Οι Γιαπωνέζοι ζουν πάρα πολλά χρόνια, πολλά περισσότερα από πολλούς λαούς του κόσμου. Γιατί; Μήπως η διατροφή τους παίζει κάποιο ρόλο σε αυτό;
Μιας και όπως όλοι γνωρίζουμε ότι η διατροφή είναι ίσως το πιο σημαντικό πράγμα που μπορεί να μας χαρίσει μακροζωία, είπαμε να εντρυφήσουμε στην καθημερινή διατροφή των Γιαπωνέζων.
- Ένας από τους βασικούς κανόνες που ακολουθούν είναι αυτός του 80%. Αυτό σημαίνει πως σταματούν να τρώνε όταν νιώθουν γεμάτοι κατά 80%.
- Δεν περιμένουν να σκάσουν για να σταματήσουν να τρώνε όπως κάνουμε οι περισσότεροι από εμάς αλλά σταματούν εκεί που αισθάνονται απλά καλά.
Gohan σε κάθε γεύμα
Όταν οι Γιαπωνέζοι χρησιμοποιούν τη λέξη gohan εννοούν με αυτήν δύο πράγματα: ρύζι και γεύμα. Αυτό σημαίνει πως δεν μπορούν να φανταστούν ότι θα φάνε κάποιο γεύμα τους που δεν θα περιέχει ρύζι. Έτσι, είτε τρώνε πρωινό, είτε μεσημεριανό, είτε βραδινό, τα γεύματά τους όλα περιέχουν ρύζι. Με λίγα λόγια ένα γεύμα χωρίς ρύζι δεν είναι καν γεύμα. Οι Γιαπωνέζοι τρώνε στάνταρ ένα φλιτζάνι ρύζι με κάθε τους γεύμα.
Ψάρι forever
Mπορεί ο βασικός υδατάνθρακας των Γιαπωνέζων να είναι το ρύζι αλλά η κύρια πρωτεϊνη τους είναι το ψάρι. Ένας μέσος Γιαπωνέζος καταναλώνει 80 κιλά ψαριού το χρόνο ή 250 γρ. την ημέρα. Τα ψάρια που προτιμούν είναι ο τόνος, ο σολωμός, οι γαρίδες, η πέστροφα τα οποία τρώγονται είτε ψητά, είτε ωμά, είτε παστά. Συνήθως σε κάθε γεύμα σερβίρεται ένα κρύο και ένα ζεστό πιάτο ψαριού.
Σόγια
Μπορεί τα φασόλια από σόγια να μην βρίσκονται σε κάθε Γιαπωνέζικο γεύμα αλλά η soy sauce υπάρχει σε κάθε πιάτο. Από την άλλη μεριά μια από τις τροφές που προτιμούν πολύ είναι το τοφού το οποίο έχει πολλές πρωτεϊνες και είναι χαμηλό σε θερμίδες.
Ποικιλία
Οι Γιαπωνέζοι λατρεύουν την ποικιλία στη διατροφή τους. Οι περισσότεροι από αυτούς τρώνε 30 διαφορετικές τροφές κάθε μέρα. Τα φρέσκα φρούτα και τα λαχανικά (ανάμεσα στα οποία είναι και τα μανιτάρια, το μπαμπού, το μάνγκο και το σιτάρι) δεν λείπουν από την καθημερινότητά τους.
Διαφορετικά trends
Οι Γιαπωνέζοι δεν ακολουθούν κάποια συγκεκριμένα trends διατροφής για πολύ καιρό. Δοκιμάζουν διάφορα είδη διατροφής ενώ τα τελευταία χρόνια στην Ιαπωνία έχει αυξηθεί η κατανάλωση κρέατος. Σήμερα οι περισσότεροι Γιαπωνέζοι καταναλώνουν γύρω στα 90 γρ. κρέατος την ημέρα σε αντίθεση με το 1947 που κατανάλωναν 5 γρ. κρέατος. Αυτό σημαίνει πως στο Τόκιο τρώνε πλέον περισσότερο κρέας από ότι ψάρι πράγμα που σίγουρα δεν είναι θετικό.