr.